maanantai 10. heinäkuuta 2017

Kesävinkki: Lasten seikkailukierros Suomenlinnassa

Viime kesänä etsittiin lasten kanssa kuninkaan kadonnutta kruunua, tänä vuonna lähdettiin matkalle aikojen taakse. Suomenlinnassa järjestettävä lasten seikkailukierros on mitä mainiointa lomatekemistä ja samalla voi viettää päivän Unescon suojelukohteeksi valitulla linnoitussaarella.


Matkaan lähdettiin Kauppatorilta ja lyhyen merimatkan aikana Helsinki näytti taas parhaan puolensa. Ihana, kaunis kaupunkini, on ilo saada asua täällä. Mitä lauttamatkaan tulee, näin parhaimpaan loma-aikaan kannattaa varautua jonoihin ja lähteä varmuuden vuoksi yhtä aikaisemmalla vuorolla. Myös takaisinpäin jonot olivat melkoiset ja mekin jouduimme odottamaan vuoroamme ja seuraavaa yhteysalusta mahtuaksemme kyytiin. 
"Vuosisatojen aikamatka" on osa maamme 100-vuotisjuhlien ohjelmistoa. Seikkailukierros perustuu historiallisiin faktoihin ja kuljettaa lapset ja aikuiset ympäri Suomenlinnaa puistoista muistomerkeille ja muureilta kasematteihin. Esityksestä kerrotaan seuraavasti:

"Kesä on saapunut Viaporin linnoitukseen. Aurinko lämmittää kivisiä muureja, tuuli puhaltelee leudosti mereltä ja ilmassa on syreenien tuoksu. Puista kuuluu lintujen lieverrys ja linnanpihalta kenkien kopse väen kulkiessa askarei-siinsa. Arki kuluu uomissaan, mutta eräänä päivänä tapahtuu jotakin jännittävää. Linnanpihalle saapuu joukko vierailijoita, jotka ovat pukeutuneet sangen moderniin tyyliin. Keitä he ovat ja mistä Suomenlinnasta he puhuvat? Linnoituksen komendatti Augustin Ehrensvärd on kummissaan ja päättää ottaa asiasta selvää.
Saavu Suomenlinnaan ja lähde Augustinin kanssa aikamatkalle halki Viaporin vuosisatojen. Matka kulkee vanhan linnoituksen kivisten muurien katveesta valoisiin puistoihin ja hämyisiin bastioneihin. Seikkailu voi alkaa!"

Esitys on suunnattu 6-13-vuotiaille, mutta seikkailunhaluiset nuoremmatkin pärjäävät hyvin mukana vanhempiensa kanssa. Me otimme pojille taskulamput mukaan, niiden kanssa etsintä oli vielä jännittävämpää kuin ilman. Rattaiden kanssa on haastavaa, mutta niitäkin kierroksella näkyi.


Lapset olivat koko sydämestään mukana seikkailussa. Opas ja Augustin Ehrensvärd kulkivat koko ajan mukanamme ja lisäksi tapasimme muita hahmoja, kävimme muun muassa kuivatelakalla ja  mietimme mitä vihjeet tarkoittavat. Näin aikuisen näkökulmasta muutama yksityiskohta oli kenties hieman lapsellinen, mutta sitähän tässä haettiinkin, lapsille sopivaa tekemistä. Historialliset faktat sen sijaan kiinnostivat kaikkia, aina oppii uutta. 
Kierros päättyi Kustaanmiekkaan ja me jäimme vielä hetkeksi kävelemään meren äärelle valleille ennen suuntaamista lauttarantaan ja takaisin mantereelle. Jätskien voimin jaksoivat ipanatkin kävellä takaisin ja esityksestä puhuttiin paljon kotimatkalla. 

Lämmin suositus sekä näytelmälle että kesäpäivälle Suomenlinnassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti