torstai 23. maaliskuuta 2017

Teatterivinkkejä Suomen juhlavuodelle

Kuluvana vuonna vietetään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia myös kulttuurin saralla. Suomen teatterikenttä on ilahduttavan monipuolinen pienistä harrastajaryhmistä suuriin teatteritaloihin ja jälki on laadukasta. Minä henkilökohtaisesti iloitsen siitä, että omassa elämässä alkaa taas olla aikaa teatterivisiiteille. Lähdinkin juhlavuosi mielessä kurkkimaan eri teattereiden ohjelmistoja tulevalle kesälle tai syksylle ja päätin tarjoilla parhaat tärpit myös teille. 


Turun Kaupunginteatterin 1970-luvun "Seitsemän veljestä" on jo käsite. Kalle Holmberg ohjasi, sen ajan nuoret tähdet Heikki Kinnunen, Esko Salminen ja Vesa-Matti Loiri näyttelivät. Kansa vaelsi lippuluukuille ja lopulta näytös myös televisioitiin vuonna 1975. Minun lempiohjelmani lapsena olivat nuo tallenteet. Ykkösosa oli kirjoitettu vhs-kasetin tarraan sinisellä tussilla, kakkososa punaisella. En varmaan osannut vielä lukea, kun osasin väreistä nähdä kumpaa kasettia halusin katsoa. Samaan konkurssiin voin kertoa, että lempilukemiseni lapsena olivat lääkärikirjat. Ja ihan hyvä minusta kasvoi. 


Nyt Aleksis Kiven klassikko tulee uudelleen Turkuun. Lauri Maijala ohjaa ja muun muassa Eero Milonoff, Markus Järvenpää, Paavo Kinnunen ja Joonas Saartamo näyttelevät. Ensi-ilta on Turun Kaupunginteatterissa marraskuun alussa.


Turun Vartiovuoren kesäteatterissa puolestaan tavataan ensi kesänä Rölli, kun Allu Tuppuraisen luoma hurmaava peikkohahmo tulee kyseiselle näyttämölle ensi kertaa. Rölliä esittää Antti Lang, joka oli viime kesän "Vaahteramäen Eemeli" -näytelmässä Aatu-rengin roolissa ja on esittänyt muun muassa Peter Pania. Ensi-ilta on ennen juhannusta ja esityksiä läpi kesän. 


Tampereen teatteri puolestaan tekee syksyllä oman versionsa Andrew Lloyd Webberin klassikkomusikaalista "Cats". Kissat hiiviskelevät, tanssivat ja laulavat näyttämöllä syyskuusta alkaen, mutta valitettavasti monen näytöksen liput on jo myyty loppuun. Minä ostin meidän perheelle tiketit jo aikoja sitten, sillä ennakoin niiden menevän nopeasti. Peruutuslippuja kannattaa ehdottomasti kytätä ja joihinkin esityksiin mahtuu vielä.


Pyynikin kesäteatterissa Tampereella menee ensi kesänä Hella Wuolijoen klassikko "Niskavuoren nuori emäntä", joka on sovitettu musikaaliksi. Kuten näytelmän esittelytekstissä sanotaan: "kun kaksi ihmistä rakastuu, jossain särkyy sydän." 1800-luvulle sijoittuvassa Loviisan, Juhanin ja Malviinan kolmiodraamassa nähdään Mikko Nousiainen, Maria Pere ja Elina Keinonen päärooleissa. 


Samassa paikassa esitetään kesällä myös lapsille näytelmää "Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi". Hurmaava kissa kera Nakkirakkinsa osallistuu näytelmässä humppakerhon kotimaan kesäkiertueelle. Kaikki esitykset ovat heinäkuussa.


"Peppi" palaa yleisön pyynnöstä Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle ja nyt kannattaa varata liput samantien. Näimme esityksen sen ollessa ohjemistossa pari vuotta takaperin ja voin suositella! Esitykset alkavat syyskuussa.


Helsingin Kaupunginteatterin juhlamusikaali satavuotiaalle Suomelle on puolestaan "Myrskyluodon Maija", joka elokuussa avaa peruskorjatun teatteritalon remontin jälkeen. Musikaaliin on varattu jo yli 33000 lippua, eli ole nopea. Meillä on jo omamme miehen kanssa odottamassa.


Kansallisteatteri juhlistaa satavuotiasta Suomea erityisellä ohjelmistolla. Tarjolla on esimerkiksi "Macbeth", "Kuolema Venetsiasssa" ja perheen pienimmille tarjoiltu "Hölmöläiset". Juhlanäytelmänä nähdään Pirkko Saision kirjoittama "Koivu ja Tähti", näytelmä joka jatkaa siitä mihin Topelius lopetti. Itseäni kiinnostaa erityisesti Mihail Bulgagovin "Master ja Margarita", eli toiselta nimeltään "Saatana saapuu Moskovaan". Tällä kertaa alkuteoksen satiiria ja karnevalistista otetta ilmennetään muun muassa nukketeatterin keinoin. 


Suomenlinnan kesäteatteri on ollut varma valinta laadukasta teatterielämystä kaipaavalle. Itse olen nähnyt täällä niin "Tuntemattoman sotilaan" kuin "Täällä Pohjantähden alla", molemmat parhaita koskaan näkemiäni tulkintoja klassikoista. Tänä vuonna myös Suomenlinnassa tutustutaan seitsemän pojan veljessarjaan, kun Kari Heiskasen ohjaama Ryhmäteatterin "Seitsemän Veljestä" valtaa Hyvän omantunnon linnakkeen. Jukolan veljeksiin pääset tutustumaan kesäkuulta elokuulle. 

Suomenlinnassa on hauskaa myös lapsille. Viimekesäinen sseikkailukierros "Kustaa Kolmas ja kadonnut kruunu" on saanut seuraajakseen "Vuosisatojen aikamatka" -nimisen kierroksen. Taas ratkotaan vihjeitä, seikkaillaan linnoituksessa ja tavataan mielenkiintoisia henkilöitä aikojen takaa. Esityksiä on läpi koko kesän. 


Tuusulassa Krapin kesäteatterissa nähdään tänä kesänä "Mimmi-lehmä ja varis". Tämä kaksikko on meille hieman tuntemattomampi, emme ole näitä kirjoja lukeneet varmaan yhtäkään kappaletta. 


Entä sitten Väinö Linna ja Täällä Pohjantähden alla? Se löytyy Lahden kaupunginteatterista ja vieläpä kahdessa osassa. Molemmat näyttämötoteutukset pohjautuvat Linnan trilogiaan ja ovat itsenäisiä teoksia. Ensimmäinen osa "Kuu on torpparin aurinko" saa ensi-iltansa lokakuun alussa ja kertoo tarinaa aina Suomen itsenäistymiseen saakka. Toinen osa "Mäensyrjäkansan kärsimystie" jatkaa siitä ja tuo tarinan aina 1950-luvulle saakka.


Lahden kaupunginteatterissa muistetaan juhlavuonna myös lapsia. "Tatun ja Patun Suomi" tulee ensi-iltaan elokuussa ja johdattaa lapset ja aikuiset suomalaisuuden ytimeen Armi Kuuselan, Kekkosen ja Mikael Pepsikolan myötä. 


Loppuun vielä yksi, eihän pidä unohtaa Linnan toista ikonista teosta. "Tuntematon sotilas" -elokuvan uusi versio saa ensi-iltansa lokakuussa.


Tiedättekö mitä. Minä haluaisin käydä katsomassa nämä kaikki.


Kaikki kuvat teattereiden mainosmateriaaleista.


2 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta! Ehdin vielä napata syksylle meidän perheelle liput kissoja katsomaan. :) Olin ihan unohtanut koko jutun. Toki vapaita paikkoja löytyy vielä ainakin keväälle 2018.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi esittävät pitkään, että halukkaat pääsevät katsomaan sitten vielä vaikka ensi keväänä.

      Poista