torstai 16. huhtikuuta 2015

Kesälomaa suunnitellessa

Taas on tullut se aika, kun työpaikat sekä päivähoito kyselevät loma-aikojen perään ja perheissä pyöritellään iltaisin lomabingoa. Ei ole muuten mikään helppo homma ja meidän perheessämme tämä asia jumpattiin kuntoon juuri jokunen viikko takaperin.Miehellä on onneksi ollut aina sellainen työ, jossa loma-aikojen ilmoittaminen on todellakin ilmoitusasia. Myös minä pystyn tässä nykyisessä työssäni ilahduttavan vapaasti kertomaan milloin pääsen paikalle ja milloin olen poissa. Me siis pääsemme taatusti huomattavasti helpommalla kuin perheet, joissa työnantaja saattaa määrätä lomalle toiveiden vastaiseen ajankohtaan tai joissa molemmilla on tasan se neljä viikkoa vapaata. Silti, kyllä tätä piti vähän suunnitella ja kalenterin lehtiä pläräillä ennen kuin homma oli valmis.Olemme tähän mennessä pystyneet pitämään kiinni siitä, että lapset jäävät lomalle juhannuksena eikä varahoitoa kesäisin jouduta käyttämään. Myös tänä kesänä pojat aloittavat lomailun juhannuksesta eikä esikoinen enää hoitoon palaakaan. Myös kuopus on kotona koko sen ajan kuin esikoinen ja näin saamme molemmille pojille lähemmäs kahden kuukauden kesälomat, koulu kun alkaa tänä vuonna 12. päivä elokuuta. Nauroin kuopuksen hoitajalle, että en todellakaan edes kehtaisi tuupata kuopusta päiväkotiin heti elokuun alussa kaikkien tietäessä, että isoveljensä on vielä vapaalla koulun alkamista odottamassa. Poikien loma-aika oli siis näin kunnossa, mutta entäpä me vanhemmat?Juhannuksen jälkeisellä viikolla vanhempani ja siskoni hoitavat molemmat poikia päivän tai kaksi ja sen jälkeen minäkin jään lomalle. Mies aloittaa viikkoa myöhemmin ja jatkaa siitä viisi viikkoa putkeen, näin hänen lomansa päättyy elokuun alkupäivinä. Minä jatkan vielä siitä kaksi viikkoa, eli koulunalkua edeltävän ja varsinaisen aloitusviikon. Ihan täysin en kuitenkaan tuota kahta kuukautta ole vapaalla, vaan käyn heinäkuun alussa kaksi viikkoa töissä miehen ollessa poikien kanssa lomalla. Tuo tuntui oikein kivalta vaihtelulta siihen väliin ja kuutisen viikkoa minullekin sitä lomaa kuitenkin kertyy. Ei valittamista. Ensi vuotta ja koululaisen pitkiä lomia ajattelen tarkemmin sitten vuoden kuluttua, mutta sen verran olen asiaa ehtinyt pohtia, että lastenhoitajan palkkaamisella mennään jo pitkälle ja kimppahoito kavereiden kanssa olisi aika ässä juttu.Entäpä sitten kesäloman tekemiset? Pojat haluaisivat kamalasti lähteä Legolandiin, mutta olemme valitettavasti joutuneet tämän toiveen torppaamaan. Mietitään sitä ensi vuonna vaikkapa, sillä tämä kesä tulee menemään hyvin tiiviisti uudella kesäkodillamme sitä laitellessa, mikäli kuntotarkastus ensi viikolla ei paljasta mitään yllätyksiä. Mitään varsinaista työleiriä ei todellakaan ole tiedossa, mutta varmasti kaikenlaista pientä laitettavaa löytyy. Ja meneehän sitä aikaa ihan vain kotiutuessa ja asettautuessa. Kun vain kaikki olisi kunnossa itse talon osalta, peukut pystyyn! 

Barcelonan reissu vie yhden viikon arkipäivät heinäkuussa ja juhannuksena toivottavasti grillailemme kesäkodillamme saunan lämmittämisen ohella. Linnanmäki lienee vakkarihomma, mutta sen lisäksi toteutamme vihdoin Särkänniemen kierroksen. Olemme odottaneet aikaa, jolloin kuopuskin pääsisi useampiin laitteisiin ja nyt hän on vihdoin ylittänyt maagisen metrin rajan pituudessa. Sinne siis päiväksi tai pariksi. Eikä sitten muuta suunniteltua, mennään minne nenä näyttää ja mikä milloinkin sattuu huvittamaan, aitoon lomahenkeen. Selailin äsken kalenteria ja katselin, että sekä vappu että helatorstai tuovat vielä ennen kesälomia mukanaan pitkät viikonloput. Pitääkin laittaa rastit ruutuun päiväkodin seinällä olevaan kyselyyn, jossa tiedustellaan hoidontarvetta tai poissaoloa helatorstain jälkeisenä perjantaina. Päätin nimittäin juuri, että pidetään silloin vapaata poikien kanssa ja yritetään houkutella mieskin etätöihin!


Näissä kuvissa ollaan Bamse-lomalla Kreetalla elokuussa 2012.

4 kommenttia:

 1. Meilläkin on lomakattaus lyöty kasaan. Normaalisti olemme pitäneet lomia vähän limittäin, mutta nyt miehellä vaihtui työt ja käytännössä hyvä mahdollisuus lomalle löytyi vain tuosta juhannuksen jälkeisestä neljästä viikosta. Onneksi minulla on kuusi viikkoa lomaa ja pienillä järjestelyillä itseasiassa pojalle näyttäisi tulevan kahdeksan viikon kesäloma kun pieni mies menee mökille mummin kanssa ja teini-ikäinen serkkupoika vielä lupautui viihdytysjoukoiksi (olen niin voittanut veljenlapsiarpjaisissa kolme päävoittoa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen teini-ikäinen sukulaispoika kuulostaa aivan unelmalta leikki-ikäisen kaveriksi. Ei varmasti tule pienemmälle ongelmia viihtymisen kanssa. :)

   Poista
 2. Lomabingoa pelattiin meilläkin viime viikolla. Lapset lomailevat 15.6. eteenpäin koulun aloitukseen saakka. Tai no, koululaiset tietty aloittavat jo pari viikkoa aiemmin. Esikoinen on onneksi jo niin iso, että pärjäävät 9-vuotiaan kanssa joitain päiviä jo keskenäänkin, mutta kummeilla ja mummeillekin riittää päiviä. Anoppi hoitaa sitten pieniä pari viikkoa ja loppukesä lomaillaan vuorovedoin -tänä vuonna koko perhe yhdessä vain kolme viikkoa :/ mutta hyvin se on tässä bingossa sekin!

  ollaan nyt onnistuttu tähän saakka väistämään myös päiväkotien päivystykset ja aion siitä päätöksestä pitää kiinni tyttöjenkin lopun päiväkotiuran ajan. Vähän se aina vaatii säätöä, mutta onneksi on saatu onnistumaan aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä toivon myös, ettei enää viimeisinä jäljellä olevina päiväkotivuosina tarvitse turvautua kesäpäivystykseen. Tähän saakka ollaan aina onnistuttu aloittamaan loma juhannukselta, saa nähdä miten meillä ensi vuoden kesä menee, kun esikoinen on jo koulussa. Jos vaikka onnistuisi järjestämään hoitoa kesäkuulle niin, että voisi itse aloittaa loman heinäkuulta ja jatkaa koulun alkuun saakka.

   Poista