maanantai 18. elokuuta 2014

Lastenkulttuuria syksyyn

Syksyn myötä teattereiden ohjelmistolehtiset putoavat jälleen postiluukusta. Lastenkulttuurin saralla ainakin pääkaupunkiseudulla on ihanteellinen tilanne, sillä tapahtumia riittää. Kokosin muutamia ideoita ylös minne mennä ja mitä siellä tehdä. Kiinnostuneiden kannattaa ostaa liput mahdollisimman pian, sillä osa esityksistä oli jo tiettyinä päivinä loppuunmyyty.

Ensimmäisenä tulevat eteen Helsingin Juhlaviikot. Olemme käyneet esikoisen kanssa aikaisemminkin Huvilateltan konserteissa ja nyt mukaan pääsee myös kuopus. Elokuun viimeisenä päivänä teltassa raikuvat lastenlaulut, kun konsertin nimi on "Sulle lastenlauluni laulan". Näin kerrotaan tapahtuman nettisivuilla:


"Huvilan hyväntuulisessa lastenkonsertissa tavataan monia televisiosta tuttuja muusikoita. Konsertin house-bändiä johtaa Soili Perkiö, joka on monen lastenlauluhitin takana. Lisäksi kuullaan perinteisiä lastenlauluja, kun lavalle nousevat Tuomo Rannankari ja Siina Hirvonen. Tiedossa on tarttuvia melodioita, joiden tahdissa laulaa ja pistää jalalla koreasti. Konsertin juontaa Susanna Haavisto. Päiväkonsertin kruunaa legendaarinen Jussi Raittinen, joka yhdessä Eero Luparin kanssa villitsee yleisön hauskalla lastenmusiikillaan. Konsertissa kuullaan kaikkien tuntemia klassikoita kuten Mikki Hiiri merihädässä ja ”Mun mummoni muni mun mammani” -värssystä tuttu Metsämökin tonttu."
Helsingin Kaupunginteatterissa jatkaa puolestaan "Pako päiväkodista", jossa pieni Toivo laittaa asiat kuntoon. 


Kuva: hs.fi

"Toivo päättää karata päiväkodista ja mennä tapaamaan pääministeriä, jotta saisi maan asiat paremmalle tolalle. Matkalla eduskuntaan tavataan mm. Keisaripingviini ja Mummo, joilla on myös asiaa pääministerille."
Lisäksi ohjelmistossa jatkaa keväältä Tarzan ja joulun alla nähdään monen vuoden iki-ihana suosikki Tontut suutareina. Suosittelut näille molemmille!


Kuva: hs.fi
Kaupunginteatterissa pääsee katsomaan näytelmää nimeltä "Minä ja Muro.
"Lauha on ihan tavallisen perheen hiljainen tyttö. Paras kaveri on pehmokarhu Muro, joka kömpelöistä nallentassuistaan huolimatta tanssii balettia ja soittaa urkuharmonia. Vaiteliaan tytön mieltä askarruttavat monenmoiset kysymykset. Miksi bussikuskit ovat tuhmia? Miksi ei järjestetä tähtienvälisiä juoksukilpailuja? Lauhalla on myös salaisuus, jota hän ei tahdo kertoa edes Murolle. Hän on yksinäinen. Kotona hän tuntuu jäävän pikkuveljen varjoon, eikä koulustakaan löydy kavereita. Eräänä päivänä kouluun saapuu Heta, 15-vuotias piirtäjätyttö, joka tutustuu työelämään Lauhan luokalla. Heta on erilainen, koska hän osaa kuunnella ja olla kyselemättä tyhmiä aikuisten kysymyksiä. Hetan myötävaikutuksella Lauha rohkaistuu näkemään tutut asiat aivan uudessa valossa."

Kuva: hs.fi

Marraskuussa teatterin valtaa puolestaan Pähkinänsärkijä, joka on tällä kertaa Tsaikovskin baletin pohjalta tehty nukke-esitys. "Nukkenäyttelijä Juha Laukkasen johdolla koristellaan kuusi lasten tuomilla koristeilla. Matka jatkuu piparkakkukaupungin halki Klaaran kotiin." Näytelmän lopuksi pidetään piparikestit ja katsojia muistutetaan tuomaan oma joulukoriste mukanaan.


Kuva: lippu.fi

Espoon puolella Teatteri Hevosenkenkä on ohjelmistoltaan erittäin runsas, mutta meidän huomiomme kiinnitti pari vuotta takaperin kantaesityksensä saanut "Risto Räppääjä vauvana". Tänne ehdottomasti!
Kuva: hevosenkenka.fi

"Risto Räppääjä tuijottaa karttaa, ja Rauha on kuulevinaan nimen ”Kuala Lumpur”.  Rauha Räppääjä on häikäistynyt. Vauva, joka tuntee näin hyvin maantietoa, on Rauhan mielestä ilmoitettava ”Vuoden viisain vauva” –kilpailuun. Kun Rauha ompelee Ristolle kilpailupotkupukua, naapuri Lennart Lindberg saa olla lapsenvahti. Risto ei pysy paikoillaan vaan lähtee tutkimusmatkalle kerrostalon uumeniin. Rauha ja Lennart hämmästelevät, miksi yksi mopseista on punatukkainen? Ja miksi stetsonia käyttävä, pienikokoinen herrasmies näyttää jotenkin tutulta? Vuoden viisain vauva –titteli on mennä sivu suun, mutta Rauha keksii yllättävän ratkaisun. Tarvitaan vain hiukan lisää kangasta potkupuvun suurentamiseen…"
Toivottavasti myös Tavastian lastenkonsertit saavat jatkoa, tällä hetkellä nettisivuilta ei löytynyt syksylle vielä konserttipäiviä. Olemme käyneet tuolla kuuntelemassa niin Rajatonta kuin muitakin lauluja ja tykkäämme. 
Ehkäpä näistä löytyi myös jotain sopivaa kulttuuria kulutettavaksi pääkaupunkiseutulaisille lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Tuo Pako Päiväkodista olisi ehkä pakko nähdä. ;) Pitää tarkistaa esityspäivät, jos vaikka tehtäisiin ihan retki Helsinkiin...

    Kommentointi on jäänyt vähäiselle. Tämä hirveä työrumba on yllättänyt kaikin tavoin ja iltarutiinien jälkeen sitä itsekin kaatuu sänkyyn ja nukahtaa ennenkuin pää ehtii koskettaa tyynyä. Mä olen vähän kohotellut silmäkulmia kun on puhuttu ruuhkavuosista ja ajatellut sen olevan vain "nykypäivän hapatusta", mutta kappas, täällä sitä ollaan ihan keskiössä. Edellisessä postauksessa kerroit teidän ennaltaehkäisevästä pariterapiasta ja se kyllä laittoi ajattelemaan miten hieno oivallus se on ollut teiltä. Ei olisi pahitteeksi täälläkään päässä, vaikka kaikki on hyvin nyt niin kyllä tuo arki on tietyllä tapaa karua ja aika katoaa erilaisten tehtävien suorittamiseen. Yhdeksi tärkeimmistä tehtävistä pitäisi asettaa se parisuhde ja aika sen vaalimiselle. Onneksi, me pääsemme tulevana viikonloppuna tuulettumaan Helsinkiin, nukkumaan hotellilakanoihin ja hillumaan stadionille. Olisi kiva nähdä, mutta aikataulu on taas tiukka.

    f

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä teille ruuhkavuosiin, me ollaan eletty niissä jo useamman vuoden. Välillä on tosiaan aikamoista juoksemista. Nimenomaan tuon takia me mentiin juttelemaan, mistä kirjoitit. Arjessa sitä helposti vaan suoritetaan vuorotellen ja päällekkäin kaikkea rutiineista huoltohommiin, jos sinä suihkutat lapset, niin minä laitan iltapalan valmiiksi jne. Ja kun olisi kiva olla me vielä sittenkin, kun lapset eivät enää tarvitse meitä niin paljon kuin nyt.

      Kivalta kuulostaa teidän Helsinki-keikka, meilläkin on varattuna vuorokausi lillumista kylpylässä ensi kuussa. Odotan sitä jo kovasti.

      Poista