tiistai 12. helmikuuta 2013

Paras musikaali ever

Se on tietenkin Les Misérables, suosikkini jo viidentoista vuoden ajalta. Paras, koskettavin, upeimmat laulut ikinä. Ihan pian tulee musikaalin pohjalta tehty elokuva ensi-iltaan täällä Suomessakin, päivä on 22.2. Menen ehdottomasti katsomaan leffan heti, kun ehdin ja Oscar-ehdokkuuksiakin se on ehtinyt kerätä. Kovin suuria odotuksia en ole tälle kyseiselle elokuvalle kuitenkaan kasannut, sillä olen menettänyt sydämeni musikaalisovituksille niin täysin. Toivottavasti yllätyn iloisesti. 

Olen nähnyt täällä Suomessa sekä Kaupunginteatterin että Åbo Svenska Teaternin versiot musikaalikappaleesta, ostanut Lontoosta alkuperäiskokoonpanon levytyksen ja katsellut musikaalin kymmen- ja kaksikymmentäviisivuotiskonsertteja Youtubesta. Miehen kanssa nauroimme, kuinka iän karttumisen myötä koskettavat eri asiat tarinassa. Kuinka ensin olin ihan liikuttunut nuorten Cosetten ja Mariuksen romanssista ja myöhemmin juuri yksinäisen äidin, Fantinen kohtalo iskee syvemmin. Joka tapauksessa, minä menen katsomaan elokuvan mielenkiintoisen odottavalla mielellä. Menkää tekin. 

Eikä pidä unohtaa sitä, mistä kaikki on saanut alkunsa. Viktor Hugo ja teoksensa Kurjat. Ottakaa vaikkapa kesälukemiseksi riippumattoon tai parvekkeelle. Lupaan, että ette pety.

7 kommenttia:

 1. Mä olen kanssa suunnaton fani ja odotan leffaa kuin kuuta nousevaa. Mulla taas on valtaisat odotukset. Koska puvustus ja musiikki on varmasti loistavaa, jos joku muu osa jättää toiveen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon kovasti, että tykkään elokuvasta myös. Ainakin se on saanut oikein hyviä arvosteluja. Saa nähdä milloin ehdin katsomaan sen, miehen kanssa pitää päiviä vähän sorvata.

   Poista
 2. Hih, täälläkin überfani joka näki Les Misin kaupunginteatterissa 4 kertaa....eikä Lontoon versio mielestäni ollut yhtään niin koskettava! Loistava toki mutta kyllä Hesassa vedettiin enemmän tunteella eikä niin kymmenien vuosien rutiinilla kuin Sohossa jossa toki casting vaihtuu usein mutta siltikin. ;) Eikä sovi unohtaa Jukka Virtasen uskomattoman hienoa suomennusta.

  Åbossa en ole uskaltanut käydä kun pelkäsin miten noin iso produktio kärsii pikkuisella lavalla, mitä sinä olit mieltä? Sama askarruttaa nyt kun tämä on tulossa syksyllä Tampereen teatteriin jonka näyttämö on myös hyvin pieni Hesaan verrattuna, samoin tietysti porukan määrä pienenee ja kuinka hyvin vallankumousta voi ilmentää viidellä, kymmenellä ihmisellä....tätä mietin. :)

  Upeinta Les Misissä teatteriversiona on loppukohtaus, se joukon ja laulun voima, triplaWOU, sitä eniten pelkään kuinka se kärsii "pienennettäessä".

  Mutta tosiaan, ensi perjantaina olen minäkin menossa elokuviin, odotukset kuten sinulla eivät ole korkealla mutta olen erittäin valmiina syömään sanani ja epäilykseni, mikäs sen mahtavampaa! :D

  S.

  VastaaPoista
 3. Huhuu,

  vastaako täällä kukaan näihin vähiin kommentteihin?? :D

  S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaa heti, kun sairaan lapsen hoidosta ja muusta härdellistä tässä ehtii ja muistaa. :) Mulla oli ensin vähän samanlaiset epäilykset Turun version suhteen ja kyllähän se kieltämättä alkuun näytti pikkaisen köykäiseltä. Seitsemän ihmistä julisti vallankumousta jne. Esityksen myötä tilan ja näyttämökokoonpanon intiimiys kääntyi kuitenkin eduksi ja lopulta olin taas kerran vaikuttunut esityksestä. Sitä vaan upposi sen upean musiikin ja erittäin taitavien laulajien pyörteisiin eikä kiinnittänyt huomiota joukkokohtausten vähäiseen ihmismäärään. Helsingissä kävin aikanaan itse kaksi kertaa katsomassa musikaalin. Ja nyt mietin, että pitääkö sitä lähteä seuraavaksi Tampereelle. :)

   Poista
 4. Kovasti anteeksi, en siis tarkoittanut hoputukseksi, jäi vain sellainen olo ihanasta postauksestasi että halusin ehdottomasti kuulla lisää ajatuksiasi Les Misistä. Toivottavasti teillä voidaan jo paremmin. :D

  Tuosta koon merkityksestä vielä, olisin niiiiin suonut että Tampereen versio olisi ollut TTT:ssa jonka stage on samaa kokoluokkaa Hesan kanssa.

  Jännä yksityiskohta että luin juuri tän päivän lehdestä tämän iki-ihanan UMK-Mikael Saaren pyydetyn Tampereen Les Misiin mutta että hän kieltäytyi! Hänen äänensä sekä herkän kauniin komea ulkoinen habituksensa olisi kyllä ollut vaikka Mariuksena enemmän kuin paikallaan, Metsäketo alkaa olla jo aikas iäkäs siihen rooliin. :o
  S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä kanssasi tuosta Metsäkedosta. Ei ihan enää istu Mariuksen rooliin, tosin mä nyt en erityisemmin tykkää hänestä muutenkaan.

   Poista