Me vietimme viime viikonlopun aurinkoisessa Turussa ja kaupunki osoittautui oivalliseksi kohteeksi koko perheen kesäretkelle. Vierailimme niin Turun linnassa kuin Luostarinmäen käsityöläismuseossakin ja tässä kesävinkkinä näistä kohteista ensimmäinen.
Turun linnaan pääsee tutustumaan omatoimisesti tai oppaan johdolla. Erityisesti lapsille suunnatun pikkuritarikierroksen ohella tarjolla oli keskiaikakierros, myös viittomakielellä. Me osallistuimme pikkuritarikierrokselle, joka kustantaa pääsymaksun lisäksi 3 euroa jokaiselta yli 4-vuotiaalta osallistujalta. Päivä oli kaunis ja sattumalta linnan tienoilla vietettiin juuri samaan aikaan keskiaikamarkkinoita ja turnajaisia. Niinpä linnan piha-alueet olivat kuhinaa täynnä.
Pikkuritarikierros alkoi sopivan vaatetuksen etsimisellä. Kun kaikki olivat saaneet asiaankuuluvat asut ylleen, oli aika lähteä kiertämään linnaa oppaan johdolla. Poikiemme lisäksi kierrokselle osallistui useampia 2-5-vuotiaita lapsia, joista pienimmät olivat ehdottomasti turhan nuoria jaksaakseen keskittyä. Meidän 6- ja 9-vuotiaamme sen sijaan olivat juuri optimaalisessa iässä keskittymään, kuuntelemaan ja kiinnostumaan.
Kierros kesti n. 40 minuuttia ja sen aikana tutustuttiin eri paikkoihin niin pää- kuin esilinnassakin. Kävimme muun muassa kirkossa, vanginvartijan huoneessa, rouvastuvassa ja kuninkaansalissa. Oppaamme kertoi jokaisessa tilassa historiasta ja lapset sekä me vanhemmat, eli pikkuritarien aseenkantajat, kuuntelimme osin hänen ympärillään istuen, osin tehtäviä tehden. Ritarielämästä kertovia esineitä löytyikin ja kerrotuista tarinoista esikoistamme jäi kaikkein eniten mietityttämään Jaakko Ilkan pako Turun linnasta. Että mitä kautta se vanki oikein pääsi ulos ja mikäköhän teorioista on oikea. Sitä tuskin kukaan varmasti tietää, vaikka kovasti he oppaan kanssa asiaa pohtivatkin.
Lopuksi oli aika tavata kuningas tai meidän tapauksessamme kuningatar asiaankuuluvalla kunnioituksella. Pikkuritarimme opettelivat kumarruksen, niiauksen sekä oikean puhuttelun ja hienosti meni. Jokainen muisti puhutella kuningatarta "teidän majesteettinne", esikoinen hoiti kysymyksiin vastaamisen ja kaikki kumarsivat tai niiasivat reippaasti. Lopuksi koko sakki lyötiin ritareiksi.
Me jäimme kierroksen jälkeen vielä tutustumaan itsenäisesti linnaan ja kävimme muun muassa "lasten linnassa" sovittelemassa ritariasusteita sekä linnan Tonttu-ukon aarrekammiossa. Lopuksi vielä juotiin pullakahvit esilinnan pihan kahviossa ennen seuraaviin kohteisiin suuntaamista.
Vinkkinä historiasta kiinnostuneille vielä linnassa parhaillaan meneillään oleva "Valtapeliä - reformaatio Suomessa" -näyttely, joka kertoo Kustaa Vaasan aloittamasta uskonpuhdistuksesta ja vaikutti todella mielenkiintoiselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti