maanantai 9. syyskuuta 2013

Grafiikanlehtiä ja muuta seinätaidetta

Taulut tuovat kodin tuntua. Niiden ei tarvitse olla aitoja teoksia, ihan yhtä hyvin toimivat pari julistetta tai vaikkapa kehystetyt tapetinpalat. Kekseliäisyys ja mielikuvitus ovat tässä asiassa vailla rajoja, printtejä löytyy moninaisia ja kodin seinäkoristeiden ei tarvitse maksaa maltaita. Oikeastaan millään muulla ei ole väliä kuin että kolahtaa. Koko työ, jokin yksityiskohta, työn tekijä, mikä vaan. Silloin kun tuntuu että teos on pakko saada, se yleensä kannattaa ostaa mukaan. 

Me miehen kanssa pidämme erityisesti grafiikasta. Grafiikanlehtiä ja erilaisia vedoksia löytyykin kotoamme jo mukavasti, mutta lisää saa ehdottomasti tulla. Parasta on, kun hankintaan liittyy jokin tarina. Sellainen, joka muistuu mieleen aina, kun teosta katsoo.

Ensimmäinen yhteinen grafiikantyömme on häälahjaksi saamamme Outi Heiskasen teos "Kersti". Rakkautta ensi silmäyksellä ja kodissamme paraatipaikalla. Teoksessa on jotain tosi herkkää ja kaunista.Sohvan yläpuolelta ovat paikkansa löytäneet kaksi Virve Liljan teosta. Ne sopivat kivasti vierekkäin paitsi taitelijan, myös värimaailmansa suhteen.


Olin ihaillut tätä alla olevaa vedosta jo pariin kertaan Akateemisessa kirjakaupassa. Ensimmäinen hääpäivämme lähestyi ja miehellä oli lahjaa miettiessä lamppu syttynyt pään päällä. Olimme lähdössä Amsterdamiin viikonlopuksi, kun sain lahjan jo etukäteen. Mahtava yllätys, olin aivan otettu ja äimistynyt. Hyvin rakas teos siis.


Toinen Liljan työ on kolmekymmentävuotislahja vanhemmiltani. He tulivat lastenvahdeiksi ja me miehen kanssa ajoimme Uudenmaankadulle erääseen galleriaan tekemään valintaa. Tässä on jotain kivaa symboliikkaa ja ihastuin pitsikuvioon kovasti.


Olen rakastunut Kuutti Lavosen töihin jo vuosia sitten. Työt ovat hyvin haluttuja, tulevaisuuden keräilykappaleita. Niitä liikkuu tämän vuoksi melko maltillinen määrä ja tähän saakka sopivaa ei ollut löytynyt. Toissavuoden jouluna olimme ostoksilla kaupungilla koko perheen kesken, kun päätimme käydä muutamassa galleriassa samalla. Siellä mies käski valita mieluisen ja tämä naishahmo tuli kotiin. Meillä oli ollut todella tiukka loppusyksy miehen tehdessä pari kuukautta lähes ympäripyöreitä työpäiviä ja tämä oli kiitos kodin- ja lastenhoidosta tuolta ajalta. Nyt kokeilin sille uutta paikkaa pienen käytäväpöydän yllä.


Tämä seuraava näkyy hieman huonosti, sillä se on vanha ja lyijykynällä tehty. Esikoinen oli vielä pieni ja kävelimme hänen kanssaan eräänä toukokuun alun päivänä Bulevardia pitkin, kun näin tämän työn liikkeen ikkunassa. Kyseessä on Tuulikki Pietilän (Tove Janssonin elämänkumppani) teos "Tanssijattaret" ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Palasimme liikkeeseen seuraavana päivänä ja sain tämän mieheltä äitienpäivälahjaksi jo etukäteen. 


Romanttista ja kaunista.


Työhuoneen seinältä löytyy sulassa sovussa miehen kanssa Pariisista, Montmartren kujien pienestä liikkeestä löytämämme grafiikka sekä ystäviltä saatu häälahjataulu.Tämä teos on Kristiina Lehtosen ja nimeltään "Jos rakastaisit minua".


Tätä grafiikkataustaa vasten oli luonnollista, että ostimme molemmille pojillemme ristiäislahjaksi omat ensimmäiset grafiikanlehdet. Esikoisen työ on Vesa Taskisen uniikkiteos "Lintunen".


Kuopuksen puolestaan Laura Pohjosen "Löytöretkeilijä". Erityisesti nimissä on symboliikkaa, pojat saavat teokset mukaansa sitten, kun joskus muuttavat pois kotoa.


Ei meillä kuitenkaan pelkkää grafiikkaa seinillä ole, sillä makuuhuonetta koristavat tapetista tehdyt taulut. Ostin rullan mieluista tapettia ja kehystytin ne liikkeessä. Tuli todella mieluiset ja sävyihin sopivat.Uusin tulokas löytyy tällä hetkellä olohuoneen seinältä. Edesmennyt kummitätini toi sisareni valmistuessa yliopistosta pari vuotta takaperin hänelle lahjaksi taulun. Pari kuukautta sitten vietettiin minun valmistujaisiani ja kutsuttuna oli luonnollisesti tätini leski. Olin hyvin hämmästynyt, kun näin mitä hänellä oli kädessään. Saman taiteilijan työ kuin minkä siskonikin sai, samaa tyyliä ja kokoa. Ehkä se oli tarkoitettukin minulle, jätetty odottamaan. En tiedä, en saanut kysyttyä. Mutta kaunis se on, Simo Hannulan "Suisto puun varjossa".Löytyy meiltä yksi printtikuvakin. Lauttasaaressa asuville niin sopiva ja osuva saaren kartta, josta on kiva bongailla tuttuja paikkoja. Passaa kivasti valokuvaseinän osaksi.


Niin ja se valokuvaseinä, taidetta seinällä sekin.

6 kommenttia:

 1. Opiskelijana Jyväskylässä yli viisitoista vuotta sitten kävin usein eräässä galleriassa. Ihailin aina uudestaan ja uudestaan Kuutti Lavosen töitä. Hän ei ollut niin tunnettu silloin ja töiden hinnatkin olivat vielä maltilliset. Eräänä loppukesänä pohdin, lähdenkö ns.ylimääräisillä kesätienesteillä Italiaan vai ostanko Lavosen vedoksen...Arvaa vaan, mitä parikymppinen neito valitsi? No Italian tietenkin! Saattaisi tänä päivänä Lavosen työ olla hieman sen aikaista arvokkaampi :) No en jaksa harmitella, sillä reissu oli ihana ja ikimuistoinen sekin.

  Yksi tapa hankkia taidetta ovat myös taidelainaamot. Meidän kaupungissa lainaamo on tosin on huono, mutta ainakin Jyväskylän taiteilijaseuran galleria Becker on tosi hyvä lainaamo. Meillä on sieltä Kirsi Neuvosen grafiikkaa. Maksoimme niistä muutaman kympin kuussa ja hupsista vaan, yhtäkkiä huomasin, että taulut ovatkin ihan omia. En tiedä tunnetko tidelainaamojen toimintaperiaatetta, mutta suosittelen tutustumaan. Arvokkaammankin taideteoksen voi kuukausihinnalla ilman korkoja vuokrata seinälleen ja sitten, kun hinta on täysi, on se oma, jos niin haluaa. Taulun voi palauttaakin ihan milloin lystää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa juuri siltä mitä itsekin olisi opiskelijana tehnyt, matkoille jos vaan oli mahdollista päästä.

   Taidelainaamo konseptina on itse asiassa tuttu ja kuopuksen grafiikkataulu ostettu täkäläisestä Rikhardinkadun lainaamosta. Siellä on kyllä niin monta upeaa taulua ja koko lainaamon idea aivan loistava!

   Poista
 2. Hienoja grafiikanlehtiä ja ihanaa, kun niihin kaikkiin liittyy tarinat! Lauttasaarelaisena on pakko vielä kysyä, mistä olette löytäneet tuon saaren kartan?

  Ripi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartta on Vector Factoryn tuotantoa ja sitä tehdään eri kokoisina printteinä. Lisäksi löytyy esimerkiksi tarjottimesta kuosina. Lafkalla on vastikään avattu myymälä Lauttasaarentiellä, aivan ihana paikka täynnä kaikkea kaunista.

   Facebookista esim. löytyy Vector Factory. :)

   Poista
 3. Minäkin tahtoisin tietää julisteesta enemmän? Vaikka enemmän minäkin olen grafiikan ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vector Factoryn tuotantoa siis tuo karttaprintti ja ostettu paikallisesta kivijalkamyymälästä. Yleensä minäkin preferoin grafiikkaa, mutta tuo on juuri sopiva meille paikallisille.

   Poista