perjantai 30. joulukuuta 2016

Kuninkaallinen hääpukunäyttely

Heti syksyllä, varattuamme matkan Tukholmaan päätin, että aion käydä matkan aikana katsomassa hääpukuja kuninkaanlinnassa. "Kungliga Brudklänningar" kuulosti vastustamattomalta etenkin, kun olisimme paikalla juuri näyttelyn aikaan. Reissumme toisena päivänä perheen miesväki suuntasi Tekniska Museetin ihmeitä katsomaan ja minä otin suunnan kohti näyttelyä. Se osoittautuikin todella hurmaavaksi katsaukseksi kuninkaallissiin häihin.


Silvia kantoi yllään Dioria vuonna 1976 avioituessaan kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa. Supersimppeli ja ajaton puku, jollaista suunnittelija oli kuulemma hakenutkin. Hän ei halunnut puvun olevan pääosassa, vaan korostavan morsiamen kauneutta. Nämä riisit ovat löytyneet kauan häiden jälkeen kuninkaallisten tallien luota maasta, tieltä jota pitkin hääpari ajoi aikanaan vihkimisen jälkeen. Korjaustöiden yhteydessä löytyneet riisit annettiin Hovitallimestarin toimesta kuningattarelle parin 25-vuotishääpäivänä. 


Victoria puolestaan uudisti osaltaan kuninkaallista hääpukuetikettiä esiintyessään osittain paljain olkapäin. Tyylikäs ja klassinen puku sai asusteet Roger Vivieriltä. Prinssi Bertil avioitui kerran eronneen englantilaisen Lilianinsa kanssa vasta nykyisen kuninkaan noustua valtaistuimelle ja avioiduttua itsekin tavallisesta perheestä tulevan Silvian kanssa. Kuningas Kaarle XVI Kustaan noustua hallitsijaksi isoisänsä jälkeen päättyi prinssi Bertilin tehtävä mahdollisena sijaishallitsijana, vastuu jonka vuoksi pari ei voinut avioitua aiemmin. Yli kolmenkymmenen vuoden avoliiton jälkeen häitä vietettiin vuonna 1976. Lilian pukeutui kyyhkynharmaan ja vaaleansinisen sävyihin. Kimppu puolestaan koostui morsiamen lempikukista kieloista.


Siinä missä esimerkiksi Victoria ja Sofia luottivat hääpukujensa suunnittelussa ruotsalaisiin osaajiin, kääntyi Madeleine maailmankuulun muotitalon puoleen valitessaan pukunsa suunnittelijaksi Valentinon.


Romanttisen pitsipuvun kanssa prinsessa puki tietysti hunnun sekä muistaakseni Oscar de la Rentan kengät. Illaksi morsian vaihtoi ylleen kuningatar Silvian vanhan Nina Riccin tyllipuvun. Näiden kuvien myötä tajusin, että en ole ottanut yhtään valokuvaa Sofian puvusta. No, kaunis oli sekin ja Charlotte Olympian kengissä oli sydämenmuotoinen platoo-pohja. 

"Kungliga Brudklänningar 1976-2015" -näyttely on avoinna maaliskuulle saakka. 

4 kommenttia:

 1. Kiitos näistä Tukholma-aiheisista postauksista, tulivat tarpeeseen kun reissu sinne ihan pian käsillä. Oliko hääpukunäyttelyyn pitkät jonot? Onko siellä LV:n tuotteet edullisempia kuin Suomessa?

  T. Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut jonoa lainkaan, kun kävin näyttelyssä aamupäivällä. Kävijöitä oli, mutta ei yhtään ruuhkaksi asti. LV:n tuotteet olivat ihan samaa hintaluokkaa kuin meillä Suomessa.

   Poista
 2. Kiitos! Reissu tehty enkä ehtinyt edes kuninkaanlinnaan sisälle :D Olikin shoppailupainotteinen reissu. Tukholma oli ihana!

  -satu

  VastaaPoista