perjantai 2. kesäkuuta 2017

Jenni Linturi: Jälleenrakennus

Jenni Linturi: Jälleenrakennus. 232 s. Teos 2017. Romaani saatu arvostelukappaleena Teokselta ja arvio julkaistu alkujaan Suomen Kuvalehdessä.

Jälleenrakennettuja ihmiskohtaloita



Jenni Linturi kirjoitti alustuksen uudelle romaanilleen Jälleenrakennus jo edellisessä teoksessaan Malmi 1917.  Nyt ollaan 1940-luvulla ja sodat ovat jättäneet jälkensä kaikkiin.

Veljekset Kalevi ja Olavi yrittävät jatkosodan päättymisen jälkeen saada otteen elämästä. Siinä missä näennäisen vahva Olavi elää muista piittaamatta, joutuu herkkä ja taiteellinen Kalevi potilaaksi mieliparantolaan. Veljesten äiti Ingeborg on poikien lapsuudesta asti asettanut oman uransa ja toiveensa etusijalle, mutta joutuu nyt kipuilemaan äitiytensä kanssa. Ingeborgin katkeroitunut sisar Lettu puolestaan halveksii siskoaan ja kantaa huolta perheen maineesta.

Linturi on kertonut kirjoittavansa sukunsa tarinaa näkyväksi. Romaanissa tosi ja kuviteltu kulkevatkin käsitysten ja yksittäisissä ihmiskohtaloissa Linturi piirtää oivaltavasti kuvaa epätäydellisistä yksilöistä, joista jokainen on omalla tavallaan särkynyt. Ingeborg tietää olleensa huono äiti, mutta toteaa, että hänelläkin oli oikeus rakastaa. Lettu puolestaan ei usko sisarensa edes osaavan tuntea rakkautta. Kaikkein koskettavimmin on hahmoteltu vähäpuheinen Kalevi, joka ainoin toistuvin lausein pyytää tupakkaa tai ”makiaa” pysyäkseen elämän syrjässä kiinni.

Romaanin kieli on kirjailijalle ominaiseen tapaan tiivistä. Hallituin lausein Linturi luo kuvan siitä todellisuudesta, jossa ihmiset romaanin nimen mukaisesti rakentavat uudelleen omaa olemistaan yhdessä kansakunnan jälleenrakennuksen kanssa.

Kirjassa kysytään myös kenellä on oikeus tehdä toista ihmistä koskevia päätöksiä ja kuinka pitkälle menneisyydessä tapahtuneet teot tai tekemättä jättämiset meitä määrittävät. Kalevin trauma on kenties saanut alkunsa jo ennen sotaa, mutta sota sinetöi tämän kohtalon.

Lopulta jokainen yrittää ennen kaikkea tehdä itsensä onnelliseksi siinä onnistumatta. Sillä kuten Ingeborg tietää, ”jollakin se piti täyttää. Elämä.”

***

Suosittelen lukemaan Linturin teokset, niin ensimmäisen Isänmaan tähden kuin seuraavat Malmi 1917 ja tämän uuden Jälleenrakennus. Linturi on tämän hetken ehdottomasti parhaita nuoria kirjailijoita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti