torstai 8. helmikuuta 2018

Lapsiperhe Lontoossa: käytännön vinkkejä

"Kohta mua alkaa ragettaa" totesi seitsenvuotias matkustaja viikko takaperin meidän odottaessamme kolmatta tuntia koneeseen pääsyä. Vieressä suut vetäytyivät hymyyn, mutta itseäni ei naurattanut. Lumikaaos oli tehnyt tepposet ja matka kotoa lentokentälle kesti jo yksistään puolitoista tuntia. Onni onnettomuudessa siis, että lento ylipäänsä oli myöhässä, emme olisi millään ehtineet muutoin mukaan. Useita lentoja oli myös peruttu, joten saimme olla tyytyväisiä selvitessämme pienellä odotuksella. Lopulta olimme ilmassa, reilut kaksi tuntia aiotusta myöhässä. Alle kolmen tunnin lento oli nopeasti ohitse ja hotellillakin tiedettiin odottaa myöhäistä saapumistamme. Loma saattoi vihdoin alkaa!


Liimailin eilen musikaalilippuja poikien vauvakirjoihin muistoiksi ja tajusin, että tämä kymmenvuotismatka oli esikoisen kahdeskymmenes matka ulkomaille. Kuopukselle puolestaan on seitsemän vuoden aikana kertynyt kuusitoista reissua kotimaan rajojen ulkopuolelle. Melkoisia maailmanmatkaajia nämä pikkukundit ja hyvä osoitus siitä, että matkustavaisen elämäntavan säilyttäminen onnistuu myös lapsiperheeltä. Ajattelin nyt jakaa meidän kokemuksiamme Lontoosta useampaan kirjoitukseen aloittaen ensin käytännön jutuista ja hyväksi kokemistamme vinkeistä matkaa varten. Sillä tämä oli todella hyvä matka, ehkä paras kaikista tähän mennessä.


Kulkuyhteyksien osalta lienee melkoisen sama lentääkö Finnairilla Heathrown kentälle vai Norwegianilla Gatwickille, yleensä hinnat Norskilla vaan ovat murto-osan Finnairin hinnoista. Me olemme kokeilleet molempia ja kulkuyhteydet kaupunkiin ovat toimivat. Heathrown kentältä pääsee keskustaan metrolla ja Gatwickistä puolestaan liikennöi näppärästi ja nopeasti Gatwick Express. Puolessa tunnissa pääsee Victorian asemalle ja siitä taas metrolla, taksilla tai kävellen eteenpäin. Taksimatka kentältä suoraan keskustaan ei kannata, se maksaa paljon ja kestää vielä pidempään. 


Nostan aina kentältä jonkin verran käteistä, vaikka käytännössä kaikki maksaminen hoituukin kortilla. Takseihin, pieniin ostoksiin ja tällaiseen olen kuitenkin kokenut käteisen käytön toimivammaksi. Tippaamisen suhteen voi toimia kuten parhaaksi näkee. Suurin osa ravintoloista lisää palvelumaksun automaattisesti laskuun, mutta esimerkiksi taksissa pyöristän herkästi ylöspäin sopivaan summaan ja hotellin henkilökuntaa tippaan heidän auttaessa esimerkiksi kantamaan laukkujamme. Loput jäljelle jääneet kolikot jätimme siivoojalle (vaikka hän olikin jättänyt ikkunat auki verhojen takana ja ihmettelin pari tuntia miksi on niin hiiskatin kylmä. Eikä siinä mitään, mutta pienempien lasten kanssa putoamisvaara oli todellinen.)


Hotellin sijainti on tärkeä, erityisesti suurkaupungissa, missä siirtymät ovat mahdollisesti pitkiä. Lontoossa hyviä hotelleja löytyy ympäri kaupunkia. Paddingtonin alueella Hyde Parkin yläpuolella on valtavasti edullisia majoituspaikkoja siinä missä puiston alapuolella South Kensingtonin kaupunginosassa hinnat ovat korkeampia. Marylebonen kaupunginosa on ihastuttava, siellä olemme majoittuneet tuon South Kensingtonin ohella. Victorian alueella puolestaan on paljon hotelleja juna-aseman lähettyvillä, mikä on näppärä valinta. 


Mitä keskeisempi sijainti, sitä korkeampi hinta. Lisäksi hotellien tähtiluokitus on helposti sellainen, että neljällä tähdellä pääsee hyvin perustasoiseen majoitukseen. Olemme olleet kahden tähden hotellissa, jonka ikkunasta satoi sisään joka päivä. Tällä kertaa käytin paljon aikaa hotellin etsintään, sillä hinnat olivat taivaissa. Lopulta päädyimme Holiday Inn Mayfair -hotelliin, jonka sijainti on erinomainen ja itse hotelli yllätti positiivisesti. Olin lukenut arvioista sen olevan kulunut ja vanha, mutta siisti. Näin uskalsin varata huoneen ja yllätyin positiivisesti. Hotelli osoittautui vallan mainioksi ja valitsisin sen ehdottomasti uudelleen. 


Suosittelen siis hotellin valitsemista ensisijaisesti kulkuyhteyksiä silmälläpitäen. Metroasema lähistöllä tekee elämästä helpompaa ainakin, jos perheen jälkikasvu ei ole ahkeria kävelijöitä.  Toiseksi katsoisin majapaikkaa haluttujen nähtävyyksien luota. Eli kartta käteen ja tutkimaan!


Olimme hotellilla lopulta vasta ennen puoltayötä, joten iltapala tilattiin huonepalvelusta. Holiday Inn on myös tässä suhteessa lapsiperheelle hyvä hotelli, sillä yhtä aikuista kohden yksi lapsi syö ilmaiseksi hotellin ravintolassa, myös aamiaisella. Meillä oli kahden parisängyn huone, kuten yleensä aina. Näin kaikille on riittävästi nukkumatilaa. Me emme myöskään tarvitse erillisiä huoneita aikuisille ja lapsille, sillä menemme lomilla suurimman osan ajasta yhtä aikaa nukkumaan. 


Meille ykköskulkuväline koko reissun ajan oli luonnollisesti metro, sijaitsihan hotellimme kulman takana Green Park -metroaseman sisäänkäynti. Sen lisäksi kävelimme, istuimme kiertoajelubussissa ja junailimme Lontoon ulkopuolelle. Julkinen liikenne toimi hienosti, tosin ruuhkapiikki metrossa tuli myös koettua. Minä kävelin aina kun mahdollista, mies vei poikia mieluummin metrolla paikasta toiseen. Oyster Card on kätevä ja edullinen matkojen maksamiseen, me tosin käytimme päivälippuja. 


Aamiainen syötiin aina hotellilla, Holiday Inn tarjoaa oikein hyvän kattauksen mukaanlukien gluteenittomat vaihtoehdot. Lounasta syötiin aina jossain hyvää ja terveellistä syötävää tarjoavassa ketjussa, esimerkkinä Pret-A-Manger. Näitä on myös runsaasti ympäri kaupunkia. Toinen vastaava on Pain au Quotidien. Valitsen mieluummin tällaisia kolmioleipiä, patonkeja, hedelmäsalaatteja ja smoothieita tarjoavia paikkoja mäkkärin sijaan.  Jokaiselle löytyy jotain, mies ja esikoinen söivät aina leipiä, kuopus hedelmiä ja minä salaattia. Kaveriksi sitten smoothie tai jotain mehua, jota en koskaan kotimaassa juo. Illalla syötiin lähistön ravintoloissa, sellaisissa ihan peruspaikoissa. Hintataso oli suunnilleen Suomen hinnoissa. 


Kysykää ihmeessä, mikäli jokin asia mietityttää Lontooseen matkustamisessa. Vastaan mielelläni tällaisen perusturistin näkökulmasta, vierailuja kaupungissa on toki takana kymmenkunta. Lontoo-jutut myös jatkuvat, seuraavaksi pääset mukanamme museoihin ja musikaaleihin sekä tietysti loman huippukohtaan, Harry Potter -studioille. 
2 kommenttia:

 1. Hei jes, nämä tulivat oikein sopivaan saumaan - ensi lauantaina lähden esikoisen kanssa Lontooseen!
  Mukavalta reissulta näyttää, teillä asuu kyllä oikeita pieniä kosmopoliitteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, teillä on varmasti ihana kahdenkeskinen reissu tiedossa! Hauskaa matkaa!

   Poista