tiistai 27. syyskuuta 2016

Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen harhateillä

Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen harhateillä. 32 s. Otava 2016. Kirja saatu arvostelukappaleena Otavalta.



Mauri Kunnaksen luoma kaupungin kuuluisin unissäkävelijä on ollut jo vuosia lastemme suosikkihahmoja. Kaikkiin Kunnaksen kirjoihin on piilotettu unisia Hakkaraisia, joita pienet lukijat ilolla bongailevat, mutta Hakkarainen on päässyt myös päähenkilöksi muutamiin kirjoihin. Uusimmassa kirjassa Herra Hakkarainen harhateillä tarvitaan lukijalta entistä enemmän osallistumista ja hoksottimia.



Kunnaksen uutuus kantaa lisänimeä "etsi ja löydä". Idea onkin sama kuin tunnetuissa Missä Wallu -kirjoissa tai Thierry Lavalin ihanissa lastenkirjoissa. Jokaiselle aukeamalle on piilotettu etsittäviä kohteita, kysymyksiä ja tehtäviä. Kun on etsinyt esimerkiksi kuusi omenaa, pipopäisen hämähäkin tai itse Hakkaraisen, voi vastata osin vaikeisiinkin kysymyksiin. Lopuksi lapsi pääsee käyttämään mielikuvitustaan ja miettimään miten itse jonkin asian kokee tai tekee.



Esikoinen selasi kirjan läpi, mietti Suomen, Ruotsin ja Viron pääkaupunkeja ja totesi kirjan olevan kuitenkin ehkä vähän pienemmille tarkoitettu. Kuopus puolestaan luki kirjaa ahkerasti. Hänen mielestään se on riittävän helppo pienemmällekin lukijalle ja asioita kyllä löytää, kun tarkkaan katsoo. 

Kirjan kuvat ja miljööt ovat tuttuja Kunnaksen aiemmista teoksista ja tästä tulee minulta hieman kritiikkiä. Olisiko ollut turhan aikaavievää piirtää aivan uusia, täysin erilaisiin ympäristöihin sijoittuvia kuvia, sillä nyt kirja tuntui nopeasti tehdyltä vanhan toistolta. Lapsilukija oli eri mieltä, tuttuus olikin vain positiivista ja samalla huomattiin, että meillä ei ole lainkaan kirjaa Puhveli-Billin Lännensirkus.



Tämän kirjan ostaisin lahjaksi leikki-ikäiselle kummilapselle tai varmasti vielä omalle kuopukselleni. Siinä missä teos minun mielestäni on hieman yllätyksetön, tykkää lapsilukija varmasti. Ja sehän tässä on tärkeintä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti