maanantai 12. elokuuta 2019

Eva Frantzin Osasto 23 tarjoaa kauhistuttavaa jännitystä lapsilukijoille


Eva Frantz: Osasto 23139 s. 
Kustantamo S et S: 2019.
Suomennos: Anu Koivunen.
Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.


"Minun nimeni on Stiina, ja minä kai kuolen pian." Näin alkaa Eva Frantzin Runeberg Junior -palkittu lastenkirja Osasto 23 (Hallonbackenja koukuttaa lukijansa heti alkumetreiltä.

Eletään aikaa sisällissodan jälkeen. Stiina on n. 11-vuotias tyttö, köyhän leskiäidin monilapsisen perheen keuhkotautia sairastava tytär Merimiehenkadulta Helsingistä. Hän viettää aikansa maaten keittiön sohvalla ja yskii verta. Kun lääkäri ehdottaa Stiinan siirtämistä Vadelmarinteen parantolaan luonnon ja raittiin ilman keskelle, ei Stiina innostu. Miten se muka auttaisi, hän miettii, sillä "ilmaahan on kaikkialla". Lopulta ihan oikea automobiili tulee kuitenkin noutamaan Stiinan ja parantolakin osoittautuu aivan kuin linnaksi metsän keskellä. Kaikki hyvin?

Vaikka Stiinaa hoivataan, hän saa nukkua puhtaissa valkoisissa petivaatteissa ja syödä kerrankin kyllikseen, tuntuu jokin olevan kummallisella tavalla pielessä. "Minulla oli outo tunne. Jokin tuntui väärältä. En oikein sopinut tänne" miettii Stiina, ja kummastelee missä kaikki muut ovat. Onneksi on kuitenkin Ruben, poika toiselta osastolta, joka öisin livahtaa salaa Stiinan luo. 

Ruben on myös se, joka johdattaa Stiinan parantolan salaisuuksiin, tulipalossa tuhotuneeseen itäsiipeen ja osastolle 23, jonka myös pitäisi olla palanut maan tasalle. Entä mitä on mielessä vanhalla naisella, joka kehottaa Stiinaa pötkimään pakoon, sillä "köyhille lapsille käy täällä huonosti?"

Frantzin kirja on erinomaisesti kirjoitettu ja suomennettu. Kirjailija on aiemmin kirjoittanut jännitystä aikuisille ja ensimmäiseksi lastenkirjaksi lopputulos on loistava. Frantz onnistuu herättämään lukijan myötätunnon ja sivu sivulta sitä huomaa elävänsä pienen Stiinan tunteissa mukana. Stiina havainnoi ympäristöä ja sen tapahtumia tarkasti ja kertoo niistä lukijalle konstailematta, aivan kuten lapsi tekee. Koko kirja suorastaan henkii sadan vuoden takaista tunnelmaa, niin hyvässä kuin pahassa, tekstistä tehokeinoihin saakka. Sydäntäsärkevää on todistaa köyhän lapsen identiteettiä, jonka Frantz tuo Stiinassa esille. Siitä lukeminen tekee hyvää tämän päivän lapselle. 




Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Tämä ei ole ykkös- tai kakkosluokkalaisten kirja. Osa kirjastoista on laittanut tämän lasten jännityskirjallisuuteen, osa lasten kauhuun. Minä itse kallistun jälkimmäiseen, sillä loppua kohden tapahtumat etenevät vauhdilla ja muuttuvat hyvinkin traagisiksi ja groteskeiksi. Ihmisen julmuus ja sokea kunnianhimo yhdistyvät yliluonnolliseen, mutta samaan aikaan taitava teksti vie mennessään. Niin minä kuin viidesluokkalaiseni ahmaisimme kirjan ja tykkäsimme valtavasti. Samaan aikaan en vielä suosittelisi tätä kolmasluokkalaiselleni. Isompien alakoululaisten vinkkauslistalle tämä kuitenkin menee aivan ehdottomasti, lasten kauhukirjallisuutta kun ei liiemmälti tällä hetkellä ole, varsinkaan hyvää sellaista. 

"Paras viimeaikaisista lukemistani", totesi poikani. Olen samaa mieltä.























5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä - laitoin varaukseen! Kiva, kun laitat vinkkejä niin lapsille kuin aikuisillekin. Olispa vain enemmän aikaa lukea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sama ongelma täällä, katsoin että minulla on varauksessa nyt syksylle parikymmentä uutta lastenkirjaa. Että milloin sitä sitten lukee kaikki ne kiinnostavat romaanit ja dekkarit aikuisille?

      Poista
  2. Tämä onkin mielenkiintoinen aihe! Itse olen aina elänyt säästäväisesti. Vältän autoilua, ruokaa ostetaan 1-2 kertaa viikossa Prismasta ja tuoreruokien täydennykset haetaab lähi-Alepasta. En haaskaa rahojani merkkivaatteisiin tai -laukkuihin, mutta kummasti sitä rahaa vaan kuluu ihan normielämiseen ja lasten harrastuksiin. Harrastuksista en halua tinkiä. Onneksi meilläkin on kaksi kokopäiväisesti töissäkäyvää aikuista, joten plussalle sentään jäädään kaikkien kulujenkin jälkeen.

    Vieläkö teillä muuten on se kesäpaikka? Olis kiva kuulla onko siellä tehty uudistuksia.

    Odottelen seuraavaa postausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, edellinen kommenttini oli tietysti tarkoitettu seuraavaan postaukseen, kuten varmaan arvasitkin...

      Poista
    2. Juu ymmärsin! Seuraava postaus odottelee jo puolivalmiina, katsotaan milloin saan sen viimeisteltyä. Normielämään todellakin menee rahaa ja lasten kasvaessa yhä enemmän. Meillä muutoksen huomaa parhaiten siinä, että pieniruokaiset lapset ovat koululainen ja esiteini eivätkä ollenkaan niin pieniruokaisia enää. Kesäpaikka löytyy, vessaremontti on lähes valmis, mutta vastikään pamahti lämminvesivaraaja ja jouduttiin uusimaan putkia. Ensi vuodelle on suunnitelmat selvillä, ensin ostetaan päältäajettava ruohonleikkuri ja sitten vietetään vihddoin siellä aikaa muutenkin kuin ruohoa leikaten. :D

      Poista