torstai 10. maaliskuuta 2016

Toinen kesä mökinomistajina

Tai mikä mökki se nyt on, täysiverisen talonhan me ostaa pamautimme vajaa vuosi sitten. Jos ensimmäinen kesä meni vähän ohitse remontin vuoksi, emmekä päässeet oleskelemaan talolla muutamaa päivää pidempiä aikoja kerrallaan, on tänä kesänä toivottavasti toisin. Remontti toki jatkuu yhä, mutta samaten voimme asua siellä. Alakerrasta tuli jo viime kesänä priima. En millään malttaisi odottaa kauden alkamista ja se on minulle aivan ennenkuulumatonta. Kohta haluan varmaan telttailemaan. Mies kävi talvilomalta tultuamme kuopuksen kanssa kurkkaamassa miten talo talvehtii ja hyvältä siellä näyttää. Sillä aikaa minä jo googlailin, että miten sellainen kunnollinen mökin kevätsiivous tehdään ja mitä kaikkea tarvitsee talven kylmillään olleen talon osalta ottaa huomioon. Mietin vähän, että jokohan toukokuun alussa, helatorstain pitkänä viikonloppuna päästäisiin tositoimiin.Tälle vuodelle tehtävälista käsittää kuistin, terassin ja yläkerran tekemisen. Itse toivoisin yli kaiken vesijohtoa saunalle suihkun saamiseksi tai vaihtoehtoisesti suihkutilan rakentamista talolle. Se vie kuitenkin sen verran rahaa, että jäänee vielä haaveeksi etenkin, kun meillä on juuri uusittu ja erittäin toimiva pihasauna patoineen. Muut korjaustarpeet menevät nyt edelle. Eikä siinä mitään, näillä mennään ja hiljalleen tehdään. Isona projektina sitten joskus on kaikkien ikkunoiden kunnostaminen, mutta sekin vielä odottaa.Kuisteista toisen alla on hiven lahoa ja toisessa kosteutta itseensä kerännyt palkki. Jälkimmäinen, eli oikeanpuoleinen ja eteistilaan vievä kuisti korjataan tänä kesänä ja sen jälkeen kulku taloon tulee tapahtumaan sen kautta. Toinen, talon alkuperäisen osan vanhempi kuisti suljetaan odottamaan korjausta, ei sillä mikään kiire ole. Pitää myös pohtia mitä noille portaille tehtäisiin vai tehdäänkö mitään.


Kuistin ohella tällä hetkellä pohdituttaa terassin paikka. Tilaahan sille olisi vaikka ja kuinka, mutta vaikea on silti saada päätöstä tehtyä. Haluamme ensisijaisesti terassin, jolle tulisi muutama sohva löhöilykäyttöön ja joka olisi mahdollisimman suojaisessa paikassa pihaa. Toisaalta taas olisi varmasti kiva grillailla ja syödä ulkona.

Ensimmäisessä tapauksessa terassi olisi järkevää rakentaa omenapuiden taakse, nurmikolle mitä kutsun poikien futiskentäksi. Se olisi myös tasainen ja muutenkin sopiva soppi rakentamiseen.


Toisessa tapauksessa terassin taas kannattaisi olla mahdollisimman lähellä keittiötä. Keskellä pihaa se vaan olisi kulkuväylällä ja liian lähelle tietäkään en haluaisi sitä rakentaa. Onneksi tässä on vielä aikaa pohtia ennen kuin värvätään rakennusporukkaa kasaan ja ryhdytään hommiin.


Kolmas asia tehtävälistalla on yläkerran makuuhuoneiden pintaremontti. Olemme koko ajan ajatelleet tehdä homman itse, mutta nyt aloin miettiä asiaa uudelleen. Saimme kuistin tekemisestä sen verran hyvän tarjouksen, että ehdotin miehelle, jos teettäisimme yläkerran työt myös samalla remonttipoppoolla. Tekisimme itse purkamisen, he hoitaisivat paneloinnin ja sähkötyöt ja me taas sutisimme maalia pintaan. Pääsisimme niin paljon helpommalla taitoihimme suhteuttaen, kun emme edes yrittäisi saada lautaa lattiaan. Mietitään tätäkin. 

Ensimmäinen juhannusjuhla ja -sauna omalla talolla odottaa. Jos vaikka olisi enemmän kuin kymmenen astetta lämmintä tänä vuonna!

1 kommentti:

  1. No mutta mökkipihallahan voi ihan hyvin olla kaksi tai useampikin terassi...hieman eri käyttötarkoituksiin ja hetkiin, riittävänä perusteena vaikka auringon kierto pihapiirissä päivän aikana ja valoläikässä oleilu :) tai muuta yhtä tärkeää

    VastaaPoista