sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Onko lasten kanssa lomaa?

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Helsingin Sanomista löytyi artikkeli lasten kesälomista ja hoidon järjestämisestä kesäaikaan. Kuuma peruna, joka puhuttaa vuosi toisensa jälkeen ja saa vanhemmat raapimaan päätään ratkaisuja etsiessään. Mitä tehdä, kun vanhempien loma kestää yleensä neljä viikkoa siinä missä lasten reilusti enemmän. Päiväkoti-ikäisen kanssa on vielä helppoa, onhan kunnallisessa päivähoidossa kesäpäivystys. Mutta mitä tehdä koululaisen kanssa, joka lomailee kymmenen viikkoa eikä vielä pärjää yksin päivisin?



Kesäloman hoitokuvioiden sumpliminen alkaa jo aikaisin keväällä, kun päivähoitokyselyt tupsahtavat sähköposteihin ja omat lomat pitäisi ilmoittaa töihin. Meillä on tässä vaiheessa vielä helppoa. Kumpikaan lapsista ei ole koulussa ja päiväkoti on sulkukesinäkin auki vielä juhannuksen jälkeisen viikon ennen kuin menee kiinni heinäkuun ajaksi. Tämän lisäksi mies on aina ollut sellaisessa työssä, jossa loman ajankohta on lähinnä ilmoitusasia ja nykyisessä paikassa kesälomaakin on viisi viikkoa. Lisätään yhtälöön minun osa-aikainen työni, jota teen juuri perheen hyvinvoinnin varmistamiseksi ja meillä ei ole hätäpäivää, vielä. Olemme onnekkaita, aloitamme aina lomamme lasten kanssa juhannukselta ja jatkamme ainakin päiväkodin kiinniolon ajan. Minä nimittäin en missään tapauksessa halua laittaa lapsiani varahoitoon. 


Mutta mitä sitten, kun esikoinen menee kouluun ja kesäloma alkaa heti kesäkuun alusta? Jotkut vanhemmat päätyvät pitämään lomansa peräkkäin, näin jää parhaimmillaan vain pari viikkoa hoitoa sumplittavaksi. Toiset taas arvostavat eniten perheen keskeistä lomaa ja hoitavat kesäkuun erilaisin järjestelyin leirien ja sukulaisten avulla. Isovanhemmat tulevat apuun lähes jokaisessa tuntemassani perheessä, kun hoitoapua kaivataan. 

Minäkin arvostan perheen yhteistä lomaa. Vielä enemmän arvostan kuitenkin lasteni mahdollisuutta pitkään kesälomaan. Ja sillä tavoinhan minäkin olen ura-asiani järjestänyt ja laittanut lasten hyvinvoinnin omien urapyrkimysteni edelle. Minä joustan, jotta kolme- ja kuusivuotiaiden ei tarvitse. Ei tämä mikään aukoton ratkaisu tietenkään ole ja tarkoittaa sekä uran että ansiotulojen osalta hieman vähempää. Mutta jos nämä asiat laitetaan minun vaakakuppiini, on asia harvinaisen helppo ja uskon sen kantavan lapsiani pitkälle sen turvallisuudentunteen kautta, jota heille välitän. Että ennen mitään muuta minä ajattelen heidän parastaan ja myös toimin sen mukaisesti mihin uskon. Olen monta kertaa todennut, että olen paras äiti silloin, kun voin tehdä myös jotain omaa eikä minusta olisi täyspäiväiseksi kotiäidiksi. Mutta tässä elämänvaiheessa kaksi uraa, kahdet pitkät päivät ja kaksi väsynyttä, arkeen uupunutta vanhempaa ei taatusti ole lapsille parasta.

Olemme puhuneet miehen kanssa kouluajasta jo etukäteen, vaikka vielä ensi kesänä pääsemme helpolla lasten voidessa olla päivähoidossa kesäkuun ajan. Sen sijaan olen kuullut monelta alan ammattilaiselta, että kun kerran päiväkodista ja eskarista lähtee, ei sinne enää kannattaisi palata. On siis ensiarvoisen tärkeää, että ensi vuoden kesänä lapsi voi lomailla aina koulun alkuun saakka eikä joudu kerran isona eskarilaisena todistuksen saatuaan ja päiväkotimaailmasta lähdettyään palaamaan pienten joukkoon ja sitten vasta lähtemään koulutielle. 

Mutta aikanaan meilläkin on se tilanne kohdalla, että esikoinen on päättänyt ensimmäisen luokan ja kesälomaa edessä kymmenen viikkoa. Kuopus on vielä tuolloin päivähoidossa ja minun vanhempani, ne ainoat arjessamme mukana olevat, ovat jo nyt luvanneet auttaa esikoisen hoidossa tuolloin. Ei se silti tarkoita sitä, että me kippaisimme ipanan isovanhempiensa huollettavaksi viikko toisensa jälkeen. Kuulun niihin vanhempiin, joiden mielestä lapsen ja isovanhemman suhde pitää perustua vapaaehtoiseen yhdessäoloon, ei siihen että vanhemmat väsyttävät omat vanhempansa hoitoapua vaatiessaan. Missään nimessä en siis aio velvoittaa heitä mihinkään, mutta jokaisesta apupäivästä olemme iloisia. Yksi vaihtoehto on päiväleirit, jossa saattaa olla kavereitakin ja aiheena jokin mielenkiinnon kohde tai harrastus. Mikäpä siinä, jos lapsi itse niin haluaa.

Todennäköisimmin me kuitenkin palkkaamme pojillemme hoitajan. Olen siinä toivossa ja uskossa, että täältä lähitienoilta löytyy kyllä joku mukava ja pätevä lukiolainen, joka haluaa ansaita hieman kesärahoja katsomalla poikien perään muutaman tunnin päivässä. Viedä puistoon, antaa lounasta ja laittaa vaikka dvd:n pyörimään ennen kuin minä jo tulenkin kotiin. Ja jos tarve on, porrastetaan miehen kanssa lomiamme sopivasti. Me aikuiset kyllä pärjäämme, lasten pitää saada lomailla. 


Sitten päästäänkin siihen varsinaiseen minua ihmetyttäneeseen asiaan tässä keskustelussa. Alkuun linkkaamassani artikkelissa esiintyy perhe, jossa on kaksi kouluikäistä lasta ja vauva. Kuvatekstissä perheen äiti, vauvan kanssa kotona oleva kymmenen- ja kahdeksanvuotiaiden lasten äiti toteaa, että "ei tätä lomaksi voi sanoa" ja puhuu tarvittavista hoitojärjestelyistä kattamaan lasten kesälomaa. Olin jutun luettuani vilpittömän hämmentynyt. Kysyin jopa asiasta Facebookissa ja sain vastauksia moneen suuntaan. Toiset ymmärsivät ihmetykseni, toiset komppasivat jutun äitiä. En ymmärtänyt, enkä ymmärrä vieläkään, miksi äiti ja kaikki kolme lasta eivät tee asioita yhdessä tai mistä moinen negatiivisuus, jota toiset kutsuvat realistisuudeksi kumpuaa.

Uskon ja ymmärrän, että vanhemmat lapset tarvitsevat erilaista tekemistä kuin mitä äidillä ja vauvalla on tarjota. Uskon ja ymmärrän, että tällöin erilaiset harrastusleirit ovat tarpeen, samoin luonnollisesti kavereiden kanssa ollaan paljon ja äidin sekä vauvan kanssa oleilu käy helposti tylsäksi. Mutta tuota äitiä en ymmärrä, jos hän todella oli sitä mieltä ettei lasten ollessa kotona ole lomaa. En, vaikka miten päin asiaa pyörittelen. Ja minä olen kuitenkin niitä äitejä, jotka ovat onnellisia päivähoidosta ja ollessani kuopuksen kanssa äitiyslomalla ja hoitovapaalla kävi esikoinen kahdesta kolmeen päivää viikossa yhä hoidossa, kuusi tuntia päivässä. Kolikon toinen puoli taas on se, että esikoinen jäi heti kuopuksen synnyttyä kanssamme kuukaudeksi kotiin, aivan kuten mieskin, emmekä edes harkinneet hänen viemistään päiväkotiin tuolloin. Sen sijaan opettelimme elämään nelihenkisenä perheenä. Puolesta ja vastaan, mielipiteitä on kaikilla.


Otsikon kysymys on itselleni absurdi. Oma äitini jäi aina kymmenen viikon kesälomalle koulujen loppuessa ja muistan yhä miten hauskaa oli sinä päivänä, kun kävimme ensin opettajainhuoneessa syömässä kakkua, sitten ravintolassa ja monesti vielä ostimme karkkeja kirjaston kulman kioskista. Tiedossa oli monta viikkoa yhdessä, kun äiti oli kotona ja me myös. Emme me siskoni kanssa kaivanneet mitään erikoisempaa tekemistä vanhempinakaan, hyvin kotikeskeisiä taisimme kaikki olla. No, olin ensi kerran poissa kotoa pidempään rippileirillä ja valvoin koko ensimmäisen yön miettien, että onpa kamalaa. Että siitä vähän perspektiiviä aiheeseen.

Ehkä minä siis näen pojissani tuttuja piirteitä itsestäni ja lapsuudenkodistani. Esikoinen pohti monena päivänä ennen lomaa, että kivointa on saada olla yökkärissä sohvalla aamulla, kun ei tarvitsekaan lähteä minnekään. Vastaukseni on siis kyllä, lasten kanssa on ehdottomasti lomaa. Hyvin erilaista lomaa kuin kahdella aikuisella tai yksin. Välillä rasittavaa, välillä helppoa, välillä kiukkuista ja välillä leppoisaa. Elämää. 

Ehkä joku toinen, sellainen joka on tottunut runsaaseen lastenhoitoapuun ja vaikkapa viikottaisten yökyläilyjen mahdollistamaan omaan tai parisuhdeaikaan, ajattelee toisin. Ehkä joku kokee tarvitsevansa ihan ikiomaa lomailua, sellaista jota lasten kanssa ei voi olla. Minä puolestani sanon, luettuani jälleen pari tuntia tässä sohvalla kirjaa, että minulle parasta on koko perheen yhdessäolo. Ei meidän tarvitse mitään erikoissta tehdä, kunhan olemme kaikki kotona. Se on lomaa parhaimmillaan, että kenelläkään ei ole kiire minnekään. Ja silloin myös pienet irtiotot, parin tunnin omat shoppailuretket tai yhden iltapäivän terassikierros miehen kanssa riittävät. 

Koska meitä on nyt neljä, ei yhtä tai kahta. Ja kaikki me neljä tarvitsemme ja ansaitsemme kunnon loman. Siitä olen superiloinen, että meille se tarkoittaa ennen muuta aikaa yhdessä.



27 kommenttia:

  1. Tosi hyvä kirjoitus!! Mä olen ollut kesällä kotona joka vuosi vähintään kahdeksan viikkoa ja nauttinut aina suunnattomasti, myös silloin kun lomaseurana oli kaksikuinen, 2,5 v., 5,5 v. ja vajaa 7 v. Hienosti meni sekin kesä! (Mies oli toki lomalla myös muutaman viikon). Ihmiset on nykyään vapaa-ajan suhteenkin aivan liian vaativia, mun mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan pitkän loman olet saanut pitää! Ja hatunnosto sinulle, kun tuollaisen lapsikatraan kanssa kaikki hoitui! Minulle näissä kahdessa ipanassa on aivan tarpeeksi tekemistä!

      Poista
  2. Olen samaa mieltä, en voi käsittää sitä ajatusmaailmaa, että lasten kanssa ei voi lomailla. Toki se on erilaista kuin aikuisten välinen lomailu, mutta ero arkeen on kuitenkin suuri. Ja jokainen perhettää perustaessaan (toivottavasti) tajuaa, että lapset sitovat sen seuraavat parikymmentä vuotta, aluksi tiiviimmin, sitten hiljalleen vähemmän.

    Suurta lomaa itselleni on jo se, ettei aamulla tarvitse lähteä mihinkään, huolehtia lapsia kouluun vaan voi lukea lehden/netin rauhassa kahvikupin kanssa.

    Olen kahden alakouluikäisen lapsen lähes totaaliyh (lapset isällään kerran vuodessa n. 3 päivää), enkä ole koskaan kokenut, että tarvitsisin lapsista lomaa, että saadakseni lomafiiliksen, minun pitäisi olla ilman lapsia. Reissaan lasten kanssa useamman reissun vuodessa (sekä ranta- että kaupunkilomia + hiihtomatkoja) ja kyllä olen aina nuokin reissut kokenut lomaksi, vaikka lapsista olen sielläkin vastuussa 24/7. Jo arjen ympyröistä irtautuminen on lomaa, varsinkin jos ympäristönä on kirkas Välimeri tai Pariisin katukahvilat ja puistot. Ehkä olen sitten hullu, mutta saan kyllä täyden lomamoodin jos piknikistä jossain suurkaupungin puistossa :)
    Ehkä mulla on hyvinkäyttäytyvät lapset ja matkailuun tottuneet :)

    Hyvään lomahetkeen riittää hyvä kirja ja lasi hyvää punkkua hotellin parvekkeella lasten mentyä nukkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi lempilausahduksistani on tätä nykyä se, että lapsi muuttaa vanhempiensa elämän täysin ja hänellä on täysi oikeus tehdä niin. Itselläni oli alku hankalaa, mutta tätä nykyä nautin lasteni kanssa olemisesta kovasti. Juuri tuo mainitsemasi rauhallinen aamuaika on ihan parasta! Hatunnosto myös sinulle, kun hoidat lapsesi täysin yksin ja matkustaminenkin onnistuu!

      Poista
  3. Jäin itse kuukaudeksi hoitovapaalle nyt kesällä + sen päälle se varsinainen kesäloma (kylläkin hyvin jaettuna viikko sinne, toinen tänne ja osittain talvilomakaudellekin jaettuna) jotta saisin olla lapseni kanssa mahdollisimman paljon ja hänen ei tarvitsisi mennä varahoitopaikkaan. Kauhulla jo mietin miten ensi kesä järjestyy, kun lapsi on täyttänyt kolme eikä hoitovapaalle voi enää jäädä. Lomailen noin puolet hoitovapaasta ja kesälomasta lapsen kanssa kahdestaan, noin puolet ajasta puoliso lomailee kanssamme. Itse oikein odotan sitä kahdenkeskistä lomaa lapsen kanssa, meillä on vaikka mitä suunnitelmia (eikä todellakaan mitään ihmeellisiä ja kalliita, vaan ihan puistoreissuja, kaveritreffejä, kirjastoreissu...). En voisi kuvitellakaan lomaa ilman lastani, hänen kanssaan vietän sen kaikista maailman ihmisistä mieluiten! <3

    Olen myös täysin samaa mieltä kanssasi tuosta isovanhempi-asiasta. Tuttavapiiriini kuuluu vanhempia, joiden lapset ovat vähintään kerran viikossa isovanhemmillaan hoidossa joko illan tai usein myös viikonloppuna yökylässä, käydään monen yön -jopa viikon- matkoilla kahdestaan ilman lapsia ja sitten vielä valitetaan kun isovanhemmille ei aina sovikaan tai he joskus kieltäytyvät lastenvahtipuuhista! En voi ymmärtää tuollaista käyttäytymistä, mutta toki jokainen tyylillään. Itse olen sitä mieltä, että itse hoidamme lapsemme, mutta toki tarvittaessa pyydämme isovanhemmilta hoitoapua kun meillä on jotain menoa/päällekkäisiä työvuoroja/yms. ja toki muutaman kerran vuodessa lapsi voi mennä yökylääm ihan "muuten vaan", jotta me vanhemmat voimme käydä vaikka rauhassa syömässä ja nukkua pitkään. Mutta pääasiassa itse hoidamme lapsemme jonka olemme itse (niin kovin, kovin kovasti) tähän maailmaan halunneet.

    Huh, tulipa oikein purkaus! ;) Ihanaa kesää teidän perheelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelen monesti niitä kesiä, jotka ehdimme esikoisen kanssa viettää ennen kuopuksen syntymää. Yhden lapsen kanssa häneen ehtii keskittyä aivan eri tavalla kuin kahden kanssa häärätessä ja siksi yritämme ottaa omaa aikaa molempien lasten kanssa erikseen. Miehen ja esikoisen nyt aloittelema golfharrastus on hyvä esimerkki siitä.

      Me olemme kahdesti olleet viisi yötä poissa miehen kanssa, toisen kerran kahdestaan ja toisen kerran esikoinen mukana kuopuksen jäädessä kotiin. Tuolloin jaoimme lastenhoidon minun vanhempieni ja siskoni kanssa puoliksi ja silti minulla oli huono omatunto, kun laitan toiset hoitamaan lastani. Nykyään yksi yö silloin tällöin, eli käytännössä kerran pari vuodessa on kiva juttu ja lapset menevät toisinaan päiväksi isovanhemmilleen, mutta tulevat yöksi kotiin. Sekin on hyvä ratkaisu kaikille.

      Poista
  4. Olen hyvin monessa kohdassa kanssasi samaa mieltä. Paitsi varahoidosta.
    Meillä on tilanne se että olen mennyt takaisin töihin vuoden vaihteessa. Kertyneet lomat käytimme keväällä, joten kesälle jäi vain muutama päivä lomaa.
    Mieheni työparin vaimon työpaikka on kiinni aina heinäkuussa, joten on ollut itsestään selvyys että työkaveri saa myös heinäkuun lomaa.
    Tänä vuonna kävi sellainen mäihä että varahoito onkin lapsen oma päiväkoti. Tietenkin siellä on paljon uusia naamoja mutta on myös vanhoja ja myös tuttuja hoitajia.
    Kaikki eivät voi pitää kesälomaa heinäkuussa ja ensi vuonna meillä onkin mietinnän paikka mitä sitten. Mutta sinne on vuosi aikaa.
    Tämä hoitajan palkkaaminen oli meilläkin tiedossa, mutta onneksi varahoitopaikan suhteen kävikin iso mäihä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielipiteeni varahoidosta kumpuaa ensisijaisesti esikoisen luonteesta. Uskon, että on aivan mainioita päiväkoteja hoitamaan lapsia myös heinäkuussa ja jos näitä palveluja on käytettävä, niin niitä on käytettävä. Oma päiväkoti onkin loistava juttu, jos sattuu päivystäväksi paikaksi. Meillä vain esikoinen on sellainen varautunut ja hitaasti lämpiävä tyyppi, jolle turvallinen ympäristö turvallisine tuttuine ihmisineen on kaiken a ja o. Kun hän kokee olevansa turvassa, hänestä kuoriutuu iloinen ja puhelias, nauravainen poika. Mahdollisesti vieras hoitopaikka ja vieraat hoitajat olisivat hänelle aika suuri stressinaihe ja nyt näyttää siltä, että pikkuveljelläänkin on jonkinlainen ikävöintikausi meneillään. Tältä pohjalta me siis olemme melko vahvasti päätyneet siihen, että varahoitoon ei mennä. Mutta jos on pakko, niin on pakko ja ei siinä sen enempää. :)

      Poista
  5. Meillä on 7- ja 9-vuotiaat pojat ja viime kesänä siis ekaa kertaa oltiin tilanteessa, jossa piti miettiä mitä tekee pieni just ekaluokalta päässyt 10 viikon kesälomallaan. Sekä minulla, että miehellä on mahdollisuus 4 viikon kesälomaan ja olemme nyt sekä tänä, että viime kesänä pitäneet kolme viikkoa yhteistä lomaa, eli toinen on aloittanut loman lasten kanssa viikkoa aiemmin ja toinen sitten jatkanut vielä viikon lasten kanssa yhteisen loman loputtua. Olen siis samaa mieltä, että perheen yhteinen loma ON tärkeää. Meillä on tosi hyviä kokemuksia päiväleireistä. Viime vuonna esikoinen oli kesäkuun kaksi ekaa viikkoa ja elokuun ekan viikon tuommoisella leirillä, jossa oli paljon tuttuja kavereita. Hyvin viihtyi ja tekemistä riitti. Tänä kesänä meillä on jo tokaluokalta päässyt, joka vietti kesäkuun ekat kaksi viikkoa kavereineen leikkipuistossa, jossa sai ilmaisen ruuan ja koululaisille oli järkätty ilmainen päiväleiri. En voi kyllin ylistää miten mahtavaa on Helsingin kaupungin järjestämä ilmainen leikkipuistotoiminta!

    Meillä myös äitini, poikien mummi on on aina kesäisin apua hoitokuvioissa ja tälläkin hetkellä pojat ovat mökillä mummin kanssa. Äitini hoitaa poikia tänä vuonna kaksi viikkoa, josta olen aivan älyttömän kiitollinen! Tällainen isovanhempi on kyllä kullan arvoinen.

    Oma kuopukseni lopetti juhannukseen päiväkotiuransa ja jäi siitä lomalle. Olen samaa mieltä, että kun päiväkodista lomalle lähdetään ja eskari on paketissa, on kiva ettei sinne enää palata, vaan seuraava etappi on sitten koulu ja eka luokka. Hirveän haikeaa oli kyllä hyvästellä opettajat ja hoitajat päiväkodissa..

    Ja mitä tuohon lomailuun tulee, niin itse ainakin koen, että oma perheeni, siis mies ja pojat ovat parasta mahdollista seuraa. Me myös reissaamme paljon ja koko perhe nauttii siitä suunnattomasti.

    Hyvää kesää teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mekin varmasti jonkinlaisen yhteisen loman jatkossa pidämme, on se tärkeää koko perheen hyvinvoinnille olla ainakin pari viikkoa kaikki yhdessä. Loppuaika sitten lomitellaan lomaviikkoja ja varmasti kokeillaan noita leikkipuistotoimintoja sekä päiväleirejä tarpeen mukaan, sitten aikanaan. Äitisi on todellakin kullanarvoinen, kun hoitaa lapsenlapsiaan noin hienon pätkän. :) Minun vanhempani hoitavat kyllä mielellään silloin kun ovat paikalla, mutta eivät jaksaa päivää paria pidempään enää. Ikä ja sairaudet alkavat jo näkyä, joten olemme pitäneet hoitotoiveet pieninä.

      Poista
  6. Osa-aikatyö ja pitkät lomat eivät ole kaikille vaihtoehto, vaikka se lasten loma kuinka painaisi vaakakupissa. Suurimmalle osalle se ei taida taloudellisista syistä johtuen olla mahdollista. Meillä ei olisi varaa nipistää enää yhtään tuloista :) olette tosiaankin onnekkaita kun osa-aikatyö on mahdollista pidemmän päälle!

    Mutta kyllä meilläkin pyritään lasten lomia sumplimaan. Koululaisilla sitä lomaa on kuitenkin vuodessa 14 viikkoa ja vanhempien lomat yhteensä 10 viikkoa. Mahdoton yhtälö siis pidemmän päälle.

    Tänä vuonna ketjutamme lomia niin, että koko perhe lomailee yhdessä kolme viikkoa. Se on luksusta se! Mutta se tarkoittaa sitä, että niin joululomalla kuin hiihtolomallakin voi lomailla vain jompikumpi aikuisista. Ja vielä jää ratkottavaksi syysloma ja iso osa kesälomasta.

    Lasten kanssa voi munkin mielestä todellakin lomailla. Olisi vaan pitänyt lukea luokanopeksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nyt on yhden luokanopen kommentoitava :) Loma-aika toki sama omien lasten kanssa, vaikkakin muutama viikko siitä kesälomastakin menee työasioissa.

      Mutta luokanopena sitten et pääsekään koskaan omien lastesi joulu- ja kevätjuhliin etkä todistusten jakoon :(

      Kaikilla asioilla on puolensa.

      Poista
    2. Tottakai on! Etkä voi matkustaa edullisimpina ajankohtina esim ulkomaille. Tuo nyt vaan oli heittona tuo luokanope tuossa :)

      Poista
    3. Meidän kesämme on hieman poikkeuksellinen nyt, kun olen ollut ensin sairaslomalla ja sitten lomalla perään. Mutta toki ymmärrän, että osa-aikatyön yhdistäminen pitkään lomailuun harvoin onnistuu ja meidän tilanteemme on onnekas. Taloudelliselta puolelta me nipistämme sitten jostain, jotta pystymme tätä osa-aikaisuuttani jatkamaan aina sinne saakka, kun kuopus on koululainen.

      Anonyymi: Asioilla todella on puolensa. Oma äitini ei koskaan ollut joulu- ja kevätjuhlissani ja kun siihen yhdistettiin isäni reissutyö, ei paikalla joskus ollut ketään. Joskus oli lastenhoitaja. Se on kyllä kurjaa, opettajan ammatin varjopuolia varmasti.

      Poista
  7. Olen kyllä monesta asiasta kanssasi samaa mieltä, mutta en ihan kaikista. Näetkö itse siinä mitään ristiriitaa, että kerrot, että laitat lasten hyvinvoinnin (kuten kotona mahdollisimman paljon mahdollistamisen) kaiken edelle, mutta esikoisenne on silti ollut päivähoidossa(vaikkakaan ei ihan viitenä päivänä) sinun ollessa kuopuksen kanssa äitiys- ja hoitovapaalla?
    Sinä olet onnekkaassa asemassa kun sinulla on mahdollisuus tehdä osa-aikatyötä, ja siltikin pystytte elämään matkustellen, shoppaillen yms. Moni varmasti myös haluaisi tehdä osa-aikatyötä, jotta jäisi sitä omaa aikaa myös. Silloin ehkä lomakin tuntuu itsestäänselvältä viettää lasten kanssa kun tosiaan arjessa järjestyy omaa aikaa kun ei ole joka päivä kahdeksaa tuntia töissä.
    Ja joku voisi miettiä, että jos äiti tekee osa-aikatyötä, eikö lapsillekin silloin riittäisi osa-aikainen päiväkotipaikka?
    En missään nimessä arvostele teidän valintoja. Mielestäni jokainen perhe tekee omat valintansa ja muiden ei tule niitä arvostella. Minä haluan myös viettää lomani kolmen lapseni kanssa, vaikkakin muutama päivä "omaa aikaa" kelpaa kyllä. Ja siis oikeasti, sinulla on ihan paras blogi, ihanat lapset ja mukava tyyli kirjoittaa. Halusin tällä kirjoituksella vaan tuoda jälleen vähän uutta näkökulmaa, sitähän näihin postauksiin yleensä kaivataan. Hyvää lomaa teille ja kaikille muillekin, jotka tämän lukivat. Toivottavasti jokainen viettää lomansa juuri niinkuin heidän perheelleen parhaiten sopii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen onnekas, se on totta, ja olemme mieheni kanssa onnistuneet tekemään elämästämme sellaista kuin olemme toivoneetkin. Siihen kuitenkin tarvitaan esimerkiksi miehen pitkät työpäivät ja lasten ensimmäisten vuosien aikana tapahtunut säännöllinen työmatkailu. Tämä olikin isolta osalta syynä siihen, että päätimme pitää esikoisen hoidossa pari päivää viikossa. Mies oli poissa kaikkea 3-9 päivän väliltä ja tuolloin minä pyöritin tietenkin yksin arkeamme, työmatkoja oli lähes viikottain aina siihen saakka, kun esikoinen oli 3,5-vuotias. Joten kaksi, tarvittaessa kolme kertaa viikossa esikoinen kävi leikkimässä, syömässä ja nukkumassa päiväunet hoidossa ja sillä aikaa me kuopuksen kanssa hoidimme sellaisia juoksevia asioita, joita vikkelän kolmevuotiaan kanssa oli hieman haasteellista hoitaa. Esimerkkinä vaikkapa säännölliset käynnit Lastenlinnassa kuopuksen päätä tutkimassa. Meillä ei valitettavasti ole pahemmin turvaverkkoja, joten koimme tällaisen järjestelyn parhaaksi. Lisäksi se kylmästi laskelmoituna mahdollisti sen, että kuopus pääsi aikanaan samaan päiväkotiin missä esikoinen oli, kun meni sisarusperiaatteella jonon kärkeen. Kylmää, mutta pelin henki täällä missä lapsia tulee ovista ja ikkunoista päivähoitoon.

      Lapsillamme on osa-aikainen päiväkotipaikka, he eivät suinkaan ole kokopäiväisessä hoidossa. En tiedä onko tämä unohtunut minulta kirjoittaa, mutta pojat ovat siis hoidossa 5-7 h päivässä -sopimuksella niin, että he menevät hoitoon puoli yhdeksään mennessä aamuisin ja päivittäistä hotioaikaa tulee kuutisen tuntia. Lähden töistä kahdelta ja ajan siitä suoraan hakemaan lapset päiväkodista. Eli osa-aikaisena ollaan kaikki kolme. :)

      Poista
    2. Lisään vielä tähän, että halusin tuolla päiväkotinäkökulmalla nimenomaan tuoda esille sen, että minä en todellakaan ole mikään pullantuoksuinen kodin hengetär, joka vain auliisti lapsiaan paapoo kotioloissa. Ei, me tarvitsemme ehdottomasti päivähoitoa ja teimme juuri sen kiistellyn päätöksen jo tuolloin kuopuksen vauva-aikana, että pidämme esikoisen paikan päiväkodissa. Tarkoitus kun ei ole maalailla mitään ihannekuvaa meidän elämästämme, vaan kertoa se ihan kuin se on.

      Poista
    3. Hyvä kommentti, en tosiaan tiennyt, että poikanne ovat myös osa-aikahoidossa. Ja nyt kun kerroit noista syistä, miksi teidän valinta oli pitää esikoisella hoitopaikka sinun ollessa kotona, niin ainakin minä ymmärrän täysin ratkaisunne! (Vaikka tiedän, että mitään "hyväksyntää" et tuolla hakenutkaan.)
      Tosi monissa blogeissa saa bloggaajien elämästä ehkä vähän ruusuisemman kuvan mitä se ihan oikeasti on, vaikka bloggaaja kuinka yrittää olla realistinen. Koska tottakai sitä kuka tahansa kirjoittaa mielummin mukavista arjen asioista kun valittaa elämän epäkohdista.
      Mutta kuten todettu, pidän blogistasi paljon, toivottavasti jatkat samaan malliin yhä!

      Poista
  8. Itselleni sana loma tarkoittaa sitä, ettei ole palkkatyössä, mutta kotitöitä tehdään lomallakin. Kotitöistä sitten ollaan lomalla, jos lähdetään lomamatkalle. Näin yksinkertaista :) Koska minulle loma on lomaa, jos ollaan irti arkirutiineista, niin voin lomailla ja kokea homman lomaksi neljän lapseni kanssa.

    Jokainen kuitenkin tarvitsee sellaisiakin hetkiä, ettei ole vastuussa kuin itsestään. Pidemmän loman ajalle olemme miehen kanssa yrittäneet ajoittaa molemmille oman lomapäivän, sitten myös aikuisten yhteisen ja jokaiselle lapselle ihan oman jutun jommankumman vanhemman kanssa. Näin meillä. Meillä ei ole isovanhempia arjen apuna, vaan ennemminkin vanhenevat isovanhemmat huolehdittavina. Ajattelen, että meillä itsellämme on vastuu perheestämme, eikä siihen kannata ottaa rasittunutta asennetta. Eri elämänvaiheissa vaan rentoudutaan eri tavoin, pääasia, että löytää rennon olon tavalla tai toisella. Ei siihen aina tarvita isojakaan liikkuja, minusta on jopa parempi kun oppii ottamaan joka päivä jonkun oman pikku hetken, olkoon se sitten vaikka oman vaatekaapin siivous. Nautinto sekin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella hyvältä tuo omien lomapäivien ottaminen, samoin vanhempien yhteisen ja jokaisen lapsen oman erityisen hetken viettäminen. Minulla on tänään ollut oma iltapäivä ja olen ajatellut antaa miehelle samanlaisen, kun menemme poikien kanssa kesäteatteriin ja syömään tässä lomalla. Vielä kun saisi jonkun yhteisen terassikierroksen miehen kanssa, niin hyvä.

      Asenne on kyllä ratkaisevassa tekijässä, ei näistä vuosista turhaan ruuhkavuosina puhuta. Itse olen tänä keväänä huomannut omien vanhempieni ikääntymisen ensimmäistä kertaa selkeästi, se on laittanut ajattelemaan.

      Poista
  9. Nyt en ymmärrä ollenkaan tätä sun kirjoitusta... etenkin kun itsekin siis teet osa-aikatyötä, mutta lapsillasi on kokopäiväinen hoitopaikka? Ja äitiyslomien ja hoitovapaiden aikaan olet pitänyt esikoista päiväkodissa? Välittyy se kuva, ettet pelkästään lastesi edun takia tee osa-aikaista työtä, vaan muiden syiden takia..
    ja tosiaan aika ajattelematonta silläkin tavalla arvostella toisten aikuisten kokopäivätyötä ja lasten kesäistä päiväkotiaikaa, jos itse on sikäli onnekkaassa asemassa että voi elää toisaalta saatavalla rahalla. Anteeksi kärkäs mielipide, mutta mielestäni kirjoituksessasi oli aika omahyväinen sävy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista kuulla, että tämä kirjoitus ei nyt uponnut sillä tavalla kuin tarkoitin, missään nimessä en tätä omahyväisesti kirjoittanut. Toki korostin omia valintojamme, jotka ovat nimenomaan valintoja. Jokainen tekee omat päätöksensä ja valintansa, meillä se menee näin. En myöskään tarkoita kritisoida millään muotoa kokopäivätyötä tekeviä, vaan ainoastaan kertoa miten me tuon yhtälön ratkaisimme hieman eri tavalla. Varsinainen ihmetykseni liittyi Hesarin juttuun ja siihen, että jonkun mielestä lasten kanssa ei lomaa ole.

      Minä teen tosiaan osa-aikaista työtä ja myös lapseni ovat päivähoidossa osa-aikaisesti 5-7 h sopimuksella. Pojat menevät hoitoon kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä syömään aamiaista Lähden töistä kahdelta ja ajan suoraan päiväkodille hakemaan heidät välipalan jälkeen, olen perillä puoli kolmeen mennessä. Keskimääräinen hoitoaika on siis kuusi tuntia päivässä. Ensi syksyn eskarikuvioiden osalta pohdimme juuri miehen kanssa riittäisikö esikoiselle viiden tunnin hoitopäivä eskari mukaanlukien, mutta tästä täytyy vielä pyöritellä. Lähinnä ongelmaksi tulee se, että mies veisi tuolloin pojat yhdeksäksi päiväkotiin, mutta tulisi vielä tavallista myöhemmin illalla vastaavasti kotiin. No, katsellaan.

      Osa-aikatyöni on valinta koko perheen hyvinvoinnin varmistamiseksi, ykkösenä pojat. :) Niin ja tuohon esikoinen päivähoidossa -kommenttiin vastasin vähän ylempänä. :)

      Poista
  10. Olen ihan samaa mieltä siitä, että loma perheen kanssa nimenomaan on parasta lomaa. Valitettavasti loman ja elämän järjestäminen ei aina ja kaikilla ole noin yksinkertaista, todeta vaan että nämä ovat arvoni... Itse en todellakaan ole uraohjus, mutta talousosastolla töissä, heinäkuussa tehdään osavuosikatsaus, eikä tiimistä kukaan silloin lomaile. Niinpä varahoito on ainoa vaihtoehto, onneksi kunnallinen päivähoito sen järjestää. Minun lapseni on ollut kolme viikkoa varahoidossa kaksivuotiaasta. Siinä on haasteensa, hoitajat ja kaverit vaihtuvat, mutta toisaalta siellä tehdään etsiä lähipuistoihin ja korotetaan järjestää lapsille mukavaa kesäohjelmaa. Työpäivät myös venyvät pitkiksi, joten illalla ja viikonloppuisin käytetään isovanhempia apuna. Ilmeisesti olen rajoittunut ja mielikuvitukseton ja kerrassaan kylmä ihminen, mutta en kovin helposti ilman isoa ammatinvaihdosta näe miten ilman varahoitoa selviäisimme. Minustakin on tärkeää viettää lomaa nimenomaan yhdessä, joten me vietämme sitä sitten heinäkuun lopusta ja elokuussa. Eurooppa lomailee vasta elokuussa, minusta kannattaisi miettiä kesälomakauden siirtämistä eteenpäin, koulu voisi hyvin jatkua juhannusviikolla, ja koululaisten kesäloma jatkua pidempään elokuussa...
    Vaikea tästä kuviosta on saada kaikille sopivaa, jotenkin vaan tuo tekstin sävy kirvoitti kommentoimaan - ehkä olen vaan kateellinen, kun en ole osannut yhtä hienosti elämääni järjestää.
    Mukavaa kesää ja kesälomaa - toivottavasti säkin vähän paranisi siksi kun on töistä ja varahoidossa selvitty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, mun täytyy ihan selvästi alkaa lukea tekstejäni tarkemmin ennen niiden lähettämistä. En todellakaan tarkoittanut aiheuttaa kenellekään kurjaa mieltä kirjoituksellani.

      Meille tämä ratkaisu on nimenomaan valinta. Olen tehnyt täyttä päivää esikoisen ollessa pieni, mutta nopeasti todennut sen meille toimimattomaksi. Ja kyllä, olen onnekas siinä, että olemme onnistuneet järjestämään arkemme arvojemme mukaisesti. Kyllä siihen vaadittiin ensin vähän lyhenysvapaata pankilta asuntolainan osalta ja nykyäänkin valintoja siitä mihin panostetaan ja mistä pihistetään. Tuo kertomuksesi talousosaston töistä kuulostaa tutulta, kuunvaihteet ovat hyvässä muistissa ajoilta, jolloin mies niitä controllerina teki. Nykyään hän on eri hommissa.

      Pahoitteluni vielä, en todellakaan tarkoittanut saada sinulle aikaan tunnetta, että olisit kylmä tai vastaavaa, kuten kirjoitit. Tarkoitukseni oli tosiaan vain kertoa miten meillä asiat on hoidettu. Ehkä tekstin sävy sitten on turhan tyytyväinen, sillä minä olen meidän järjestelyymme todella tyytyväinen ja onnekas, että näin voi olla.

      Poista
    2. Apology accepted! Vähän hönöä kaiken kaikkiaan pahoittaa mielensä siitä, että jollakin on loma-asiat hienosti, eihän se mitenkään ole minulta pois. Siis nauti lomasta, ja minäkin koitan mieluummin miettiä, voisinko vaikka oikeasti tehdä muutoksia, jos tämänhetkinen tilanne kerran ärsyttää. Ei vaan aina niin helppoa...
      Ja kirjoita vaan jatkossakin suoraan, äläkä mieti liikaa - suoruus ja mielipiteet tekevät tästä blogista kivan lukea.

      Poista
  11. Kotona pitkään olevista naisista MONI on vähänkoulutettu ja matalapalkkainen. Tottakai silloin on houkuttelevampaa jäädä kotiin, jos saman rahan saa kotona olemisesta kuin huonosti palkatun työn tekemisestä. Naisilla on kuitenkin tapana esittää asia sädekehä päänsä päällä, kuinka he ovat asettaneet lapsen parhaan kaiken edelle jne. :) Kukaan ei koskaan sano, että jäin kotiin koska töitä ei ole / työ jota voisin tehdä on raskasta ja huonosti palkattua / tms.
    Sit on tietysti se toinen ääripää, jolla kotiin jääminen ei ole rahasta kiinni, ja työ on joustavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, jota en itse ollut ymmärtänyt edes ajatella. Minähän olen valmistunut yliopistosta maisteriksi, mutta oman alani työtilanne on todella huono. Niinpä päädyin ottamaan vastaan aivan täysin eri työn kuin mihin minulla oikeastaan on koulutus, pääasia oli löytää töitä. En jaksaisi olla täysin kotona, osa-aikaisuus sopii hyvin meille kaikille.

      Poista