lauantai 1. huhtikuuta 2017

Kirjavinkkejä I

Alkuvuonna olen lukenut vähemmän kuin mihin olen tottunut. On ollut jonkinlaista lukuväsymystä ilmassa, joten olen mieluummin istunut iltaisin television äärellä katsomassa Netflixistä sarjoja. Lupasin kuitenkin Lukulaskurin lopetettuani jatkaa kiinnostavista kirjoista vinkkailua ja tässä tulevat ensimmäiset poiminnat. Päätin esitellä tämän vuoden aikana lukemieni kirjojen joukosta sellaisia, joista ajattelisin muidenkin pitävän. 

Venla Hiidensalon Sinun tähtesi maalaa kiinnostavan kuvan kansallistaiteilijastamme Albert Edelfeltistä. Teoksessa keskitytään ensisijaisesti taiteilijaan ja hänen tunteeseensa siitä kuinka hän koki voivansa maalata ainoastaan ollessaan intohimoisesti rakastunut. Hurmion etsiminen oli keskeistä taiteen onnistumiselle, mistä syystä monet piiat ja palkolliset joutuivat taiteilijan hyväksikäyttämiksi. Vaikeat perhesuhteet äitiin ja sisareen ovat myös keskeisellä sijalla romaanissa, aivan kuten ikonisen kansallissankarikuvan rakentaminen. Lopun jakso yhden aviottoman lapsen näkökulmasta on mielestäni turha eikä tuo lisäarvoa teokselle, joka ilman sitä olisi ehyt ja vahva kokonaisuus. Joka tapauksessa lukemisen arvoinen kirja ehdottomasti.


Ostin Lars Keplerin uusimman Joona Linna -teoksen jo ennen joulua Tukholmasta, mutta ehdin lukea sen vasta tämän vuoden puolella. Edellisen kirjan tapahtumien jälkeen Joona Linna on istunut vankilassa, mutta nyt hänen apuaan tarvitaan sarjamurhaajan nappaamiseksi. Teos on vahva jatko sarjalle ja mielenkiintoista on, että tällä kertaa poikkeuksellisesti myös rikosten tekijä saa kirjassa äänen. Kaninjägaren on nyt ilmestynyt myös suomeksi nimellä Kaniininmetsästäjä


Jessie Burtonin Nukkekaappi kertoo tarinan 1600-luvun loppupuolen Hollannista. Nella on avioitunut varakkaan kauppiaan Johanneksen kanssa ja saapuu asumaan tämän taloon Amsterdamiin kanavan varrelle. Talo näyttää kätkevän sisäänsä salaisuuksia ja Nellalla on totuttelemista elämään palvelijoiden sekä miehensä sisaren kanssa. Kun Johannes antaa vaimolleen häälahjaksi nukkekaapin, joka on tarkka kopio heidän omasta kodistaan, alkaa tapahtua kummia. Nukkemestari lähettää huonekaluja taloon, mutta osaako hän myös ennustaa tulevaisuuden? 


Tämän kirjapinon pakkasin mukaani lomalle, mutta ehdin lukea vain kaksi alinta matkan aikana. Alan Bradleyn uusin Flavia de Luce -sarjan kirja Thrice the Brinded Cat Hath Mew'd tuo etsivätyttösen takaisin kotiin Kanadasta, mutta hän saa palattuaan huonoja uutisia. Siinä ohessa Flavia löytää ruumiin ja sotkeutuu kuolemantapauksen selvittelyyn.

Luettuani Patricia Cornwellin uusimman Kay Scarpetta -sarjan dekkarin Chaos päätin, että nyt on pidettävä taukoa. Siinä missä sarjan alkupään kirjat olivat erinomaisia, ovat nämä viimeisimmät vasemmalla kädellä hutaisten tehtyjä. Tapahtuma-aika on yleensä hädin tuskin vuorokausi, teknistä sanastoa on puolet tekstistä ja oikeastaan mitään ei tapahdu. Tosifanille toki ehdotonta lukemista. 


Heta Pyrhönen oli professorini yliopistolla ja toinen graduni tarkastajista. Jane Austen aikalaisemme on julkaistu vuonna 2014 ja käsittelee Jane Austenin kirjailijahahmoa sekä tuotantoa kirja kirjalta. Kaikille Austenista kiinnostuneille ja hänen tuotantoonsa tutustuneelle mielenkiintoista luettavaa.


Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista on jakanut mielipiteet. Toiset ovat pitäneet kirjasta valtavasti ja tavoittaneet sen viipyilevän ja pohtivan tunnelman. Toisia kirja ei ole koskettanut samalla tavalla. Lukemisen arvoisia joka tapauksessa, nämä Engelin päiväkirjamerkinnät ajalta, jolloin hän rakensi meille Helsinkiä. Kirjan kansi on mielestäni viime vuoden kaunein. 


Muutama tietopohjainen teos vielä loppuun. Katarina Baerin He olivat natseja pohtii kirjailijan isovanhempien kytköksiä kansallissosialistiseen liikkeeseen tämän päivän näkökulmasta. Mikä sai isovanhemmat ryhtymään aatteen kannattajiksi, oliko kyseessä tietoinen valinta vai kohtalon sanelema pakko? Miten tämän faktan tietäminen muuttaa lapsenlapsen kuvaa isovanhemmistaan vai muuttaako se?


Myös Ira Vihreälehto etsii totuutta vuosikymmenten takaa. Tuntematon sotavanki on tarina siitä, kuinka kirjailija yrittää löytää isoisänsä, Suomessa sotavankina olleen ja sittemmin kadonneen miehen. Alussa ei ole mitään, ei edes miehen nimeä tiedossa ja lukija kulkee kirjailijan kanssa yhtä matkaa tietolähteeltä toiselle. Tämä teos on Baerin kirjaa helppolukuisempi ja vähemmän tieteellisiin lähteisiin nojaava.


Seuraavissa vinkeissä sitten muun muassa Katja Kallion ja Terhi Törmälehdon uutuudet sekä Elena Ferranten Napoli-sarjaa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä - luet ihanan monipuolisesti! Ja nyt itselläkin voisi olla aikaa lukuhetkiin, jes, joten nappaan listalta heti pari itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammattitauti, kun kaikki kirjallisuus kiinnostaa (paitsi miehen lukemat scifi ja fantasia). :D Kiva, että löysit vinkkejä!

      Poista