Koulu muisti Wilma-viestillä, nyt olisi aika hakea iltapäiväkerhopaikkaa tokaluokkalaiselle, mikäli sellaisen haluaa. Mutta halutaanko me?
Olen ollut tähän saakka siinä uskossa, että kakkosluokkalaisille paikkoja ei enää liikene, vaan kaikki paikat menevät ekaluokkalaisille. Nyt kuitenkin selvisi, että ainakin täällä myös tokaluokkalaiset pääsevät iltapäivätoimintaan mukaan. Ja kun tähän saakka en ole asialle ajatustakaan uhrannut, tuli tämä vähän yllätyksenä. Eli mitä tehdä.
Asiaan on varmasti niin monta mielipidettä kuin on erilaista lastakin. Joku viihtyy alusta saakka yksinään iltapäivisin, kun toinen tarvitsisi seuraa vielä pitkään. Sepä se, kun yleispäteviä neuvoja ei ole olemassa. Päädyin siis toimimaan nykyajan vanhemman tavoin ja laitoin Facebookiin kysymyksen mitä muut ekaluokkalaisten vanhemmat aikovat asian suhteen tehdä. Kulttuurissa tapahtunut muutos on suuri verrattuna esimerkiksi omaan lapsuuteeni 80-luvulla, jolloin ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin viihtyä itsekseen iltapäivät. Tai no, meillä oli pikkusiskon hoitaja kotona, eli en moneen vuoteen joutunut olemaan yksin koulun jälkeen. Tai saanut olla, miten sen nyt ottaa.
Jos nyt ajattelen omaa esikoistani, uskon hänen ensi syksynä pärjäävän iltapäivisin kotona siihen saakka, kun me kuopuksen kanssa viimeistään kolmeen mennessä tulemme töistä ja eskarista. Jo nyt hän jää mielellään kotiin, kun esimerkiksi lähden hakemaan kuopusta ja käymään kaupassa. Jos koulu loppuu kahdentoista jälkeen, tulee yksinäisiä tunteja enimmillään vajaat kolme. Jos koulu loppuu kahden jälkeen, olemme lähes samoihin aikohin kotona. Jos siinä tekee läksyt, katsoo piirrettyjä, pelailee iPadilla tai menee ulos kaverin kanssa, saa ajan kyllä kulumaan. Ja ainahan voi soittaa meille vanhemmille, jos tulee yksinäinen olo. Eri asia sitten on, tarvitseeko hänen pärjätä ja vaikka periaatteessa sanoisin, että me emme iltapäiväkerhopaikkaa tarvitse, mietityttää silti. Tuntuu siltä, että varmemman vakuudeksi kannattaisi sitä hakea ja katsoa sitten mikä tilanne on ensi syksynä. Voisihan sinne mennä silloin tällöin, jos kaveritkin menevät. Toisaalta saattaa tulla sekin vaihe, kun lapsi kieltäytyy ehdottomasti menemästä minnekään muualle kuin kotiin koulun jälkeen. Ja hyvä niin, että itsenäistyy.
Kuopuksen rooli on kyllä tässä suhteessa se helpompi. On aina isoveli, jonka kanssa olla. Ja isoveli itse asiassa puhuu jo, kuinka haluaa sitten kolmannella ollessaan hakea kuopuksen iltapäiväkerhossta matkallaan kotiin. Toisen lapsen etuja tuo.
Onko teidän lähellä leikkipuistotoimintaa? Meillä tokaluokkalaiset (mukaanlukien omani) menevät lähes kaikki koulun jälkeen leikkipuistoon, jossa ohjattua toimintaa koululaisille, sekä maksullinen välipala. Hinta on edullinen, koska maksetaan vain välipalasta ja toiminta on ollut tosi kivaa. Meillä tokaluokkalaisenkin koulupäivät tuntuvat loppuvan järestäin klo 12 ja koska me vanhemmat ollaan kotona vasta puoli viiden maissa, tulisi iltapäivistä turhan pitkiä. Ja tosiaan kaikki kaverit ovat leksussa myös :). Meidän alueella ei koulun iltapäiväkerhoon enää tokaluokkalaisia mahtunut. Helsingin kaupungin järkkäämä leikkipuisto-toiminta on kyllä tosi mahtava etu.
VastaaPoistaOn täällä juuri tuollainen samanlainen leikkipuistotoiminta ja sinne kuulemma täälläkin monet tokaluokkalaiset menevät. Luulen, että paras ratkaisu on viedä hakemus sinne, ei tarvitse ainakaan huolehtia yksinäisistä iltapäivistä, kun on paikka minne mennä ja kaverit siellä varmaan myös.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSaako isoveli hakea pikkuveljen iltapäivätoiminnasta? Ainakin meilläpäin hakijan pitää olla yli 15 v.
VastaaPoistaTuo on siis vasta isoveljen toive, kirjoitin ehkä vähän epäselvästi. Tosin täällä iltapäiväkerhosta saa lähteä itse kotiin, jos vanhempi siihen luvan antaa eikä lasta tarvitse aikuisen hakea. Eli sinällään voisivat hyvin kävelläkin yhtä matkaa kotiin.
PoistaNiin, ei iltapäiväkerhosta välttämättä tarvitse kenenkään lasta kotiin hakea, meillä ekaluokkalainen tulee iltiksestä yksin kotiin 16:30 kun iltis loppuu. Ekana päivänä hänet hain kävellen, sen jälkeen on aina tullut itse kotiin. Iltis on vähän kuin koulu, ei enää päiväkoti, onnneksi!
PoistaTässä on selvästi eroja. Täällä Tampereen suunnalla iltiksestä ei saa lähteä yksin, vaan pitää hakea. Syynä on, että eivät voi tietää, kenellä on lupa milloinkin lähteä yksin ja ketä haetaan, siksi kaikki pitää hakea. Hyvin byrokraattista, mutta näin täälläpäin...
PoistaMielenkiintoista, millaisia eroja tosiaan kaupunkien osalta on. Meillä jokaisen lapsen vanhemmat ovat erikseen kertoneet miten toivovat toimittavan (tekeekö lapsi läksyt kerhossa vai ei/syökö välipalan/monelta lähtee/haetaanko jne. Muutoksista kirjoitan aina reissuvihkoon, esim. jos tulenkin hakemaan lapsen ip:stä tai jos hän saa lähteä kotiin aikaisemmin. Muuten mennään sovitun mukaan, eli meidän tapauksessamme ei läksyjä ip:ssä, välipala syödään ja kotiin lähtee tiettyyn kellonaikaan. :)
PoistaMeillä poika halusi lopettaa ap/ip.n jo ekaluokan aikana eikä olisi tokaluokalla enää ollut sinne menossa mistään hinnasta kun taas tyttö joka nyt on tokalla olisi saattanut halutakin olla ip.ssä mmutta päätimme että reippaasti pärjäävät 12vuotiaan isoveljen kanssa kotona hetken ja hienosti ovat pärjänneet.
VastaaPoistaMeillä itse asiassa esikoinen ei ole myöskään mitenkään varauksettoman innostunut iltapäiväkerhoon menemisestä. Menee kyllä, mieluummin kuin on yksin kotona, mutta jos minä olen esim. sairauslomalla, haluaa ehdottomasti tulla suoraan koulusta kotiin. Päätimme nyt kuitenkin viedä hakemuksen ensi vuodellekin, lähinnä oman mielenrauhani vuoksi.
Poista