sunnuntai 7. elokuuta 2016

Terassin rakentamisen lyhyt oppimäärä

Pitkään pallottelimme miehen kanssa kumpi tehdään tänä kesänä, terassi pihalle vai yläkerta valmiiksi. Molemmat houkuttelivat, terassi ihanien syyskesän viikonloppuiltojen varalle ja yläkerta keskentekoisena. Lopulta päätimme, että yläkerran makuuhuoneisiin hankitut sisustustavarat odotelkoot vielä, me tekisimme nyt pihaa valmiimmaksi. Ja onhan tässä vielä syysloma aikaa, josko silloin nakuttelisi hieman paneelia seiniin ja kattoon siellä makkareissakin. 

Ensin hahmoteltiin paikkaa ja kokoa. Halusimme tässä vaiheessa tehdä riittävän suuren terassin niin ruokapöydälle kuin lepotuoleillekin, mutta sitä pitäisi tulevaisuudessa saada helposti jatkettua. Ei siis muuta kuin tikkuja maahan, narua niiden ympärille ja mittaamaan. Ensimmäinen pienehkö kinastelu käytiin siinä kolmen minuutin kohdalla. Allekirjoittanut kun ei jaksa pientä nysväämistä lainkaan ja tarkistusmittaus jo sanana lähentelee mandariinikiinaa. Lienee tarpeetonta sanoa, että mies on toista maata. Onneksi. Kannoimme vielä kaikki tässä vaiheessa terassille sijoiteltavat kalusteet paikoilleen niin, että näimmme miltä kokonaisuus näyttäisi. 


Terassin kooksi päätettiin 4x6 metriä, eli 24 neliötä. Se sijoitettiin niin, että lyhyt sivu on taloa kohti. Toiselta pitkältä sivulta pystyy terassia jatkamaan vielä vaikka kuinka paljon, kun yksi kuollut ruusupensas ja toinen yhtä lailla henkensä heittänyt omenapuu kaadetaan pois. Tässä vaiheessa rahat riittivät kuitenkin vain näihin neliöihin, mutta joskus terassista tulee hieman l-kirjainta muistuttava ja grillikin saa oman paikkansa. Nämä raaskut siis saavat joskus lähtöpassit:Ja lopultahan siinä kävi niin, että mies sen terassin viimeisellä lomaviikollaan rakensi poikien ja isäni kanssa. Totesimme yhdessä, että vallan mainio ratkaisu, itsemme tuntien. Pojat menivät talolle maanantaina ja iltaan mennessä oli perustukset tehty. Mies valitsi Ax-Designin Kanto-terassijalat, joiden lisäksi käytettiin suodatinkangasta, hiekkaa terassijaloille kaivettuihin kuoppiin sekä betonilaatat jalkojen alle. Betonilaattojakaan ei olisi tarvittu, jos olisi käytetty vaikkapa kivituhkaa. Meillä kuitenkin hiekkaa ja laattoja löytyi jo omasta takaa, joten niillä mentiin.


Seuraavana päivänä pystyssä oli jo koko runko sekä suurin osa laudoituksesta, kun miehet olivat huhkineet aamusta iltaan. Näin kolmannelle päivälle ei jäänyt kuin vähän viimeistelyhommia ja viimeisten lautojen ruuvailua paikalleen. Kestopuun voisi käsitellä, mutta minun mielestäni se saa rauhassa harmaantua. Kaiken kukkuraksi nämä kaksi mestarirakentajaa tekivät supertarkkaa ja siistiä työtä, terassi on erittäin hieno.

Kuopus herkutteli heti terassilla oman pihan vadelmilla ja mustaherukoilla.


Minä tulin loppuviikoksi auttamaan sivustojen siistimisessä, kun mies ruuvasi sivulaudat paikoilleen sahattuaan niitä sopiviksi maastoa mukaellen. 
Porras rakennetaan seuraavalla kerralla, nyt pari koivupölliä toimii väliaikaisina askelmina.Sitten olikin jo aika siivota koko rakennelma sekä ulkokalusteet, laittaa ne paikoilleen ja vähän fiilistellä. Vettä tuli koko päivän ihan huolella, joten sisustustyynyt, pehmusteet, huovat ja lyhdyt jäivät vielä odottamaan sisälle. Niistä saatte kuvia sitten, kun terassillamme vietetään muutaman viikon kuluttua ensimmäisiä rapujuhlia ystävien kanssa. Kyllä kelpaa!

7 kommenttia:

 1. Kylläpä tuli hieno terassi. On se mahtavaa, kun on nikkarointitaitoinen mies ;) Oma mieheni on myös kätevä käsistään ja en voi kuin ihailla miten ajatus/mielikuva siirtyy konkreettiseksi tuota pikaa. Muistankohan tarpeeksi usein kertoa hänelle, että arvostan?
  Tuohon teidän terasiin sopisi yhdelle sivulle sellainen "aita" tai sivuseinä rimoista. Siihen saisi ripustettua kivat tunnelmavalot tai vaikka kukkasia. Ananan-blogissa rakennettiin kiva terassi pihalle, vähän kuin teidän ja siinä on tuo sivurakennelma, jos kiinnostaa kurkata.
  Paljon olette saaneet aikaiseksi tänä keväänä ja kesänä. Kesäkoti-projektianne on kiva seurailla. Kiitos, kun otat meidät lukijat mukaan.
  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, meillä onkin ensi kesäksi ajatuksissa tehdä jonkinlaista kaidetta tai sivuaitaa tuohon, kaikki vinkit ovat tervetulleita! Ja mukava kuulla, että remonttipostauksiakin luetaan mielenkiinnolla. Niitä on nimittäin tosi kiva kirjoittaa.

   Poista
 2. Hei.

  Kuinka syvät kuopat kaivoitte terassijalkojen kohdalle?

  VastaaPoista
 3. Moikka! Kuopat ovat vain 15 cm, siihen hiekka/sora, betonilaatta ja terassijalka. T. Pauliina

  VastaaPoista
 4. Moikka! Kuopat ovat vain 15 cm, siihen hiekka/sora, betonilaatta ja terassijalka. T. Pauliina

  VastaaPoista
 5. Moi! Miten teillä on terassi kestänyt, kun noiden terassijalkojen valmistaja meinaa ettei jänneväli sais olla yli 1,8 m? Itellä nyt siis suunnitelmissa samaisten jalkojen käyttö ja kokemukset kiinnostaa, googlella löysin perille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ja pahoitteluni että huomasin kysymyksesi vasta nyt. Meillä on siis yhteensä yhdeksän kappaletta noita terassijalkoja, kolme per sivu ja yksi keskellä. Jänneväli on pidempi, mutta mies jutteli valmistajan kanssa, joka totesi homman olevan ok. Toistaiseksi ainakin terassi on pysynyt hyvänä, ei painunut tai muuta. Mies suosittelee kovasti, helpotti rakentamista kuulemma älyttömän paljon.

   Poista