sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Kansallismuseon Barbie-näyttely vie lapsuuden leikkeihin


Äitienpäivänä kerroin perheelleni, että pian lähdettäisiin ihailemaan nukkeja Kansallismuseoon. Vastaanotto oli vaihteleva, mutta yhtä kaikki perille päästiin.


Barbie, eli Barbara Millicent Roberts on paljon enemmän kuin pelkkä nukke. Vuodesta 1959 alkaneella matkallaan Barbie on kohonnut instituutioksi ja ikoniksi yhdistäen leikkijöitä läpi vuosikymmenten. Sen huomasi myös näyttelyssä, jossa naiset ikäpolvesta toiseen kulkivat vitriiniltä toiselle tehden samalla aikamatkaa menneeseen.
Myös minä olin yksi noista aikamatkaajista. Olen aina ollut suuren luokan Barbie-fani ja muistan käyneeni aiemmin Tampereella nukkenäyttelyssä. Sieltä äitini osti minulle ja siskolleni uudet Barbiet, mikä onni! Minulla on toki myös kirjallisuutta aiheesta hyllyssäni. Tätä taustaa vasten oli hämmentävää tajuta etten muista miltä nukkeni näyttivät. En pysty palauttamaan mieleeni yhtäkään Barbietani. Muistan kyllä miltä näytti se siskon nukke, jolle päätin eräänä päivänä leikata polkkatukan (tuo ihana vaaleanpunaiseen pukuun puettu kaunotar, jonka puvun tähden loistivat pimeässä). Muistan omistamani Barbien keittiön, kylpyhuoneen (ammeeseen tuli oikeasti vettä hanasta) ja hevosen. Mutta nukkeja itsessään, niitä en muista. Kenties pidin enemmän ilmiöstä kokonaisuutena. En tiedä. 


Näyttelyssä on laajalti esillä Barbien päälle suunniteltua huippumuotia. Oscar de la Rentan Barbie on pukeutunut upeaan iltapukuun ja Diorin kävelypuvut ovat omiaan Barbien yllä. Diane von Furstenbergin Barbiella puolestaan on tietysti yllään kietaisumekko. One lucky girl tuo Barbie!


Ja nämä hääpuvut, mitä upeuksia! Ensimmäinen voisi olla tämän päivän morsiamen asu (tulee vähän Vera Wang mieleen) ja Grace Kellykin on saanut oman näköisnukkensa morsiamena.Tässä poseeraa Scarlett O'Hara kahtena versiona Twelve Oaksin kesteissä. Jos olisin keräilijä luonteeltani, haluaisin tämä. Oikeasti haluaisin Scarlett-mukin, mutta vielä ei ole tullut vastaan.En malta olla vinkkaamatta myös Kansallismuseon toisesta hienosta näyttelystä, eli Suomen tarinasta. Kannattaa katsastaa Barbien jälkeen koko se matka, jonka Suomi on itsenäisyytensä aikana ja sitä edeltäneissä vaiheissa tehnyt. Hienoja kokonaisuuksia molemmat!

2 kommenttia:

  1. Olen yrittänyt etsiä kolosta aikataulusta tälle näyttelylle, tiedän että tytöt olisi innoissaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva näyttely, oli ihana huomata muistoja siitä että itsellä tai siskolla on ollut tuo ja tuokin nukke.

      Poista