Helsingin koululaisille neljäs luokka on merkittävä etappi. Sinä syksynä kaikki kaupungin nelosluokkalaiset kutsutaan pormestarin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Tänä vuonna oli meidän esikoisemme vuoro ja sain luvan laittaa nämä muutaman kuvan tänne näytille. Muutama asia minua tässä kaikessa kuitenkin kummastuttaa.
Pormestarin juhlissa tanssitaan. Tätä silmällä pitäen oppilaat harjoittelevat syksyn mittaan usean viikon ajan, kunnes hallussa on niin kehruuvalssi kuin kikapoo. Tanssien harjoitteluun liittyy olennaisesti myös tapakasvatus, on opeteltu etikettiä ja käytöstapoja, sitä miten tervehditään, niiataan ja kumarretaan. Sitä miten juhlissa käyttäydytään, miten otetaan muut vieraat huomioon ja mitä tuollaisiin juhliin osallistuessa pitää tietää. Tärkeää ihan koko loppuelämän kannalta.
Juhlien nettisivuilla lukee, että koska kyseessä on päiväjuhla, riittää siisti pukeutuminen. Käytännössä lasten koulun tytöillä oli tylliä ja pitsiä, kiharoita ja kimallusta. Pojat juhlistivat tilaisuutta puvut päällä, rusetit kaulassa ja hiukset vahalla kuntoon laitettuina. Tämä oli myös meille se tapa, jolla juhlaan suhtauduttiin, ykköset ylle siis! Puku hankittiin hyvissä ajoin elokuussa, arvelin loppuvuodesta monen kaupan myyvän ei-oota. Lapsi onnistui olemaan täysin kahden koon välissä, joten Hennesin edullinen tummansininen puku kävi vielä ompelijan kautta. Juhlakengät Zarasta, valkoinen paita Lindexiltä ja rusetti omasta kaapista. Minä ajattelin, että edullisesti saatiin kundi moitteettomaan juhlakuntoon.
Tämä kaikki on kuitenkin parin kuulemani kommentin ja lukemieni mielipiteiden mukaan liikaa. Tällaisia tapahtumia pidetään joidenkin mielestä oppilaita eriarvoistavina ja tarpeettomina. Näissä näkyy perheiden erilainen tulotaso ja mitä jos lapsi ei halua tanssia lainkaan? Onko silloin oikeus jäädä pois, vaikka sairastua sopivasti?
Olin ja olen yhä hämmästynyt. Hieno tilaisuus, jota minä olen odottanut yhtä lailla lapseni kanssa, onkin monelle jotain ihan muuta. Voin ymmärtää sen, että kaikki meistä eivät nauti isoista tilaisuuksista. Voin ymmärtää myös sen, että tulojen ollessa niukat jokainen ylimääräinen hankinta on liikaa. Sitä sen sijaan en voi ymmärtää, että tämä oma ennakkoluuloisuus ja negatiivinen suhtautuminen vaikuttaa lapsiin. En kerta kaikkiaan jaksa uskoa, että lapset pitävät tärkeimpänä sitä miten kallis mekko on hankittu, kuka on päässyt kampaajalle ja kuka hankkinut kengät kirpputorilta. Ehkä olen naiivi, en tiedä. Mutta miksi kaataa oma epäluulo ja negatiivisuus lapsen niskaan, sitä minä en voi enkä halua ymmärtää.
Marraskuun viimeisenä torstaina oli päivä, jota esikoisen luokassa oli suunniteltu pitkään. Yhden vanhemman hienosta oivalluksesta olimme buukanneet valokuvaajan kuvaamaan lapset aampäivällä juhlatamineissaan. Samalla saatiin ikuistettua koko luokka, jos vaikka koulukuvauksia ei Helsingissä tänä vuonna saada järjestettyä lainkaan. Mieheni oli aamupäivän mukana koululla kuvauksia järjestelemässä ja auttamassa kaikessa. Ennen puoltapäivää koitti lähtö Finlandia-talolle, jossa kättelyn, alkumaljan, pienten syömisten ja Ellinooran keikan jälkeen koitti vihdoin aika esitellä opittuja tansseja. Minä olin ollut syksyn mittaan vähän mukana järjestämässä iltajuhlaa, joka lasteni koulussa kuuluu juhlapäivään olennaisesti. Pienen hengähdystauon jälkeen kokoonnuimmekin perheiden, kummien ja mummien kanssa paikalliseen ravintolaan syömään illallista ja ihastelemaan tanssijoiden esiintymistä. Minä juonsin ja lopuksi vedettiin vielä pieni disco juhlijoille. Lapsia harmitti opettajan sairastuminen juuri juhlan aikaan, mutta järjestimme heille viikkoa myöhemmin pienen herkuttelu- ja muisteluhetken luokkaan videoiden ja valokuvien myötä.
Perjantaiaamuna vedettiin uudelleen ykköset ylle, kun oli aika tanssia koululle. Ja tiedättekö, minä uskon tämän kokemuksen tuovan lapsille valtavasti hyvää kaikkeen tulevaan. Kokemus tuo varmuutta ja kun oppii ja opettelee lapsesta asti erilaisissa tilanteissa toimimista ja niihin pukeutumista, on vahvoilla myöhemmin. Olkoonkin, että ihan kaikki ei aina mene kuten äiti ajattelee.
Minä nimittäin muistutin esikoista vielä edellisenä iltana siitä, että pormestaria kätellessä sanotaan päivää tai toivotetaan hyvää itsenäisyyspäivää. Luokka oli lopulta päätynyt kättelemään apulaispormestari Nasima Razmyaria, joka oli toivottanut juhlavieraat tervetulleiksi sanomalla mutkattomasti "terve". "Mä sitten vastasin samoin, että terve" ilmoitti lapsi. Soveltaminen kunniaan!
Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Annetaan lapsien juhlia ja nauttia. Tuttujen perheiden parissa tämä juhla on kyllä odotettu ja toivottu virstanpylväs. Omien lasten juhlinnasta on jo aikaa mutta rakkaaat muistot ovat tallessa. Mitä vaatetukseen tulee, niin varustautua voi monella tavoin. Anoppini ompeli aikoinaan tyttärelleni ihanan satiinihameen ja siihen ostettiin pitsinen yläosa. Hintaa muutama kymppi.Juhlakengät tyttärelläni oli ennestään, sillä ne joutui muutenkin uusimaan vuosittain. En ole koskaan lämmennyt tälle juhlavaatteet ja kuomat yhdistelmälle, jota harmittavan usein näkee. Tyttäreni juhla-asu on juhlinut pormestarin juhlissa jo NELJÄSTI! Vaatteitahan voi hyvin kierrättää työkavereiden lasten ja ystävien lasten keskuudessa. Kun avaa suunsa ja kyselee hyvissä ajoin, niin juhlavaatteet varmasti löytyy lainaksi tai Torista edullisesti.
VastaaPoistaTai voihan ne teettää Jukka Rintalalla, niin kuin muutama vuosi sitten saimme lukea Hesarista. Jokainen vanhempi toimii oman kukkaronsa ja arvojensa mukaan. Minun arvoni sanovat, että annetaan lasten juhlia ja harjoitella tapakasvatusta kivalla tavalla.
Olipa mukava, kun poikasi oli antanut luvan valokuvaan. Onpa hänestä kasvanut upea nuorimies.
Tiina
Minusta on yhä uskomatonta, että kuvissa näkyvä esikoinen täyttää yksitoista vuotta. Ei mikään ihan pieni tyyppi enää! Olemme ihan samoilla linjoilla mitä tähän juhlaan tai juhliin yleensä tulee. Se on tärkeä etappi lapsille eikä lopulta vaadi vanhemmilta ihan käsittämättömiä. Ja meiltä naapurimme jo kysyi voivatko lainata ensi vuonna esikoisen pukua heidän pojalleen. Tietysti voivat!
PoistaMinun esikoispoikani pääsi myös tänä vuonna noihin tansseihin, enkä onnistunut kuulemaan tuollaisia kommentteja. Kilpavarustelu on ikävä juttu, mutta en kyllä ymmärrä miten se näihin juhliin liittyy? Netissä on vaikka kuinka monta kierrätysryhmää, joista sai erittäin edullisesti juhlavaatteet. Me jouduimme ostamaan uudet, koska poika on poikkeuksellisen pitkä 10-vuotias, mutta eivät nekään kustantaneet kuin n. 50e yhteensä. Minun kävelykenkäni puhdistettuna ja kiilloitettuna kävivät erinomaisesti tanssikengiksi. Minusta tilaisuus on aivan ihana lapsille järjestetty juttu ja poikani oli tosi innoissaan. Odotan kovasti, että saan nähdä joulujuhlassa tanssit itsekin. Kuvittelisin, että 6 vuoden kuluttua kun on tyttäreni vuoro niin laitan hänen hiuksensa itse ja emme varmasti hanki mitään 200e juhlaleninkiä, mutta aivan varmasti hän tulee saamaan kauniit ja itse valitsemansa juhlavaatteet ja kampauksen. En ymmärrä tällaista tahallista ankeuttamista!
VastaaPoistaIhanaa, että meitä juhlan arvon ja sinne pukeutumisen hauskuuden ymmärtäviä on muitakin! Ja ihanaa, että kirjoitit tuosta ankeuttamisesta, minä en rohjennut. Tuntuu välillä siltä ettei mitään ns. ylimääräistä kivaa saisi olla.
Poista