torstai 12. toukokuuta 2016

#TBT: Lahjat päiväkodin hoitajille

"Taas ollaan siinä vaiheessa vuotta, kun kevätjuhlat kolkuttelevat ovelle ja monessa kodissa pohditaan muistamisia lasten päiväkodin hoitajille tai koululuokan opettajille. Hankkiako jotain vai eikö hankkia ja mitä se sitten voisi olla?

Olen huomannut perheiden jakautuvan tässä asiassa karkeasti kahteen kategoriaan. Toiset ovat sitä mieltä, että kyllähän hoitajat saavat palkan työstään, miksi heitä pitäisi vielä erikseen kiittää. Toiset taas haluavat ehdottomasti muistaa ihmisiä, jotka viettävät suuren osan päivästä lasten kanssa, opettavat heitä ja pitävät heistä huolta. Ei liene yllätys, että minä kuulun tähän jälkimmäiseen kategoriaan. Keskusteluissa on myös tullut ilmi asuinpaikan vaikutus tähän lahjomiskulttuuriin. Toisilla alueilla käytännössä kaikki päiväkotiryhmän vanhemmat tuovat jotain, toisilla taas samaa kulttuuria ei ole. 

Minulle kiitoslahjojen hankkiminen lasteni hoitajille on itsestäänselvä asia. Haluan ehdottomasti muistaa heitä niin jouluisin kuin keväisinkin siitä arvokkaasta työstä, jota he lasteni hyvinvoinnin eteen päivittäin tekevät. Minä luotan lapseni heidän käsiinsä päivän ajaksi ja koen lasteni saavan päiväkodin toiminnasta valtavasti iloa ja oppia. Haen päivittäin kotiin lapset, jotka ovat iloisia ja hyväntuulisia ja he jäävät aamuisin päiväkotiin luottavaisina ja ongelmitta.

Vuosien mittaan olen hankkinut hoitajille muun muassa pienet kirkkaat Aalto-maljat, L'Occitanen tuotteita, keittiöpyyhkeet, salaattiottimet ja servietit -yhdistelmän, kirkkaita Kivi-tuikkuja, valkoisia käsipyyhkeitä sekä Marseille-saippuoita, hyvää oliiviöljyä ja balsamicoa, hopeoidut valokuvakehykset sekä viimeksi joulun alla HotCool-mukit sekä servietit. Hoitajia on yhteensä seitsemän, joten kustannuksia lahjoista tulee. Koen sen kuitenkin olevan ehdottomasti sen arvoista. Lahjojen yhteyteen kirjoitan kortit, joissa vielä kiitän hoidosta. Lahjat ja kortit ovat aina koko perheeltämme, niin lapselta kuin meiltä vanhemmiltakin. Monet vanhemmat suosivat aineettomia lahjoja, kuten kukkia, kahvia, teetä tai suklaata. Tämä onkin hyvä ohjenuora, sillä jokaisella on erilainen maku mitä tulee kodin esineisiin tai väreihin ja eriparisia yksittäisiä mukeja riittänee kaapeissa muutenkin. Minä olen kuitenkin rohkeasti hankkinut ns. pysyviä muistamisia. Olen yrittänyt pysytellä mahdollisimman neutraaleissa väreissä (valkoista) sekä materiaaleissa (kirkasta lasia). Jos joku ei näistä pidä, on ne helppo antaa eteenpäin. 

Monet myös tekevät itse lasten kanssa muistamisia, painavat vaikkapa lasten kädenjälkiä ostoskassiin tai askartelevat jotain. Minulle itselleni nämä menevät siihen kategoriaan, jolla ei ole mitään käyttöä. Joku toinen voi sanoa samaa meidän perheemme valitsemista muistamisista. Eli jokainen tavallaan!

Tänä vuonna hoitajien lahjakasseihin sujautetaan valkoiset Iittalan Nappula-kynttilänjalat korttien kera. Ne annetaan lapsen toimesta halausten saattelemana ja kiitetään hyvästä hoidosta. Ei silti kannata jättää positiivisen palautteen antamista vain juhlahetkiin, vaan kertoa arvostuksestaan ja kiittää aina, kun siltä tuntuu. Kiitosta ja toisen työn arvostamista on tässä maailmassa aivan liian vähän. Ja sama pätee myös toisinpäin. Moni mieltä vaivaava asia helpottaa ja selviää heti, kun vain avaa suunsa ja ottaa hiertävät kohdat esille." 

Yllä oleva kirjoitus on siis kahden vuoden takainen. Sen jälkeen olemme muistaneet hoitajia lahjakortein muun muassa kirjakauppaan ja hierontaan. Viime jouluna edessä oli myös ensimmäistä kertaa esikoisen opettajan muistaminen. Yhdistimme muiden vanhempien kanssa voimamme ja hankimme opettajalle lahjakortin Stockalle yhdessä kukkien ja kortin kera. Helpon, fiksun ja toivottavasti opettajaa ilahduttavan tavan toivoisin jatkuvan myös tulevaisuudessa. Samaa on kokeiltu hyvällä menestyksellä myös päiväkodissa. Tuntuu, että tällaisessa yhteislahjassa voittavat kaikki eikä se vaadi sen enempää kuin yhden tuumasta toimeen ryhtyvän vanhemman. 

11 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentista! Minäkin haluan ehdottomasti aina muistaa! Päiväkodin tätejä on kolme, opettajia kaksi. Lisäksi usein muistamme harrastusten ohjaajia, joten muistettavia on monta. Opejen kimppalahjat on kivoja!

  Ehkä tänä vuonna ostan lahjakortit kirjakauppaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli eräänä vuonna seitsemän päiväkodin aikuista. Nyt enää neljä ja esikoisen opettaja. Kimppalahjoja suosin minäkin.

   Poista
 2. Kirjoitat kauniisti opettajien ja hoitajien muistamisesta.Ja tosiaan se vuoden aikana annettu rakentava palaute ja kiitokset ovat niitä tärkeimpiä juttuja. Itse opettajana arvostan kaikkia muistamisia. Kevätjuhlassa vanhempien luja kädenpuristus tai halaus on myös ihana juttu. Se, että huomaan vanhempien ajattelevan, että teen tärkeää työtä ja olen heidän perheilleen tärkeä. Lahjapaketit ovat sitten bonusta ja aina iloinen yllätys.
  Tiina
  PS.Pakko vielä lisätä tähän loppuun, että lahjat, joissa on esim. lapsen kuva kehystettynä tai kuvamuki, koen aika "hankalina". Minulla on omat lapset, joiden valokuvia haluan katsella kodissani. Työlapset jäävät työpaikalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut ajatellutkaan, että vanhemmat saattavat antaa lahjaksi oman lapsensa kuvan tai vastaavaa. Varmasti ovat hieman hankalia muistamisia, uskon. Minä yritän muistaa kiittää myös siinä arjen keskellä, ettei jäisi vain jouluun ja juhannukseen, näin kärjistetysti. Koska hirveän hyvää huolta lapsestani päiväkodissa pidetään ja esikoinen puolestaan tykkää opettajastaan valtavasti.

   Poista
 3. Itse suosin ns aineettomia lahjoja jolla lapseni voi lahjoittaa jalkapallon lapselle esim Afrikassa ja opettaja saa sitä kauniin kortin. Ihan älytöntä noin kalliita lahjoja antaa. Kyllä opettajat sanallisesta kiitoksesta ovat mielissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Varmasti opettajat arvostavat sanallista kiitosta, mutta ei se onneksi poista sitä, että lahjojakin voi hankkia. Tuollainen aineeton lahja on myös hyvä idea. :)

   Poista
 4. Olen vienyt päiväkodin tädeille muistamiseksi esim hedelmäkorin ja leiponut joskus kakun tms. Toivon, että näistä muistamisista riittää kaikille, niillekin jotka tekevät tärkeää työtä lasten viihtyvyyden eteen, mutta ei muuten tule muistettua (esim siistijät ja keittiön tädit)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin tosi hyvä muistaminen. Joskus vein joulutähden kaikille yhteisesti ja siellä se iloisesti kukki vielä kevään tullen.

   Poista
 5. Hei! Haluaisin vain sanoa, että älkää ikinä käyttäkö päiväkodin henkilökunnasta sanaa 'täti'. Henkilökuntaan kuuluu päteviä opettajia (toivottavasti) sekä hoitajia. Kaikki eivät ole hoitajia. Ymmärrän puhekielisyyden, mutta ei ole mitään ammatin arvostusta laskevampaa kuin tädittely, kun on kuitenkin käynyt yliopistollisen opettajankoulutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja etenkin, kun esimerkiksi kuopuksen omahoitaja on itseäni kymmenen vuotta nuorempi mies. ;)

   Poista