lauantai 13. toukokuuta 2017

Äitiyden aakkoset

Kaksplussan verkostosta Vauva-lehden portaaliin siirtynyt Tiitukatriina lanseerasi haasteen, johon kutsui ottamaan osaa kaikki äitibloggaajat. Idea on sama kuin vanhassa kunnon Glorian aakkosissa, joka on muuten suosikkini pitkään jatkuneista kirjoitussarjoista. Tässä siis minun äitiyteni aakkoset huomisen äitienpäivän kunniaksi.

A niin kuin aamupäiväkahvi. En koskaan juo kahvia heti herättyäni, sillä saan siitä varmuudella pään kipeäksi. Sen sijaan muutama tunti heräämisestä on päivän ensimmäisen kahvihetken aika. Vauva- ja taaperoaikoina sen jälkeen voitiinkin alkaa miettiä lounasta ja päiväunia. Ei me ikinä päästy kotoa minnekään ennen puoltapäivää.

B niin kuin banaani. Tämä on helppo, onhan kyseinen hedelmä vakkarievääni ja vauva-aikoina aina laukussa mukana. Kuori pois ja lapsi haukkaamaan, helpoin välipala ikinä.

C niin kuin champagne. Väsyneen äiti-ihmisen eliksiiri ja palkinto, kun perjantai-ilta tulee ja lapset nukkuvat. Aina pitää olla pari pulloa varastossa.

D niin kuin Dinojuna. Esikoisen lemppariohjelma telkkarista, kun lapsi oli pienempi. Osaan tunnarin lisäksi pitkiä pätkiä jaksoista ulkoa yhä. Ylipäätään piirretyt pelastavat monta hetkeä, meillä tv tai sen katselu ei koskaan ole ollut mikään demoni. 

E niin kuin ekaluokkalainen. Yksi kerta lapsen koulunaloitusta on jo takana, joten luulisi sitä olevan konkari asiassa. Mutta kaikkea muuta, vähintään yhtä paljon jännittää tämä toinen aloitus ja yhtä lailla tunnen olevani pikkaisen pihalla käytännöistä.


F niin kuin finanssit. Lapsiperheessä ylimääräinen raha valuu tehokkaasti sormien välistä, kun pitää ostaa uudet urheiluvälineet, isommat välikausikamppeet tai päivittää molempien lasten koko kenkäkaappi kerralla. Kierrätys kunniaan, niin paljon hyvää ja vähän käytettyä tavaraa lastenvaatemarkkinoilla liikkuu. Jää niitä finansseja sitten vähän muuhunkin.

G niin kuin garderobi. Mies ihastelee säännöllisesti sitä miten makeita vaatteita pojiltamme löytyy ja on löytynyt vauvasta alkaen. Oma garderobini kaipaa silloin tällöin päivittämistä, vaikka farkut, neuletakki, ballerinat ja ponnari hyvin toimiva asu ratasväen kanssa huidellessa olikin. Nykyään kukaan ei enää pyyhi suutaan ruokailun jälkeen housuihini tai puklaa olkapäälle, joten vaatetuksessakin voi käyttää muita kuin pese ja pidä -kappaleita.

H niin kuin Hauvan iltapuuhat. Esikoisen lempikirja vauvana ja taaperona. Luettu arviolta puolitoistatuhatta kertaa. Menee heittämällä ulkoa yhä.

I niin kuin isi. Toinen lasten maailman tärkeimmistä ihmisistä. Ei äidin pikku apulainen, vaan täysivertainen toinen vanhempi. Pojat sanovat isi, minä kutsun omaani nimityksellä iskä. Ja pikkupojille isoisänsä on ukki. Paras ukki onkin mitä olla voi.

J niin kuin jälkikirjoitus. Työkuvioissa tuntuu monesti, että jotain jäi sanomatta ja olisi jälkikirjoituksen paikka. Niin myös äitiydessä. Miten monta kertaa saman asian näkee eri valossa, kun sitä katsoo vähän myöhemmin. Pätee myös oman toiminnan arviointiin. 


K niin kuin kuivaksi opettelu. Molemmat kundit olivat asiassa hyvinkin ajoissa, mutta oma hermo kesti n. kuusi tuntia. Siispä mies hoiti, kun äiti ei kyennyt.

L niin kuin Lontoo. Vanhempien lempikaupunki, johon olemme tehokkaasti tutustuttaneet myös jälkikasvua. Syyslomalla ajateltiin mennä taas. Äitiyden ihania hetkiä on päästä ulkomaille pois kotiympyröistä.

M niin kuin meidän perheen miesten alkukirjain. Emme suunnitelleet erityisesti poikien nimien alkamista juuri M-kirjaimella, mutta niin vaan kävi.

N niin kuin napanuora. Inhoan vertauksen käyttämistä kuvaamaan äidin ja lapsen suhdetta sen jälkeen, kun lapsi on syntynyt. Mutta jos sitä nyt halutaan käyttää, niin venyy venyy, vuosi vuodelta.

O niin kuin oma aika. Elintärkeää jokaiselle vanhemmalle. Pikkulapsiaikoina tuntui ettei sitä ole koskaan tarpeeksi ja siitä piti ottaa aina kaikki irti. Nyt sitä on vaikka ja kuinka. Parasta on olla yksin kotona ihan jopa yön yli.


P niin kuin perhe. Se tärkein yksikkö, jonka jäsenten hyvinvoinnissa kaikki mitataan.

Q niin kuin quickstep. Muumi-tietokoneen antama sana kirjaimelle q. Myös meidän pyrkimyksemme päästä kahdestaan tanssikurssille. Vielä ei ole onnistunut.

R niin kuin rutiinit. Toiselle perheelle elintärkeät, toiselle ahdistusta aiheuttavat. Minun äitiydessäni enemmän tuota jälkimmäistä, vaikka päivästä toiseen toistuvia rutiineja toki löytyy vaikak millä mitalla. Lounas voidaan kuitenkin syödä lennossa puistonpenkillä ja rattaissa on hyvä käydä iltaunille. Joustavuus kunniaan tietyssä mittakaavassa, ei olisi esimerkiksi tullut mieleenkään istua lomilla hotellihuoneessa kello kahdeksalta, koska lasten pitää päästä nukkumaan. 

S niin kuin siivous. En koskaan siivonnut lasten nukkuessa päiväunia, kotihommat ovat hoituneet ihan muutenkin siinä normielon ja olon ohessa. Joka ilta kerätään tavarat paikoilleen ja siivotaan keittiö, jotta aamulla on kiva herätä. Kerran viikossa tehdään viikkosiivous ja vaihdetaan lakanat. Ihan perussettiä. Siivoaisin mielelläni joka päivä loppuelämäni ajan, jos ei tarvitsisi tehdä ruokaa.

T niin kuin taisteluleikit. Olen omin silmin todennut, että kaksi poikaa saa leikkitappelun aikaiseksi millä tahansa risuilla. Siispä meidän pojilla on erilaisia pyssyjä ja miekkoja, mutta raja menee siinä etten osta liian aitoja kopioita. Puiset kelpaavat hyvin ja pyssyleikkejä saa leikkiä.


U niin kuin unisex. Meidän pojistamme on usein kertavilkaisulla nähnyt jo vauvoina, että poikia ovat. Vaaleansininen oli väreistä suosituin mitä kundien vaatekaappeihin tulee. Ei siksi, että siinä olisi piillyt joku taka-ajatus, vaan koska se on kaunis. Ja vaikka vaatteet eivät unisexiä olekaan, ei yleisesti ottaen ole olemassa tyttöjen ja poikien juttuja.

V niin kuin valokuvaus. Minulle on tärkeää dokumentoida niin arkea kuin juhlaa itse ja toisten linssin läpi.

W niin kuin Wilma. Koululaisen äidin toiseksi tärkein tiedotuskanava, jota pitäisi käydä lukemassa päivittäin. Muuten voi mennä tiedote kuin toinenkin ohitse, sanon vaan. Tärkein tieto puolestaan tulee saman asuinalueen muilta äideiltä.

X niin kuin XmasJoulukuussa syntynyt kuopus sai tuon vuoden parhaan juhlan tuntumaan entistäkin taiaomaisemmalta. Vuoden parhaita aikoja on joulunodotus.

Y niin kuin ystävät. Niin aikuisten kuin lastenkin ystävät, tärkeitä ja aina tervetulleita kylään. Olemme onnekkaita, kun meillä on niin paljon hyviä ystäviä kaikilla.


Z niin kuin zzz. Olen saanut kohta kymmenen vuoden ajan liian vähän unta. Pojille riittää vajaat 10 tuntia vuorokaudessa, on riittänyt jo pitkään. Äidille ei.

Å niin kuin Åhlens. Jää nykykäynneillä aina NK:n varjoon, valitettavasti.

Ä niin kuin ärsytyskynnys. Ajoittain todella matalalla. Kadehdin lehmänhermoisia kasvattajia. 

Ö niin kuin "ö aapisen laidalla". Säännöllisesti sitä tuntee olevansa kuin ö aapisen laidalla, oli sitten kyse uusista kehitysvaiheista tai lapsen kulloisistakin kuvioista. Tällä hetkellä meillä muun muassa ragetaan, ollaan nuubeja, lähdetään haneen ja halutaan lisää massia. Eipä muuta kuin googlaamaan.

2 kommenttia: