torstai 31. toukokuuta 2018

Voi toukokuu kuinka uuvutat minut

Juttelin eilen työtoverini kanssa tulevasta syksystä. Kerroin, että töiden lisäksi toiveissani on aloittaa aineopintojen suorittaminen ja se saattaa vaatia arkivapailla lentämistä pohjoisempaan Suomeen. Myös arvioita on jo sovittu ensi syksyn uutuuskirjojen osalta. En ollut vielä kertonut vanhempainyhdistystyöstä, kun hänellä oli minulle yksi kysymys. Miten sinä jaksat ja ehdit? Tällä viikolla olen suoraan sanoen ajatellut, että en jaksakaan. Uusi työ vaatii paljon, kun opeteltavaa tulee tulvimalla ja jatkuvasti on oltava skarppina. Myös vuorotyöhön totuttelu vie aikaa niin omalta mieleltä ja kropalta kuin perheeltä ja arkirutiinien osalta. Olen lisäksi tullut siihen tulokseen, että toukokuun ja joulukuun täytyy olla kavereita keskenään. Millään muulla tavalla ei voi selittää sitä, että molemmat kuukaudet vetävät koululaisen vanhemman aivan piippuun.

Kysehän on molempien kuukausien viimeisistä viikoista ennen koulujen lomia. On poikkeusaikatauluja, kaikilla perheen koululaisilla toki eri lailla. On tapahtumia, retkiä, muistettavaa ja hoidettavaa. Kouluun on roudattava joka päivä jotain ja samalla tahdilla tulee askarteluja ja käsitöitä kotiin. Kalenteri pullistelee. Kun lapset vihdoin seisovat kevätkirkon jälkeen pihalla todistukset käsissään voi huokaista syvään. Sitä ennen esimerkiksi lasten isä on viettänyt yhden aamupäivän koululla kevätjuhlia ja niiden esiintyjiä ihastellen, juhlat kun tietenkään eivät olleet peräkkäin, vaan tunnin väliajalla. Silloin hän oli kuulemma avannut läppärin ja tehnyt vähän töitä siinä pihalla. Kaikki onnistuu, kun laitetaan onnistumaan.

Ja kuitenkin, minä pidän toukokuusta kaikesta siitepölyaivastelusta ja tehtävälistoista huolimatta. Koko kuukausi on ihanaa odotusta täynnä ja nurkan takana odottelee jo pitkä ihana kesäloma. On myös mukavaa, kun oppilaille järjestetään kaikenlaista ohjelmaa ja tekemistä niiden viimeisten pitkien päivien kuluttamiseksi. Silti kevätlukukausi ei pääty hetkeäkään liian aikaisin. Molemmat lapset ovat aivan puhki, viimeisiin päiviin kerätään viimeisetkin tahdonrippeet, että saadaan tyypit ovesta ulos. Kohta helpottaa.Ja sama pätee myös muuhun elämään. Koulun päättymisen myötä kaikenlainen tehtävien määrä putoaa minimiin. Ihan pian lähdemme ulkomaille, jota varten ei toki vielä ole tehty mitään tarkempia matkajärjestelyjä. Ehtiihän sitä. Kirjoitin viimeisen tiedotteen vanhempainyhdistyksen osalta toissapäivänä uimahallin kahviossa ja lauantain buffetin jälkeen mekin paketoimme kouluvuoden kasaan. Opinnot on tehty, kirjotuksia ei kesälle tule. Jää vain lomaileva perhe ja minun työni. 

Että kaikesta ajoittaisesta tuskailusta huolimatta elämä on aikamoisen jees juuri nyt.


4 kommenttia:

 1. Sama huomio toukokuun työläydestä. Kahden lapsen erikoisaikataulut (esimerkiksi synttäreitä on paljon huhti-toukokuussa) ja aikuisten kokopäiväiset työt saavat uupumaan loputtoman järjestelyn ja muistamisen takia. Mitenhän isommissa perheissä...
  Sää on kuitenkin tänä vuonna saanut hymyn pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pojilla kaverisynttärit tuntuvat kasautuvan maaliskuun tienoille ja toinen suma on loppuvuodesta. Ei tarvinnut sentään kaverilahjojen ja synttärikuskausten hankintaa ja miettimistä mahduttaa kalenteriin! Sää on kyllä ollut ihana, totta.

   Poista
 2. Toukokuu on rankka! Just kaikki erikoispäivät päikyssä ja eskarissa, kavereiden synttärit, harrastusten kevätnäytökset ja koulun ja päikyn kevätjuhlat. Vielä kun mies on opettaja, niin näkee että hänellekin toukokuu on se työläin. Onneksi edes säät on suosineet. (Tosin kaksi lapsista oireilee siitepölylle, että sadekin silloin tällöin olis kiva niin puhdistuis ilma).
  Ensi vuoden opinnot kuulostaa Kivan haasteelliselta. Voisitko jättää jonkun muun vastuun pois ensi vuodeksi, vaikka sen vanhempaintoimikunnan? Kaikki varmasti ymmärtäisi jos sanoisi että jäät opintojen takia vuodeksi tauolle, saa muut vuorostaan ottaa vastuuta siellä. :)
  Tsemppiä arkeen!
  Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös koko elämäni seurannut äitini työmäärän kasvua keväisin ja nyt seuraan sisarellani samaa, opettajia kun ovat molemmat. Koulu ei lopu päivääkään liian aikaisin. Kyllä muut varmasti ymmärtäisivät näiden vapaaehtoishommien vähentämisen, ei sillä. Ongelma on, että se on liian kivaa. Ja sitten haalin liikaa tehtäväksi. Silti olet oikeassa, syksyä on jollain keinoin rauhoitettava.

   Poista