tiistai 21. maaliskuuta 2017

Kansallismuseo ja museon Vintti

Viime lauantaina päätimme lähteä koko perhe piipahtamaan Kansallismuseossa. Mannerheimintien varrella sijaitseva museo on tuttu paikka ennestään, onhan siellä vietetty esikoisen kaverisynttäreitä ja käyty muutenkin ihastelemassa entisajan elämänmenoa. Nyt inspiraationa vierailuun toimi kuopuksen esikouluryhmän käynti museossa, se kuulosti lapsen kertomana niin mielenkiintoiselta. 


Keskeisen sijaintinsa lisäksi Kansallismuseossa vierailu on edullista, kun lapset pääsevät museoon ilmaiseksi. Paikassa saa viettää vaikka koko päivän ja aikaa saa esineitä tutkiessa kulumaan kyllä. Huhtikuun alusta paikassa avautuu uusi esihistoriallista aikaa esittelevä näyttely, joka vaikutti myös kiinnostavalta.


Meillä oli oma opas mukana. Eskarilainen oli imenyt aikaisemmalta opastetulta kierrokselta tietoa niin, että vähän väliä saimme kuulla asiaa esineiden takana. Miksi maustemyllyssä on kaksi lukkoa ja tiesimmekö entisaikaan syömisen tapahtuneen samasta kulhosta omilla lusikoilla ryystäen. Tässä tullaan juuri Kustaa kolmannen muotokuvan luo ennen valtaistuinsalia. On mahtavaa nähdä miten tieto tarttuu lapsiin ja miten he painavat asioita mieleensä, kun heitä vaan viedään eri paikkoihin. 


Sujuvasti hän kertoi myös kattofreskojen Kalevasta poimitut kohtaukset kyisen pellon kyntämisestä Sammon ryöstöön. Minä taputin mielessäni, mahtavaa että jälkeläiseni hallitsee nämä jutut!Näyttelyiden lisäksi Kansallismuseossa pääsee myös itse osallistumaan. Vintti on mahtava paikka kaikenikäisille pienistä lapsista aikuisiin ja siellä pääsee osaksi kodin, koulun ja yhteiskuntamme historiaa mielenkiintoisella tavalla. Toisinaan Vintti saattaa olla suljettuna esimerkiksi synttäreiden pitopaikkana, mutta yleensä sinne kyllä pääsee. Vintissä pääsee olemaan koululainen, tunnistamaan vanhoja tarvekaluja, työskentelemään liukuhihnalla tai rakentamaan taloa leikkitiilistä. Voi leikkiä kauppaa, tehdä palapelejä Suomen rajoista tai istuskella maitolaiturilla. Kahvia voi leikisti paahtaa brännärillä tai jauhaa jyviä jauhinkivellä. Lapset näkevät miten kirnuttiin voita tai millainen oli separaattori. Kaikkien suosikki oli kangaspuilla kutominen. Täällä viihtyy myös aikuinen hyvin ja kaikkeen saavat lapset koskea ja kaikella leikkiä. 

Lopuksi vielä mehu ja pulla museon kahvilassa ja niin oli mukava parituntinen museossa taputeltu. 
2 kommenttia:

 1. Meiltä myös suositus Vintille. Siellä saa katsoa, koskea, tehdä ja oppia. Hieno paikka! Kävimme siellä viimeksi pari vuotta sitten pääsiäisen aikoihin ja taidamme tänä vuonna tehdä uuden retken täältä Turun suunnasta. Kannattaa siis tulla kauempaakin. Kun samalla voi Suomenlinnassa käydä hakemassa muutamat Pokemonit, on oiva päiväretki valmis. :-)

  Poletti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kiva paikka, kaikki viihtyvät. Kuten Suomenlinnassakin.

   Poista