sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kun eka remppakierros on ohi

Viime sunnuntaina mies lähti poikien kanssa laittamaan kesäpaikkaa talviteloille samalla kun minä jäin siivoamaan kotiin. Tässä vaiheessa tarkoituksena oli sulkea talo odottamaan uutta kevättä, pihan osalta ajattelimme ehkä käydä vielä myöhemmin haravoimassa ja laittelemassa sitä kuntoon. Yöpakkaset ovat kuitenkin jo käsillä ja todettava on, että ensimmäinen kesä talolla on pistettävä pakettiin.
Näin uusina kesäpaikkalaisina piti oikein googlata, että mitä sitä nyt onkaan tehtävä talvea varten. Niinpä vesijohdot laskettiin tyhjiksi, jääkaappi ja pakastin sulatettiin ja ruokakaappi tyhjennettiin. Sähköt laitettiin pois päältä ja ikkunat tarkistettiin. Kaikki ovet suljettiin ja lukittiin ja todettiin ikkunoiden falskaavan sen verran hyvin että ilma kyllä pääsisi vaihtumaan talossa. Sohva ja sängyt peitettiin ja kaikkialle ripoteltiin valkosipulinkynsiä hiiriä karkottamaan (minun keinoni). Myös hiiriansoja käytettiin (miehen keino). Saunasta tyhjennettiin tuhkat uuninpesästä ja pata tyhjennettiin myös. Kaikki jäi siistiksi odottamaan kevättä, mitään arvotavaroitahan meillä ei tuolla ole, joita olisi pitänyt kotiin kantaa. Jos joku ikivanhan kuvaputkitelevision haluaa, niin on varmaan sitten sen tarpeessa. Mies kävi myös naapuritilalla kertomassa, että talo on laitettu talviteloille ja me tulemme korkeintaan enää pihaa haravoimaan tai rännejä puhdistamaan. Pieni silmälläpito on naapuriapuna hieno juttu.
Niin että mitä sitten seuraavaksi? Kun kevät koittaa on aika taas tarttua toimeen jostain päästä ja jatkaa samoja perusparannuksia kuin mitä kuluneena kesänä aloiteltiin. Olin suunnitellut ja toivonut, että olisimme saaneet yläkerran pintojen purkutyöt tehtyä jo tänä syksynä. Näin ei kuitenkaan käynyt, emme ole kerta kaikkiaan ehtineet muun elämän ohessa talolle tapetteja repimään. Samaten se yksi vintti jäi tyhjentämättä. Sinällään tämä tuskin mitään haittaa, ovathan samat roinat olleet paikoillaan jo kymmeniä vuosia eikä yksi talvi lisää tuo eroa asiaan. Mutta minua se häiritsee. Olisin niin mielelläni aloittanut keväällä puhtaalta pöydältä niin, että kaikki entisten asukkaiden rojut olisivat poissa ja me pääsisimme suoraan siivoamaan ja kunnostamaan mieleiseksemme. Että sinällään tämä on nyt oikein hyvä kärsivällisyysharjoitus, hiljaa hyvä tulee ja sitä rataa. Miehen kanssa puhuimme, että keväällä otamme samanlaisen parin päivän rypistyksen kuin mitä viime keväänä teimme ja aloitamme mökkikauden tyhjentämällä sen vintin ja purkamalla ne pinnat. Ei siihen kauaa mene, mutta olisipa vaan ollut kiva, jos sekin olisi jo tehty.Ensi keväänä akuutein työmiestä vaativa homma on molempien kuistien kunnostus. Ne pitää paitsi nostaa ulkoa ja katsoa toisen kuistin mahdollinen laho yhdestä kohtaa kuntoon, myös maalata sisältä. Tämän saa ulkopuolinen remppamies tulla tekemään. Yläkerran pintaremontti sen sijaan hoituu omin voimin. Tarkoitus on laittaa muovimaton sijalle yläkerran aulaan ja kahteen makuuhuoneeseen lautalattia sekä maalata tai paneloida seinä ja katto. Epäilen, että paneloinniksi menee, kun katsoo tuota yllä olevaa kuvaa. Tila on kuitenkin sen verran kompakti että hoitunee meidän taidoillamme ja lähipiirin osaavilla apureilla kuntoon. Lisäksi haaveilemme terassin tekemisestä pihalle ja pojille on luvattu trampoliini yhteen kulmaan. Nämä kaikki olisivat agendalla ensi kesän aikana, riippuen tietysti ihan siitä miten rahaa ja aikaa on. Yläkerta saisi näyttää vähän tältä:Tosin ainakin poikien puolellee tekisi mieli tuoda väriä ainakin seiniin. Vaikkapa harmaata. Tai vihertävää. Hurjaa.  


Pidemmän ajan korjaus/uudistuskohteisiin kuuluvat ehdottomasti ikkunat. Ne ovat todella kunnostusta vailla, mutta myös kohtuullisen kallis panostus. Sen lisäksi olemme pohtineet suhkun rakentamista joko taloon sisälle tai saunalle, vaihtoehtona on vesien vetäminen saunarakennukseen. Myös yläkerran sähköt jäivät tässä vaiheessa uusimatta ja ne ehkä kannattaisi uusia mieluummin ensi vuoden pintaremontin yhteydessä kuin myöhemmin.

Tekemistä riittää. Mutta yksi asia kerrallaan ja kärsivällisyysharjoituksia siinä ohessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti