maanantai 9. toukokuuta 2016

Lukuvinkit ekaluokkalaiselle

Meidän perheessämme käydään ahkerasti kirjastossa. Sen sijainti päiväkodin vieressä on mainio ja viikoittain päädymme työ- ja päiväkotipäivän jälkeen sinne ainakin kerran. Esikoinen puolestaan käy kirjastossa lainaamassa uutta luettavaa jo itsenäisesti, mutta tulee aina mielellään mukaan, jos sitä hänelle ehdotan. 







Kirjastoreissujen lisäksi ostamme paljon kirjoja ja ne ovat lahjatoiveita mietittäessä ykkösiä. Mitä sitten ekaluokkalainen lukee? Keräsin esikoisen tällä hetkellä lukemat kirjat vinkiksi myös muille pienten lukijoiden äideille.




Uusin löytömme on Mäkelä Kustannuksen Banaani-sarja, joka tarjoaa eritasoista luettavaa niin aloittelijoille kuin sujuville lukijoillekin. Näitä olemme viime aikoina lainanneet vinoja pinoja, sillä yhden kirjan lukee nopeasti. Siinä missä esikoinen lukee punaisia ja keltaisia kirjoja, on kuopus löytänyt vihreät ja siniset. Niissä on muutamia lauseita per sivu ja aloittelijan keskittymiskyky riittää hyvin kahlaamaan tuollaisen kirjan läpi. Alin kuva on esimerkki sujuvan lukijan "keltainen banaani"-kirjasta.








Tuula Kallioniemen Konsta on klassikko, jota meillä on nyt alettu lukea alusta saakka kronologisesti. Kaksi ensimmäistä kirjaa luettuaan esikoinen ilmoitti suosittelevansa näitä kaikille. Nyt Konstalla on eka luokka takana ja toinen odottaa. Ihan kuin kohta lukijalla itselläänkin. 





Esikoinen oppi lukemaan 5,5-vuotiaana ja aloitti hyvin pian sen jälkeen lyhyiden romaanien lukemisen. Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjaan kuuluu useita jännittäviä teoksia ja nämä olivat ensimmäisiä esikoisen lukemia kirjoja. Hän valitsi itse Akateemisesta itselleen kiinnostavan kirjan ja sen jälkeen sarjan muita osia on ostettu niin uusina kuin käytettyinäkin. Myös kuvia löytyy, ettei liian pitkäveteiseksi käy.







Nopolan sisarusten Risto Räppääjä on myös ykkösluokan luettavaa, jota meillä on luettu iltalukemisina minun toimestani jo ennen kuin lapsi aloitti kirjojen lukemisen itse. Yhteinen suosikkimme taitaa olla Risto Räppääjä ja kauhea makkara, mutta hyviä kirjoja sarjassa riittää paljon.



Andy Stantonin Herra Gummi -kirjoja riittää myös useampia kappaleita. Ostin tämän ensimmäisen Olet ilkimys, herra Gummi lapselle joululahjaksi ja voin suositella lyhyitä lukuja sekä hauskaa tekstiä. Uppoaa ainakin ekaluokkalaiseen poikaan.






Ja sitten on tietysti Timo Parvelan luoma Ella yhdessä kaverinsa Paten ja muiden luokan jäsenten kanssa. Olin onnistunut täysin välttymään Ellalta ennen kuin esikoinen sai kirjan Ella ja kaverit luokkaretkellä lahjaksi kirjastosta ja luimme sen yhdessä. Mitään hauskempaa en ole vähään aikaan lukenut ja nauroin niin, että lukemisen sijaan piti keskittyä hengittämiseen. Myös lapset nauttivat huumorista täysillä!




Veera Salmen Puluboi tuli tutuksi eskarivuotena, kun sitä luettiin lapsille lepohetkien aikaan. Sen jälkeen Puluboi on ollut kovaa valuuttaa myös meidän kotonamme ja näytelmäkin on käyty katsomassa. Puluboin ja Ponin Tsompikirja on uusin tulokas sarjassa.





Olen odotellut aikaa, jolloin esikoinen olisi kypsä kuulemaan Roald Dahlin tarinoita. Nilviöt, Jaakko ja jättipersikka, Matilda sekä luonnollisesti Kuka pelkää noitia ovat kaikki klassikoita. Tätä saa lukea vain silloin, kun kuopus ei ole kuulemassa. En nimittäin halua, että lapsi ihan vielä alkaa aktiivisesti pelätä jokaista hansikkaita käyttävää naista.





Myös Harry Potterit ovat kuopukselta kiellettyjä ja vain esikoinen saa näitä lukea. Rowlingin maailma onkin lumonnut esikoisen täysin. Olisin antanut hänen lukea kolme ensimmäistä kirjaa, mutta lapsi itse halusi jättää kolmannen, eli Azkabanin vangin odottamaan aikaa, kun on hieman vanhempi. Kaksi ensimmäistä, eli Viisasten kivi sekä Salaisuuksien kammio sen sijaan olivat kuulemma kymmenen pisteen kirjoja.


Lopuksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Outolan veljekset, eli Tatu ja Patu. En muista päivää, jolloin meillä joku ei olisi Tatua ja Patua selaillut, ne kaikki löytyvät hyllystä Koululaiselle sopivaa lukemista paitsi hauskuuden, myös runsaan kuvituksen ansiosta. Näitä kirjoja voi mainiosti lueskella sieltä täältä.






Bubbling under: Aku Ankka. Aina ja ikuisesti. 

4 kommenttia:

  1. Kivan kattava postaus :) Kiitos siitä!
    Meillä esikoinen on siis syksyllä koulunsa aloittava ja meillä on nyt tällä hetkellä käytössä Vaukirjan Opi lukemaan-sarja https://www.opilukemaan.fi/ Ollaan kyllä tykätty kovasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, tuo olisi varmasti meidän kuopuksellekin juuri sopiva!

      Poista
  2. Me on päästy Azkabaniin ja luen sitä pätkissä iltasatuna 7vlle. Yhdessä luettuna ja paljon juteltuna toimii kuin häkä. Taidetaan kesällä mennä Lontooseen ja Potter maahan pikkufanin kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, meidän Potter-fani rakastaisi tuonne pääsyä. Meillä on ensi keväälle tai ehkä jo tulevalle syyslomalle suunnitteilla viikonlopun musikaalireissu Lontooseen niin, että kuopuskin pääsee katsomaan Leijonakuningasta isoveljensä tavoin. Siihen samaan voisi yhdistää tuon Potterin. Kiitos ideasta!

      Poista