torstai 18. tammikuuta 2018

Terveisiä perheestä 3/52: Kun lapsi kertoi olevansa kiusaaja

Terveisiä perheestä esittelee äitiyden ja perhe-elämän parhaat ja pahimmat palat. Viikottain pääset kurkistamaan kaksilapsisen perheen kaaoksenhallintaa kehittävään arkeen sekä niihin hetkiin, joista ei välttämättä vauvakirjaan ole kirjoitettu. Anekdootit on kerätty kymmenen viimeisen vuoden ajalta ja kaikki ne ovat todella tapahtuneet meille. 


Lasten koulussa oppilaat täyttävät vuosittain ilmapiirikyselyn, jossa tiedustellaan heidän viihtymistään koulussa. Käsiteltäviin asioihin kuuluvat muun muassa luokan ilmapiiri ja työrauha, kaverisuhteet, välituntitoiminta ja ylipäätään kaikki, mikä mahdollisesti pienessä mielessä hiertää. Vastausten perusteella voidaan tarvittaessa ryhtyä toimiin esimerkiksi paremman työskentelyrauhan saamiseksi tai selvittää miksi kouluun tulo tökkii.

Olipa kerran eräs ekaluokkalainen, joka iltapäivällä kotiin tultuaan kertoi koulussa täytetystä kyselystä. Hän oli vastannut kuten asia on, koulussa on mukavaa ja mitään suurempia ongelmia ei ole. Vastatessaan hän oli kuitenkin miettinyt asioita ja havainnut erään huolestuttavan seikan. Hän taitaa olla kiusaaja. 

Opettajaa nauratti vanhempien kysyessä asiasta. Kerran eräällä käsityötunnilla tämä samainen ekaluokkalainen oli keksinyt leikkiä tökkivänsä vierustoveriaan parsinneulalla, liekö leikkinyt ampiaista tai mitä ja muka pistänyt. Anteeksi oli pyydetty ja saatu. Sen verran oli asia kuitenkin jäänyt kaivertamaan, että koululainen päätti vastata omantuntonsa mukaan. Kiusaamistahan tuollainen. 

Asiasta juteltiin vielä kotona ja kerrottiin, että ei huolta, kunhan homma ei toistu. Eikä se ollut toistunut. Se siitä, vanhemmat ajattelivat. Seuraavalla viikolla huoltajille tuli Wilman kautta tiedoksi kooste kyselystä ja luokan vastauksista. Siinä se sitten luki mustaa valkoisella, yksi oppilas luokalta on ilmoittanut olevansa kiusaaja.

Kului kaksi vuotta ja jälleen eräänä päivänä toinen ekaluokkalainen pääsi täyttämään samaista kyselyä. Hän pisti paremmaksi ja kertoi iloisena ilmoittaneensa olevansa sekä kiusaaja että kiusattu. "Kyllä vaan, mä kerroin siihen että mun isoveli kiusaa joskus mua ja mä kiusaan joskus sitä!"


Rehellisyys maan perii.


2 kommenttia:

 1. Mussukat :)
  Mitähän lie vastaavat, kouluterkkarille :) Joo, kyllä perheessä on väkivaltaa (heitin kerran pikkuveljeä pehmolelulla) ja kyllä meillä juodaan liikaa alkoholia (äiti joi kerran kaksi lasia kuohuvaa, yleensä juo yhden)
  ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, en halua tietää mitä kaikkea päivien mittaan selittävät! :D

   Poista