sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Kirjavinkit - kurkkaa täältä parhaat uudet romaanit!



Viime syksystä saakka kaunokirjalliset uutuusteokset ovat jääneet lukulistallani lastenkirjojen jalkoihin. Pyristelen parhaillaan viimeisten viime syksynä ilmestyneiden kiinnostavien kirjojen parissa, jotta voin kesälomalla sitten siirtyä lukemaan nyt meneillään olevan kevätkauden teoksia. Uskollisesti olen kuitenkin napannut jokaisesta lukemastani kuvan teille, ajatuksena vielä näistä kirjoittaa. Tässäpä siis kattaus romaaneja, joiden parissa voit viihtyä vaikkapa tulossa olevat pääsiäisen pyhät. Osan vinkeistä olen ottanut suoraan helmet.fi-sivustolta, jonne olen ne työni puolesta kirjoittanut. Seuraavaksi päästään sitten kurkkaamaan tulevan kesän ja ensi syksyn ihaniin uutuuksiin!


Sodan todellisuus oli erityisen ankara lapsille. Kun vuoden 1918 sisällissota ja vankileirin todellisuus vyöryvät päälle, pitää isosisko pienen veljensä puolia kertomalla tälle tarinoita. Aikuisena tämä kaikki koettu pitää kohdata, unohtaminen ei ole vaihtoehto. Mutta on toisellakin puolella ollut rankkaa, sillä sota vaikuttaa jokaiseen. Pekkolan romaanissa Huomenna kevät palaa käsitellään sitä miten lapsena koettu vaikuttaa koko elämään. Valinta on tehokas. 



Mitä tapahtuu, kun elämän suuri kertomus onkin vain sarja tukevasti keski-ikäiseen elämään johdattaneita valintoja? Voiko sen jälkeen alkaa toinen elämä, sellainen jossa uskaltaa vihdoin sanoa kyllä tai ei oikeissa paikoissa? Tässä romaanissa päähenkilön juoni on virkistävästi hukassa, mutta neljääkymppiä lähestyvällä perheenäidilläkin on vielä toivoa. Kirjailijan pohdintaa on mielenkiintoista lukea. Jopa niin mielenkiintoista, että otin kuvat kaikkein vaikuttavimmista kohdista. Toinen elämä niin sanoakseni kolahti.



Englantilainen miljöö, ripaus viihdekirjallisuutta ja valtavasti kirjallisia viitteitä, niistä on Niina Meron esikoisromaani Englantilainen romanssi tehty. Nora rakastaa brittiläistä kulttuuria ja romantiikan ajan kirjailijoita ja runoilijoita. Pikkusiskon hääkutsu vie siihen saakka Englantia kaukaa ihailleen Noran suoraan Oxfordiin, sulhasen suvun goottikartanoon ja keskelle brittiläistä yläluokkaa herrasmiehineen. Samalla käy ilmi, että sulhasen aatelissuvun vanhin poika on kadonnut jälkiä jättämättä useita vuosia sitten. Mitä tapahtui? Nautin tämän kirjan lukemisesta valtavasti juuri kirjallisuusviitteiden ja menneistä runoilijoista puhumisen myötä. Sen vuoksi olen valmis antamaan anteeksi romanttisen viihdekirjallisuuden kliseet, joita viljelllään ahkerasti. 



Sisko Savonlahden romaanista Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on tullut jo ilmiö. Eikä ihme, niin hyvä se on niin kerronnaltaan kuin aiheeltaankin. Helsinkiläinen nuori nainen elää elämää, joka ei ole kuten toiveissa ja kuvitelmissa. Rahaa on liian vähän, sopivia miehiä vieläkin vähemmän. Kolmekymppisen sinkun elämä kulkee episodeissa, mutta muutos saattaa olla jo kulman takana odottamassa. Suosittelen lukemaan.



Hjorthin ja Rosenfeldtin sarja kriminaalipsykologi Sebastian Bergmanista on edennyt jo kuudenteen osaansa. Korkeampi oikeus alkaa tilanteesta, johon edellinen kirja Hylätyt henkilöt jätti. Tällä kertaa päädytään Uppsalaan, jossa on meneillään monimutkainen rikossarja. Sebastian itse on taas vaihteeksi erotettu Tukholman poliisin henkirikosyksiköstä, mutta sekös estäisi tätä virkistävän narsistista ja oman edun tavoitteluun keskittynyttä ihmisrauniota. Nämä kirjat pitää muuten ehdottomasti lukea järjestyksessä!



Salanimellä Lars Kepler kirjoittavan Andhorilin pariskunnan suuri hitti, jo seitsemänteen osaansa ehtinyt Joona Linna -sarja on taannut hyytävää jännitystä lukijoille jo vuosien ajan. Lazarus tuntuu ylittäneen taas yhden rajan, niin raakaa ja julmaa väkivalta on. Joona Linna aloittelee uutta elämää vapauduttuaan edellisen kirjan lopussa vankilasta. Mutta myös piilossa uinunut paha on valmiina iskemään jälleen. Superkoukuttava!



Tässä on kirja täynnä jännitystä, kummituksia ja hieman kauhuakin. Leena Lehtolaisen novellikokoelma Tappajan tyttöystävä ja muita rikoksia tuntuu jonkinlaiselta välityöltä ennen seuraavaa romaania. Kokoelmassa tavataan Leena Lehtolaisen romaaneista tuttuja henkilöitä uusien tuttavuuksien ohella. Mukana on toki myös Maria Kallio. 



Mari Jungstedtin jännitysromaanit sijoittuvat kauniiseen Gotlantiin, jossa kerta toisensa jälkeen tapahtuu kauheuksia. Kirjailijan uusi romaani Pimeys keskellämme on jo neljästoista kirja komisario Anders Knutasin tutkimuksista ja yksityiselämän kiemuroista. On vuotuisen Gotlannin ympäripurjehduksen aika, kun haaksirikkoutunut venekunta löytää rannalta ruumiin. Kadonneeksi ilmoitetun vainajan murhan selvittely kiertyy muukalaisvihaan ja menneisyyden valintoihin. Samalla Knutas joutuu jälleen pohtimaan hänen ja kollegansa Karin Jacobssonin suhteen tulevaisuutta.



Minä pidän Ruth Waren dekkareista paljon ja Rouva Westaway on kuollut kuuluu niistä parhaimpiin. Kun Harriet Westaway saa kirjeessä tiedon perinnöstä, hän ilahtuu. Vihdoin on tiedossa loppu huolelle toimeentulosta, isoäidin jättämä perintö auttaisi hänet uuteen alkuun. Harmi vain, että hänellä ei tietääkseen ole isoäitiä, ei ole koskaan ollutkaan. Harrietin on tehtävä valinta, lähteäkö huijaukseen vai kertoako kirjeen tulleen väärälle henkilölle. Ja kun valinta on tehty, on vain leikittävä mukana.



Nainen ikkunassa on kirja, jota on kuvailtu vuoden kohauttajaksi, hieman samaan tapaan kuin Nainen junassa esitellessään aikanaan epäluotettavan kertojan ongelman. A.J. Finnin romaanin päähenkilö on Anna, perheenäiti, joka ei ole poistunut kotoaan aikoihin. Anna viettää päivänsä katsoen mustavalkoisia elokuvia ja juoden viiniä sekä tarkkaillen naapuritalojen elämää kiikareilla. Eräänä päivänä hän todistaa kuinka Russelien talossa tehdään murha. Pienten vihjeiden myötä todellisuus alkaa selvitä pala palalta. Hyvin koukuttava, älä aloita ennen aikaista aamuherätystä.




Kath Redway herää sairaalassa ja saa kuulla olleensa auto-onnettomuudessa. Kath ei muista tapahtuneesta mitään, mutta huomaa kotiinpaluun jälkeen miehensä Adamin ja tyttärensä Lylan käyttäytyvän oudosti. Muistojen mukana saapuu myös pelko. Onko mikään sitä miltä näyttää ja miksi Lyla kertoo nähneensä ulkona heitä tarkkailevan miehen? Dartmoorin sumuinen ja sateinen nummiseutu toimii täydellisenä miljöönä kauhusta ja kummitustarinoista ammentavalle jännitysromaanille nimeltään Ennen kuolemaani. Myös Tremaynen edelliset romaanit Jääkaksoset ja Tulilapsi ovat mainoita dekkareita.



Ensimmäinen kuva on William Joycen kirjasta Morris Lesmore ja tuhansien tarinoiden talo. Yksi kauneimmista kuvakirjoista, jotka tiedän.

2 kommenttia:

  1. Toinen elämä päätyi lukulistalle. Kiitos vinkistä! Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on jo luettu. Tykkäsin siitä paljon.

    VastaaPoista