perjantai 28. heinäkuuta 2017

Mitä meillä syödään

Viime sunnuntaina tein tämän kuluvan viikon ruokalistaa ja kävin kaupassa. Pyrin siihen, että maanantaisin ei koskaan tarvitse viikon aloitukseksi lähteä ruokakauppaan ja monesti teen ruoankin valmiiksi jo sunnuntai-iltana. Helpottaa sitä arkiviikon aloitusta, mutta ei tietenkään näin lomalla ole niin tarpeen. Joka tapauksessa, siinä kolmea ostoskassia kotiin kantaessani, sain idean tähän kirjoitukseen. Miltä meidän tavalliset ruokaostoksemme näyttävät ja mitä meillä syödään.


Ostin naudan jauhelihaa ja maustamattomia broilerinsuikaleita. En koskaan osta nauta-sikaa tai marinadeja, paistijauhelihaa sen sijaan usein. Tomaattimurskan sijaan ostan paseerattua tomaattia, se maistuu mielestäni paremmalta. Nämä lienevät niitä valintoja, joita vaan tulee tehtyä mieltymysten tai tottumuksen myötä. Käytän myös paljon kauppojen omia merkkejä. Olen ehdottoman hintatietoinen kaupassakävijä ja menen monessa asiassa hinta edellä silloin, kun se ei vaikuta tuotteeseen mitenkään. Ja kun teen ruokaa koko perheelle, käytän gluteenitonta pastaa kaikille. Riisiä meillä syödään vähän, mutta nyt päätin tehdä riisiruokaa. Uusia perunoita kuluu kesäisin paljon, talvella perunansyönti on vähäisempää.


Meiltä löytyy aina jääkaapista kurkkua ja tomaatteja, tällä kertaa ensin mainitut avomaan versioina. Myös paprikaa kuluu paljon ja tässä tapauksessa sitruuna, lime, korianteri ja tilli menivät ruoanlaittoon. 


Yksi pakastepitsa meni pakkaseen samaten kuin gluteenittomat pitsapohjat. Niitä on hyvä olla meillä varuilla, jos akuutti ruoanlaittolaiskuus yhdistettynä pitsanhimoon iskee. Nektariineja syön minä kuopuksen kanssa ja raejuusto kuului tällä kertaa ruokaan. Turkkilainen jogurtti on meillä salaatinkastikkeen tavoin käytössä, lisään lusikallisen salaatin päälle, ja juustoa menisi niin paljon kuin kotiin jaksaisi kantaa. Huomasin olevani hyvin uskollinen Valion tuotteille, nyt oikein tarkoituksella ostin vaihteeksi Arlan juustoa. Kinkkusuikaleet on tarkoitettu myös ruoanlaittoon.


Ruispalat laitoin pakkaseen, sillä muistin meillä olevan kauraleipää jäljellä. Tämä gluteeniton näkkileipä on kallista, mutta hyvää. 


Normaalisti ostoskasseista olisi löytynyt vielä omenia ja banaaneja, mutta nyt molempia oli jääkaapissa valmiina kuten myös Oivariinia pojille ja KevytLeviä minulle. Gluteenittomassa perheessä on helpointa mennä kahden voirasian taktiikalla. Samaten meillä kuluu arjessa luonnonjogurttia, jota syön joka aamu marjojen kanssa ja mies myslin kera. Tällä hetkellä pakastin on sulatettu odottamaan uutta marjasatsia, mutta vielä ei mustikoita tai punaviinimarjoja ole kypsinä pakastettavaksi asti. Pojat syövät toisinaan kaura- tai soijajogurttia, mutta vähemmän kuin ennen. Kuiva-ainekaapissa taas on puurohiutaleita, tummapaahtoista kahvia, näkkäriä ja hapankorppua sekä sitä mysliä miehelle. Maitoa meillä ei osteta ellei tule sitä kahviinsa lorauttavia vieraita.


Mitä ruokaa näistä aineksista sitten tuli? Maanantaina söimme perunoita ja maissia, minä ja mies lisäksi turkkilaiseen jogurttiin tehtyä kinkkukastiketta ja lapset sitä kinkkua. Tiistaina herkuttelimme Hannan blogista löytämälläni thai-kanakastikkeen sekä basmatiriisin ohjeella ja keskiviikkona sekä torstaina söimme jauhelihaminestronekeittoa raejuuston kera. Se pitsapäivä pidettiinkin jo heti sunnuntaina. Tänään on taas aika käydä hakemassa viikonlopun ruoat.


Kolme kassillista ruokaa, viiden päivän ateriat ja välissä täydennystä leipä- vihannes- ja hedelmäosastolta. Ja kun käy kahdesti viikossa tekemässä isot ruokaostokset, säästyy rahaa huomattavasti verrattuna jokapäiväiseen ostoksilla ravaamiseen. Sen kun vaan osaisi muistaa.

Mitä teillä syödään?

12 kommenttia:

  1. Yritän myös käydä kerran viikossa isosti kaupassa ja sitten vain hakea tarpeen mukaan leipää/maitoa yms. Mä tosin olen ihan vannoutunut Citymarketiin verkkoruokakaupan käyttäjä arjessa. Ihan parasta. Illalla lasten käytyä nukkumaan käyn koneella klikkailemassa viikon ruoat ostoskoriin ja seuraavana iltana viiden ja kahdeksan välillä tulee kuorma ruokaa kotiin. Laiska kaupassa kävijä täällä hei vaan. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen niin monta kertaa yrittänyt aloittaa verkkoruokaostoksia, mutta koskaan en ole päässyt siihen saakka, että olisin tilauksen tehnyt. En edes ymmärrä mikä siinä tökkii, sillä sehän on ihan älytön arjen helpottaja. Ja sitten laukkaan tuohon vastapäätä kalliiseen K-kauppaan ja ostan monella kympillä kaikkea turhaa. Ei hyvä.

      Poista
  2. Olipa kiva kurkistaa teidän jääkaappiin! Niin mukavaa kun arki onkin, niin aina on se sama ongelma, mitä ruuaksi...
    Meillä kaksi poikaa ja molemmat urheilee, isompi jo teini-iässä, joten ruokaa menee. Yritän miettiä ravitsevaa ruokaa, joka on mahdollisesti helppo poikien itse lämmittää ennen treenejä. Itselläni on keliakia, joten sekin pitää ottaa huomioon.
    Vanhempi pojista innostunut laittamaan ruokaa itse, joten välillä mukava varata jääkaappiin aineita, joista hän osaa tehdä ruokaa ilman ohjeita.
    Olisi hienoa saada sinulta vielä ohjeita teillä pyöriviin arjen perusruokiin, jos vaikka saisi ideoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, se ainainen "mitä tänään syötäisiin" -kysely raastaa kyllä joskus hermoja. Meillä kun oli pojilla pienempänä maitoallergiat ja minulla keliakia, niin soijatuotteet on jääneet meille aika lailla käyttöön siltä ajalta. Ihana kuulla myös, että isompi pojista teillä tekee itse ruokaa! Toivottavasti meilläkin joskus. Laitan muistiin tuon arkiruokaresepti-idean, jos saisin sen toteutettua. Tosin varoitan, ne on todella peruskamaa.

      Poista
    2. Peruskama on parasta ja yleensä käy niin, että se mikä teillä on peruskamaa, ei meillä olekkaan ja toisinpäin...

      Poista
  3. Tää oli kiva postaus! Mun pitäis oppia suunnitelmallisuutta kaupassa käyntiin. Tulee käytyä ihan liian usein. Mulla on ollut mielessä että pitäis taas käydä läpi kuivamuonakaappi ja säilykkeet, että mitä kaikkea on kertynyt ja alkaa tehokkaasti käyttää ruoanlaittoon niitä niin sais kaappeihin tilaa...
    Onko teillä pojat kokeilleet Oatlyn manaikkajogurttia Valkoisessa litran pakkauksessa? Itse olen sen löytänyt ja Oon ihan koukussa, se on enemmän lehmänmaitojogurtin tyylistä kuin Yosat.
    -satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mansikka...

      Poista
    2. Mä teen myös säännöllisesti tuota kuivakaapin tsekkausta ja sitten syödään sen mukaan mitä siellä on. Vastikään löysin kolme avattua pastapakettia...Kiitos myös mansikkajogurttivinkistä, laitetaan kokeiluun.

      Poista
  4. Olisit vaan ostanut sen Valion juuston. Tuo Arlan on tehty ruotsalaisesta maidosta. Mites muuten seuraat ruokien kotimaisuutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö mä en edes ajatellut, että mistä se maito tulee Valio vs. Arla. En tiedä miksi olen suosinut jo pitkään Valiota, ehkä alitajuisesti. Sillä ruoan kotimaisuus on tärkeää siinä määrin kuin sen ns. helposti pystyy tekemään. Eli ostan kasvikset kotimaisina, maitotuotteet tosiaan yleensä aina Valiolta, syödään paljon ruisleipää ja lihan suhteen olen tarkka kotimaisuudesta. Sitten taas joku gluteeniton pasta tulee ostettua siltä valmistajalta, jolla se on edullisinta. Eli tasapainottelua tämä on.

      Poista
  5. Me käymme isosti kaupassa kerran viikossa, harvoin tulee edes täydennettyä siinä välissä. Se vaatii kyllä suunnitelmallisuutta ja meillä onkin ruokalista valmiiksi koko viikoksi. Tein aikoinaan vanhempainvapaalta töihin palatessani excelin, jossa on eri sarakkeissa kanaruoat, liharuoat, kalaruoat, kasvisruoat, joita syömme. Siitä on helppo sitten valita eri sarakkeista viikoksi ruokalista. Lisään exceliin uusia ruokia sitä mukaan, kun jotain uutta kokeillaan. Nykyään listalla on jo hirmuinen määrä ruokia. Ruokalistan suunnittelua helpottaa myös nuo lapset, jotka ovat jo niin isoja, että osaavat toivoa muutakin kuin pasta bologneseä tai tortilloita. Tehdäänkin usein viikon ruokalista koko perheen voimin ja otetaan kaikkien toiveet huomioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailtavan järjestelmällistä! Mä sorrun vielä turhan usein sellaiseen "mitä tänään syötäisiin"-ajatteluun ja sitten tulee kaupastakin ostettua turhaa.

      Poista