perjantai 13. kesäkuuta 2014

Yöpöydällä nyt: Säkenöivät hetket

Katja Kallion uusin romaani, jo viime vuonna ilmestynyt Säkenöivät hetket, on kuvaus kolmen sukupolven naisista, kolmesta elämästä ja kolmesta kohtalosta yrityksineen ja erehdyksineen. Se on tuttua Kalliota, tyyliltään samaa kuin hänen aikaisemmatkin kirjansa. Tämä on odottanut sopivaa lukuhetkeä hyllyssä jo joulusta saakka ja nyt nappasin sen vihdoin käsiini.

Inga, Elly ja Beata ovat isoäiti, äiti ja tytär. Elly on vuonna 1914 tullut äitinsä Ingan kanssa Hangon Bellevue-kylpylän asiakkaaksi, nauttimaan kesästä ja hoidoista. Epäonninen sattuma kääntää kuitenkin Ellyn elämän päälaelleen yhden päivän ja yön kuluessa, eikä sen jälkeen mikään ole kuten ennen. Maailmansodan pyörät ovat aloittelemassa pyörimistään ja koko maailma muuttumassa Ellyn ympäriltä. Vanha yhteiskuntaluokka ja elämäntapa jää taakse ja Ellyn itsensä on muututtava mukana.Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Elly on perheenäiti, jonka keskimmäinen tytär Beata on samanikäinen kuin Elly itse oli tuona kaiken muuttaneena kesänä. Siinä missä Elly itse on joutunut pakon edessä pärjäämään, on Beata vapaa, epäsovinnainen sielu ja vertautuu valinnoissaan isoäiti Ingaan. He tekevät molemmat rohkeita ratkaisuja ja ajattelevat ennen kaikkea itseään. Samalla tavalla on Elly aikanaan toiminut, mutta myöhemmin hän on osoittanut rohkeutensa pärjäämällä ja huolehtimalla perheestään mahdottomissa oloissa. Sellaisissa, joista Beatalla ei ole aavistustakaan. 

Kirjassa jätetään monia jäähyväisiä. Elly jättää ne entiselle elämälleen, Beata sille mitä toivoi elämästään tulevan. Mutta koti pysyy, arki ja tavallinen elämänmeno kulkee taustalla lakkaamatta, päivästä toiseen. Elly huomaa voivansa olla tyttärensä tukena aivan kuten itse tukeutui toiseen vaikeina hetkinä. Sitä ennen Ellyn on kuitenkin opeteltava lukemaan tytärtään voidakseen lopultakin vapauttaa niin itsensä kuin tyttärensäkin.Kolme sukupolvea, kolme tarinaa, maisemana kesäinen Hanko. Kolme vahvaa, pelkäämätöntä ja yhteisön ennakkoluuloista piittaamatonta naista. Kolme naista, joista kaksi anteeksiannon myötä vihdoin vapautuu menneisyyden painolastista ja oppii, että suurinta rakkautta elämässä ovat pienet asiat. Kuten se, että opettaa miten takut poistetaan lapsen hiuksista hellästi.

2 kommenttia:

  1. Luin kirjan viime kesänä ja ihan tykkäsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään Katja Kallion kirjoista ja turhan kauan oli tämäkin odottanut hyllyssä.

      Poista