perjantai 15. toukokuuta 2015

Lastenkirjauutuuksia

Syksyn kirjauutuudet on jälleen julkaistu ja näin vapaapäivänä on aikaa syventyä asiaan tarkemmin. Kävin lävitse kymmenkunnan kustantamon uutuuskatalogit ja huomasin, että lastenkirjallisuuteen panostaminen vaihtelee kovasti. Toisilla uutuuksia ilmestyy valtavasti ja luettava on otaksuttavasti laadukasta. Toisilta taas ei löytynyt mitään kiinnostavaa. Alla olevat kirjatärpit on poimittu Otavan, Tammen ja Kariston valikoimasta sillä perusteella, että ne meidän lasten lisäksi ilahduttavat varmasti muitakin samanikäisiä lukijoita.

Mauri Kunnaksen iki-ihana Koiramäki-sarja tekee paluun. Tällä kertaa Koiramäellä vietetään kesäpäiviä helluntaista juhannukseen ja heinänteosta elokuisiin öihin, kun Koiramäen lasten hyvä ystävä Aukusti tulee kaupungista maalle kesänviettoon. Kesä Koiramäessä (Otava) on itselleni se ehdottomasti odotetuin kirjauutuus, ei vähiten nostalgia-arvon vuoksi.

Pojat puolestaan päästivät ilokiljahduksia kuultuaa, että Puluboin ja Ponin seikkailut jatkuvat. Veera Salmen kirjoittama Puluboin ja Ponin Tsompikirja (Otava) esittelee ison ongelman, kun "Puluboin rakas puhelin Pulufon T-2000 alkaa klempata ja bugittaa". Puluboi päättääkin ryhtyä personal treineriksi treenatakseen puhelimensa jälleen kuntoon. Ponin elämässä puolestaan on kummallista sumua ja outoja hahmoja, joiden syy saattaa löytyä perheen lähestyvästä muutosta. Myös Aino Havukainen ja Sami toivonen ovat kirjoittaneet uuden teoksen Tatun ja Patun seikkailuista. Tatun ja Patun Ihmeellinen Joulu (Otava) alkaa siitä, kun outolalaiset veljekset on kutsuttu joulunviettoon Veeran perheen luokse. Vahingossa pojat päätyvät kuitenkin väärään taloon, jonka isäntäväki on lähtenyt joulua pakoon Teneriffalle. On siis aika "paistaa hyasintit ja laittaa kanelia kainaloon!" Ensin on kuitenkin koristeltava pukki, siitä se joulunvietto alkaa!Sinikka ja Tiina Nopolalta ilmestyvät sekä uusi Risto Räppääjä että Heinähattu ja Vilttitossu. Risto Räppääjä ja Yöhaukka (Tammi) vie meidät jännittävään tarinaan arkeologisille kaivauksille, josta eräänä yönä katoaa käärmesormus. Varkaaksi epäillään Lennart Lindbergiä ja lomalla oleva Risto päättää puhdistaa naapurinsa maineen Indiana Jonesin tapaan. Samaan aikaan Nelliä kyllästyttää Riston lapsellisuus. Nelli päättääkin itsenäistyä, ryhtyä lauluntekijäksi ja tulla tähdeksi.


Heinähattu ja Vilttitossu Runoilijoina (Tammi) puolestaan etsii runoilusta vastalääkettä sisarusten kinastelulle. Kun tyttöjen äiti näkee ilmoituksen luontoaiheisesta runokilpailusta, hän usuttaa tyttärensä tekemään yhteistyötä. Mitäköhän siitä seuraa!Meidän pihan perhesoppa (Tammi) on Riina Katajavuoren, Riikka Toivasen ja Maiju Tokolan uutuus elämän synnystä ja omasta alkuperästä. Tietokirjassa esitellään erilaisia perhemuotoja kuvakirjan muodossa ja alleviivaamatta. Tutuiksi tulevat muun muassa kahden äidin perhe, lahjasolut ja adoptio. Tämän ostan meille ehdottomasti yhdessä poikien kanssa luettavaksi.


Tuutikki Tolosen Mörkövahti (Tammi) alkaa tilanteesta, jossa Hillan, Kaapon ja Maikin äiti on voittanut rentoutusloman Lapissa ja lapset saavat siksi aikaa itselleen hoitajan. Mutta ei minkä tahansa hoitajan, vaan ihka oikean mörön! Pian paljastuu, että monet lasten kavereistakin ovat saaneet kotiinsa mörön ja niinpä on aika alkaa ottaa selvää mitä möröt ovat ja mistä ne tulevat. Tässä kirjassa "hassut hurjat hirviöt meets Naapurini Totoro, Narnia & Maija Poppanen".


Kristiina Louhen Tomppa-sarjaa on meillä luettu vielä jokin aika sitten, mutta nyt kirjat tuntuvat jääneen hieman liian pieniksi kuopuksellekin. Kirjat ovat kuitenkin erinomaisia ja sarjan kuudestoista osa Tomppa ja Piimänakki (Tammi) käsittelee sitä suurta elämänmuutosta, kun Tompasta tulee isoveli. "Tähän asti Tompan kodissa ovat asuneet isä, äiti ja Tomppa. Ja tietenkin Martti-mato, Hiirikoira, Possu ja kissa KII. Nyt kaikki uhkaa muuttua!" Meillä esikoiselle luettiin kuopusta odottaessa Onni-poika -sarjan kirjaa isoveljeksi tulemisesta ja se oli erinomainen tapa valmistaa lasta tulevaan. Uusin Tomppa-kirja toimii varmasti yhtä hyvin. Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Hämärinkäinen (Karisto) lumoaa jo kuvauksellaan. "Hämärinkäinen on pieni olento, joka kutoo kangaspuillaan hämärää. Työ on tärkeää, sillä hämärän tullen monet yöeläjät pääsevät toimiinsa: yöntekijät korjaavat taivaan samettia, tähtiset takovat uusia tähtiä ja kuunkierittäjät vierittävät kuunkimpaleen paikoilleen. Mutta kukkakauppias Keikander ei pidä pimeän tulosta, sillä silloin hänen kukkaväkensä ei ehdi valmistaa tarpeeksi nopeasti kukan terälehtiä. Keikander päättää rikkoa Hämärinkäisen kangaspuut - mutta ei arvaa seurauksia."
Tässä siis muutamia tärppejä, paljon muutakin kirjakeväästä pienille lukijoille löytyy. 

Kaikki kuvat: www.adlibris.com. 
2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Kirjavinkkauksiasi on aina ilo lukea. Lastenkirjallisuus on lähellä sydäntäni, vaikka omat muksut ovatkin jo isoja. Ihania muistoja on tallella juurikin yhteisistä lukuhetkistä.
  Vinkkaan sulle Tomi Kontion kirjasta Keväällä isä sai siivet. Onko se sinulle tuttu? Jos ei, niin kannattaa tutustua. Esikoisesi on vielä hiukan nuori sen pariin mutta luulen, että parin vuoden päästä se voisi sopia. Kirjaa (trilogia itse asiassa)ei malta jättää kädestään, kun sen aloittaa. Kirja on vuodelta 2000 ja se voitti Juniori Finlandian.
  Tiina


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin heti googlaamassa Kontion kirjan, josta olen kyllä kuullut mutta en tutustunut tarkemmin. Kiitos, menee lukulistalle!

   Poista