perjantai 28. huhtikuuta 2017

Jo Nesbø: Jano

Jo Nesbø: Jano. 534 s. Johnny Kniga 2017. Kirja saatu arvostelukappaleena Johnny Knigalta. Arvio julkaistu alkujaan Suomen Kuvalehdessä.

Jos et ole lukenut vielä edeltäviä kirjoja tai haluat pysyä täysin tietämättömänä Harry Holen uusista käänteistä, suosittelen jättämään lukemisen tähän.Janoinen jahti

Kun Jo Nesbø neljä vuotta sitten jätti päähenkilönsä Harry Holen miettimään, kuinka kaiken pitäisi loppua juuri siihen, oli moni lukija varma asiastaan. Poliisi olisi sarjan viimeinen kirja. Olimme väärässä.

Nesbøn uutuus kantaa nimeä Jano. Edellisen kirjan tapahtumista on kulunut kolme vuotta ja Harry on onnellinen. Monessa liemessä keitetty antisankari on jättänyt poliisityön taakseen, mutta menneisyys tulee uniin. Kun entiset kollegat tarvitsevat apua Tinder-sovelluksen kautta uhrinsa valitsevan ja näiden verta juovan sarjamurhaajan löytämiseksi, on Harry vaikean valinnan edessä. Murhaaja kutsuu leikkiin ja Harry ottaa kutsun vastaan.

Nesbøn romaani kytkeytyy ajankohtaiseen ilmiöön pohtiessaan nettideittailun turvallisuutta. Tämän lisäksi kirjan teemat kietoutuvat näytelmäkirjallisuuden klassikkoon, Shakespearen Othelloon. Rakkaus, viha, kunnianhimo ja mustasukkaisuus ovat kaikki edustettuina ja siinä missä murhaajan jano kohdistuu uhreihinsa, janoaa joku toinen rakkautta ja kolmas tunnustusta. Myös Harryllä on jano eikä se entisen rappioalkoholistin kohdalla ole hyvä merkki.

Juonen kehittelyssä Nesbø on mestari saaden lukijan toivomaan, ettei kirja päättyisi koskaan. Kun kaikki ennalta tutut henkilöhahmot vielä ovat mukana, on romaani ennen muuta kädenojennus kaikille niille, jotka ovat toivoneet Harry Hole -kirjoille jatkoa. Tämän vuoksi romaani toimii osana sarjaa mainiosti.

Jano ei kuitenkaan tarjoa varsinaisesti mitään uutta. Se on yllätyksetön kuin lohturuoka, josta tiedät mitä saat tai jota olet syönyt jo monta kertaa aiemminkin. Ei teos huono ole, mutta parempaakin on kirjailijalta saatu lukea.

Sillä lopulta mikään ei Nesbøn luomassa maailmassa muutu. Paha ei aina saa palkkaansa ja hyvä ei aina voita. Harry Holen luodinkestävyys on tosin tähän saakka ollut omaa luokkaansa, mutta entä jatkossa?

En usko sarjan olevan vielä lopussa. Mihin tähtipoliisi tai kirjailija raidoistaan pääsisi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti