keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kesäkoti uudistuu

Tässä alla näette umpitäyteen pusketun jätelavan täynnä roskaa. Kaksi viikonloppua sitten teimme miehen kanssa kahden vuorokauden mittaisen urakan, kun ajelimme pakettiauto täynnä tavaraa kesäpaikallemme, tyhjensimme talon kellarista vintille ja kannoimme omat huonekalumme ja tavaramme sisään. Aivan järjetön urakka, lopputuloksena 1,9 tonnia jätettä ja toinen ullakko jäi vielä tyhjentämättä, kun lavalla loppui tila kesken. Sisulla mentiin loppuun asti! Nyt talolla alkaa remontti. Pyysimme kolmea remppamiestä tulemaan antamaan tarjouksensa. Kaksi tuli paikalle, yhdeltä tuli tarjous. Onneksi tämä tarjouksensa jättänyt oli paitsi meidän molempien mielestä asiantunteva ja firmansa hyvät suositukset saanut, myös tarjous oli edullinen. Siispä allekirjoitimme sopimuksen pienten viilailujen jälkeen ja jos kaikki menee putkeen, päästään talolle heinäkuussa tekemään remppasiivousta ja viettämään kesää. Remontin pitäisi kyllä olla kahdessa viikossa ohitse, mutta parempi ajatella sen venymistä enemmän todennäköisenä kuin mahdollisena. En ole nimittäin vielä koskaan törmännyt remonttiin, jossa ei yllätyksiä tulisi. 

Tässä näette miehen tekemän pohjapiirroksen alakerrasta. Vasen osa, eli kuisti, josta kuljetaan keittiöön sekä sen takana oleva kamari on alkuperäinen. Toinen kuisti, aula josta lähtevät portaat ylös sekä aulan takana oleva olohuone ovat uutta osaa. Ja kamarin sekä olohuoneen välillä on ovi, vaikka se piirroksesta puuttuukin. Wc on rakennettu tuohon keittiön ja aulan väliin jäävään tilaan ja mahdolliselle suihkulle voi tulevaisuudessa lohkaista osan aulasta wc:n vierestä. Keittiö, aula ja olohuone jäävät samaan käyttöön kuin nytkin ovat ja kamarista teemme vierashuoneen. Remontissa keskitytään siis talon alakertaan. Talo on maalattu vasta vähän aikaa sitten ja katto sekä piippu tehty, eli suuret linjat ikkunoita lukuunottamatta ovat kunnossa. Alakerran lisäksi on pari pikkuhommaa tehtävänä, kuten tuulen irrottaman räystäspellin kiinnitys tai yhden alapohjan ja lattian välisen reiän eristys ja sulkeminen. 


Olemme jo miehen kanssa aloittaneet lattioista ja repineet vanhoja muovimattoja pois ihan talon hengittävyyden vuoksi.  Toivoimme kovasti alta löytyvän vanhan lautalattian ja vieläpä kunnostettavassa kuosissa. Mitään takeita tästä ei luonnollisestikaan ollut, joten vähän jännitti. Nyt keittiön, kamarin ja aulatilan lattiat on avattu ja alla on kaikki menneet vuosikymmenet piilotellut erinomaisessa kunnossa oleva lautalattia. Sitä ei tarvitse hioa eikä maalata, puhdistus riittää. Vanhassa talossa saa lattia näyttää elämää nähneeltä, se sopii tyyliin. Alimmasta kuvasta näette myös miten muovimaton ja levyn alla oli ekstrayllärinä tiivis muovikerros. En ymmärrä että talon rakenteiden hengittäminen estetään tuolla tavalla, olkoon miten hyvä lämmöneristys tahansa. Olohuone on vielä kysymysmerkki, sen lattian saavat remppamiehet avata lähipäivinä.

Seinistä olemme tähän mennessä ehtineet kurkata aulan ja kamarin tapettikerrosten alle. Siinä missä aulan seinistä löytyi vanhaa lautaa, on kamari alkuperäisen osan myötä hirsiseinäinen. Keittiössä ja olohuoneessa on käytetty puujäljitelmäpaneelia, joten sen irrottaminen on vähän työläämpi homma. Toivottavasti seinät siellä alla ovat myös hyvässä kunnossa.Vielä on hieman auki paneloidaanko seinät vai laitetaanko päälle vanerilevy, joka maalataan valkoiseksi. Aulasta säästetään yksi kaunis lautaseinä, mutta eri kokoisista paloista kootut menevät peittoon. Tässä alla on alkuperäisen mökin ikkuna- ja oviaukot. 


Myös kamarissa on ollut ennen  ovi keittiöön, tuossa vasemmalla. Ikkunaseinän ruskean levyn alla piilotellut hirsiseinä putsataan ja jätetään sellaiseksi. 


Kamarista löytyi vanha uunin paikka, on harmi että se on joskus purettu pois. Olohuoneen puolella on lämmitykseen käytettävä Porin Matti, mutta olisihan kakluuni tai vastaava ollut kiva juttu kamarinkin puolella.


Lattia jää siis sellaiseksi kuin se on ja katot maalautetaan valkoisiksi, nyt ne ovat likaisenväriset kaikesta vuosikymmenien kuonasta. Myös alakerran sähköt uusitaan tässä yhteydessä maadoitetuiksi ja nykystandardien mukaisiksi. Seinien osalta olemme vielä avoinna ehdotuksille ja kunhan remonttimiehet pääsevät paikalle, kyselemme heiltä suosituksia. Ovet ovat karmeineen sen verran hyvässä kunnossa, että kunnon pesu riittää. Myös portaat ja puolipaneelit saavat jäädä kuten ovat. Meillä ei ole kovin paljoa rahaa irrottaa remonttiin tässä vaiheessa. Yläkerta jääkin sellaiseksi kuin on, sillä se on vallan siisti ja tapetti kunnossa, vaikka muovimatto sielläkin lattiasta löytyy. Ainoastaan yläkerran aulasta poistatamme kokolattiamaton ja repeilevät tapetit ja maalaamme olemassa olevat paneloinnit valkoisiksi. Muuten yläkerta vaatii ainoastaan perusteellisen siivouksen. Myös vessan puunväriset seinät maalaamme suhteellisen iisisti itse, valkoinen maali raikastaa tilan kuin tilan. Lisäksi ostamme kellariin lämminvesivaraajan. Kuistit jäävät sellaisiksi kuin ovat, ainakin toistaiseksi. Tässä yläkerran pohjapiirros ja kuvia sieltä. Portaat tulevat siis aulatilaan, joka perällä on vintti ja josta pääsee oikealle kahteen makuuhuoneeseen. 
Sitten tullaankin keittiöön, jolle ei ensin pitänyt tehdä mitään, mutta jossa mielemme taisi muuttua eniten. Keittiössä näyttää tällä hetkellä tältä. Ensin ajattelimme, että kaikki kaapit säästetään ja maalataan ajan kanssa uudelleen. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että ne ovat niin huonossa kunnossa, että säästäminen ei kannata. Toisekseen ne eivät ole alkuperäisiä, joten saavat mennä. Keittiöstä siis puretaan kaikki neljä korkeaa kaappia, seinät ja lattiat sekä vaihdetaan tuo tiskiallaskokonaisuus uuteen. Puuhella toki jää, se on toimiva ja hyvä. 

Budjettisyistä ostamme keittiön Ikeasta ja yritämme päästä muutenkin mahdollisimman edullisesti. Käytämme irtohuonekaluja astiasäilytykseen ja jääkaappi siirtyy tuon kuvassa näkyvän kaapin paikalle nurkkaan. Siihen viereen tulee ystäväperheeltä ostamamme Boknäsin korkea vitriini astioille ja vastakkaiselle seinälle kolmen korkean kiintokomeron paikalle tuomme kuopuksen huoneen valkoisen senkin. Sinne mahtuu keittiötavaraa vaikka millä mitalla. 
Päädyimme budjettisyistä siihen, että ostamme tässä vaiheessa vain tiskiallaskokonaisuuden ja vuosien kuluessa hankimme sitten keittiön toiselle seinustalle lisää kaappitilaa työtasoineen. Nyt mennään siis välttämättömillä ja ajan kuluessa upgreidataan, kun rahaa on säästetty. Tiskialtaan ja vanhan puuhellan väliin tulee uusi sähköliesi ja keittiön seinät sekä katto maalataan valkoisiksi lattian jäädessä ennalleen. 


On keittiössä paljon vanhaakin, joka tietysti jää. Esimerkkinä tämä komeronovi avaimineen. Kuopus auttoi kantamalla pinkopahveja ja repimällä nauloja. 
Toin kotiin mallipalat kaikista löytyneistä tapettikerroksista sekä Rörstrandin kahviastiaston pesua varten. Astiat lähtevät takaisin talolle ja tapeteista suunittelin tekeväni taulun. Haluan, että seuraaville jää tietoon mitä kaikkea talon seinillä on ollut ja löytyipä sieltä edellisen remontin ajoilta laitettu 70-luvun sanomalehtikin. Sen jälkeen on tehty vain putket ja siltä talossa nyt näyttääkin. Voin luvata, että ensi kuussa ette ole uskoa samaksi torpaksi!  


Eikä tämä tietysti tähän jää. Seuraavina vuosina edessä on ikkunoiden kunnostus, terassin rakentaminen ja yläkerran pintaremontti puhumattakaan kaikesta pienestä, jota tuollaisen talon ylläpidossa varmasti riittää. Mutta teemme kuten eräässä sisustuslehden kesäpaikka-artikkelissa sanottiin, kirjoitamme tehtävät asiat listaksi, lisäämme uusia tulevia listan loppuun ja teemme hommia, jos siltä tuntuu. Koska työleiriä tästä ei tule, sen lupaan. 5 kommenttia:

 1. Onpa suorastaan kutkuttavan jännittävää seurata kesäkotinne muutosta. Näitä postauksia odotan erityisesti, ja toki muitakin.

  Hyviä remonttituulia!

  Katarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti tähän tullaan keskittymään lähiaikoina, remppa kun nyt on alkamassa. Pidetään peukkuja, että menee edes jollain tavalla sujuvasti.

   Poista
 2. Onnea kesäkodista.
  Vai ei työleiriä? Kyl se vaan niin on että joka kerta kun talolle menette, niin leikataan nurmikko, siivotaan, rapsutetaan ym.
  Ja se tavaroiden roudaaminen edes takas.
  Nim. Omakotitalo asukas, joka ei koskaan halua mökkiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset onnitteluista! Nurmikon ajaminen tai imurointi on ihan ok, mutta mihinkään ylimääräiseen minusta ei taida olla. En siis kuopsuta kukkapenkkejä tai puhdetyönä päätä kunnostaa ikkunoita itse. ;) Roudausta pitää kai vain kestää, täytyy yrittä hankkia talolle kaikki mahdollinen valmiiksi, kun sitä mukana tuotavaa kuitenkin riittää. Saa nähdä miten meidän käy.

   Poista
  2. työleiri on väärä termi, niin kauan kun kaikki tekeminen tapahtuu omasta halusta ja omassa aikataulussa työ ei ole rasite vaan ilo. pakolliset hommat on tietty aina oma lukunsa ja niitä on aina, asuu sitä metsässä tai kaupungissa...

   Poista