tiistai 20. helmikuuta 2018

Kirja-arvostelussa Pirkko Soinisen Ellen

Pirkko Soininen: Ellen. 184 s. WSOY 2018. Kirja saatu arvostelukappaleena WSOY:ltä.

Ellen Thesleffille taide oli elämäTaidemaalari Ellen Thesleff herää eloon Pirkko Soinisen romaanin sivuilla. Ellen on kurkistus epäsovinnaisen taiteilijan elämään.

Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja koostuu merkinnöistä yli neljänkymmenen vuoden ajalta, aina taiteilijan ensimmäiseltä matkalta viimeiseen käyntiin toisessa kotikaupungissa. Romaanin henkilöt ja tapahtumat ovat tosia, mutta Ellenin ajatukset ja tunteet sepitettä. Yhtälö toimii hyvin.

Ellenin ääni kuuluu tekstissä aitona. Soininen luo kuvan itsenäisestä naisesta, jolle taide on elämän ylin päämäärä. ”Oleellista on, että maalaan tunnetta” Ellen sanoo äidilleen tämän kyseenalaistaessa tyttärensä tarpeen murtaa ahtaita normeja niin maalaustaiteessa kuin yksityiselämässään.

Tuolla samalla tunteella Ellen heittäytyy rakkaussuhteeseen taidepersoona Gordon Craigin kanssa ja manaa rakkauden haittavan maalaamista. Monet pienet yksityiskohdat ja havainnot tekstissä herättävät arjen Italiassa eloon kirjan sivuilla. Toisinaan Soinisen teksti yltyy kuitenkin turhan kuvainnolliseksi ja lauseiden runollisuus hengästyttää. Ellenin omistautuminen taiteelleen tulee hyvin selväksi.

Teoksen keskiöön nousee Ellenin rehellisyys itselleen. Hän pohtii usein aikansa naisen asemaa ja odotuksia sekä taiteilijana menestymistä suhteessa toiseen sukupuoleen. Irrottautuminen kaikista odotuksista on Thesleffille tietoinen päätös. Kauneus, ilo ja valo ovat taitelijan mukaan arvoja jo itsessään eikä taiteen tarvitse aina ottaa kantaa. Toisinaan Ellen ikävöi perhettään ja miettii olisiko voinut tehdä erilaisia valintoja.

Romaanin pitkä aikajana on osin ongelmallinen ja pakottaa kuittaamaan osan tapahtumista lyhyin viittauksin. Sivu sivulta Soininen kuitenkin kasvattaa nuoresta tytöstä naisen, joka reflektoi valintojaan kypsästi punniten.

En ihmettelisi, jos moni kirjan päätettyään haluaisi lukea Ellen Thesleffistä lisää. Kiinnostus taiteilijaan on tämän romaanin myötä herätetty.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti