keskiviikko 17. elokuuta 2016

Liian vaarallinen koulumatka?

Kirjoitin aiemmin tokaluokkalaisemme koulumatkasta täällä. Reitti tiedettiin haastavaksi yhden ison risteyksen vuoksi, mutta harjoittelu meni hyvin ja lapsi on matkaa kulkenut. Nyt kuitenkin hirvittää, syystäkin.

Kyseisessä risteyksessä jäi viime lukuvuonna kaksi lasta auton alle. Kun koulua tänä syksynä oli käyty kaksi päivää tapahtui sama ja yhdeksänvuotias tyttö pyörineen tuli auton tönäisemäksi. Ongelma risteyksessä on se, että samaan aikaan jalankulkijoiden vihreiden kanssa palavat oikealle ja vastakkaisesta suunnasta vasemmalle kääntyville autoille vihreät valot. Autoja tulee siis kahdesta suunnasta samaan aikaan, kun pienet ja vähän isommatkin koululaiset ovat aamuisin matkalla opinahjoonsa. Ei hyvä.


Toissapäivänä tapahtunut törmäys oli itselleni se viimeinen pisara. Sanoin miehelle eilen, että jotain pitää keksiä, sillä minä en halua laittaa lastani kävelemään selkeästi liian vaarallisen risteyksen läpi pahimman aamuruuhkan aikaan. Toki hän voisi kiertää ja mennä ylikulkusillan tai toisten valojen kautta, mutta käsi sydämelle, tuleeko lapsi oikeasti kiertämään vai meneekö hän siitä mistä suorin ja nopein reitti kulkee. Niinpä. Ja koska minä en halua saada poliisilta soittoa jonakin aamuna, laitettiin mietintämyssyt päähän.

Esikoinen menee suurimman osan aamuistaan yhdeksään. Minä lähden kuopuksen kanssa jo tuntia aiemmin ehtiäkseni työpaikalle päiväkodin kautta koukaten ajoissa. Mietimme vaihtoehtoja, pitäisikö miehen alkaa saattaa esikoista joka aamu tai pitäisikö miettiä jotain kimppakyytiratkaisuja. Luotamme kyllä esikoiseen matkan kulkijana, mutta huomio kiinnittyy vielä helposti epäolennaiseen ja toisekseen autoilijoilla on paljon kuolleita kulmia, liikaa vauhtia ja liian vähän malttia jalankulkijoita ajatellen. Lopulta meidän mielestämme ihanteellisin ratkaisu löytyi.


Huomenna minä menen töissä esimieheni puheille ja kysyn onnistuuko minun tulla töihin tästä eteenpäin vasta lähempänä puolta kymmentä. Viime syksynä tein näin, kun esikoinen ei halunnut olla aamuisin yksin kotona ja olin työpaikalla aina siinä varttia-kahtakymmentä minuuttia yli yhdeksän. Siinä missä tähän saakka olen toimistopäivinä tehnyt viisituntista päivää yhdekstästä kahteen, pyydän nyt aikojen muuttamista puoli kymmenestä puoli kolmeen. Toivottavasti tämä onnistuu, sillä silloin me voisimme kaikki lähteä kotoa puoli yhdeksältä. Niin eskari kuin koulukin alkavat yhdeksältä, eli koukkaukset molempien paikkojen kautta ja vielä jää hyvin aikaa keskimäärin puolisen tuntia kestävälle työmatkalle ja kävelylle parkkihallista toimistolle. Iltapäivällä tuo kammoamani risteys on helpompi ylittää, kun aina on luokkakavereita menossa yhtä matkaa iltapäivätoimintaan puistoon. Monta pientä huomataan selvästi paremmin kuin yksi kävelijä. 

Mietin, että tätä vartenhan minä teen osa-aikaista ja hyvin neuvoteltavissa olevaa työtä, että pystyn laittamaan lasten tarpeet vielä tässä vaiheessa etusijalle. Tulen aikaisin ettei kuopuksen tarvitse olla päiväkodissa pitkiä iltapäivän tunteja tai että voin auttaa esikoista läksyissä. Parin vuoden kuluttua on toivottavasti siinä mielessä toisin, että molemmat ovat koululaisia ja tarvitsevat tällaista hoitamista vähemmän. Ehkä silloin on minun urani aika. Nykyisellään työpaikkani on kyllä ihan lottovoitto, aina on joustoa löytynyt. Pitäkää siis peukkuja, että niin on tässäkin tapauksessa. Ja jos lopetan työt puoli kolmelta, ehdin vielä hakea kuopuksen päiväkodista kolmeen mennessä kuten ennenkin. Olennaista on, että emme haluaisi asettaa esikoista mahdolliseen vaaraan, kun kerran ei ole pakko.


Curling-vanhemmuutta vai ainoastaan järkevää toimintaa, kun siihen kerran on mahdollisuus?  Miten te toimisitte?

20 kommenttia:

 1. Toivottavasti joustoa löytyy, ei tuo kuitenkaan mitenkään kohtuuton pyyntö ole.

  Toivottavasti kaupunginosassa jaksetaan myös pitää meteliä että risteykseen tulisi nuolivaloja kääntyville. On aivan käsittämätöntä miten moni helsinkiläislapsi joutuu koulutiellä tuollaisiin vaarapaikkoihin. Toki liikenteen pitää olla sujuvaa, muttei sujuvuttaa voida tehdä kulkijoiden turvallisuuden kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi todella aktiivinen kaupunginosa ja esimerkiksi kouluasioista on nyt pidetty meteliä ihan huolella. Seuraavaksi fokus liikenteeseen. Joustoa onneksi löytyi, ensi viikosta alkaen autoillaan.

   Poista
 2. Jos mun työaika olisi noin lyhyt, toimisin ehdottomasti samoin. Vaan kun ei ole, kulkevat pojat vastaavanlaisesta risteyksestä aamuisin. Risteyksessä menehtyi vuosi sitten kävellen liikkeellä ollut 5.luokkalainen :( Meillä risteyksen voi onneksi kiertää niin, ettei matka pitene ja uskonkin poikien niin tekevän - kukat ja surukynttilät jäivät kyllä pieniin mieliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, teilläkin on tuollainen vaarallinen risteys ylitettävänä. Varmasti pojat kiertävät, kun muistissa on surullinen tapahtuma.

   Poista
 3. Vapaaehtoisia voisi pyytää vartioimaan risteyksessä tienylitystä. Sehän olisi parasta hyväntekeväisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Katselin päivittäin työmatkan varrella kuinka Taivallahden koulun vieressä oli joka iltapäivä vapaaehtoisia suojatievahteja. Täytyykin ottaa asia esille, jos onnistuisi täällä meilläkin.

   Poista
 4. Ihan mielettömän hyvä, että teillä on tuollainen mahdollisuus. Käyttäisin ehdottomasti jos mahdollisuus olisi. Ehdottomasti oikea ratkaisu siis! Ja aiempiin postauksiin, sun uusi look on ihan älyttömän hyvä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, ensi viikosta alkaen alan tehdä puolella tunnilla myöhästettyjä päiviä ja saadaan esikoinen turvallisesti aamuisin kouluun.

   Poista
 5. Omien lasteni koulun nurkalla on tuollainen risteys. Kääntyville autoilijoille ja jalankulkijoille palaa vihreät samaan aikaan. Ja juuri tuota reittiä kulkevat koululaiset bussipysäkille..eli toisin sanoen säntäävät ehtiäkseen bussiin. En oikein ymmärrä, kuinka tuollainen liikennesuunnittelu on edes mahdollista. Varmaan pitäisi vanhempainyhdistyksen ottaa jonnekin puhelua tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa samalta, meillä bussitkin tosiaan siinä ovat samassa sopassa. Ja koululaisia valtavat määrät, valitettavan moni katse kiinni kännykässä vieläpä. Ei hyvä yhdistelmä.

   Poista
 6. Hyvä ratkaisu. Paras mahdollinen lyhyellä varoitusajalla, mutta kyllä sinne olis hyvä saada liikennejärjestelyitä uusiksi. Meilläpäin kuoritaan ehjää asfalttia ja laitetaan tilalle uutta, eli rahasta ei ainakaan ole kiinni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No justiinsa, ei taida tosiaan olla rahasta kiinni. Täytyy alkaa edistää asiaa, että saataisiin turvallisempi matka pienille koululaisille.

   Poista
 7. Ehdottomasti toimisin kuten sinä. Tuo risteys on valitettavasti uutisten kautta tullut tutuksi. En halua lukea enää yhtään uutista ikävistä onnettomuuksista. Toisena vaihtoehtona saattaisin harkita mainitsemaasi kimppakyytiä (tai saattovuoroa) aamuisin eri vanhempien kesken, mutta tuo teidän valitsemanne vaihtoehto on kyllä vaihtoehdoista paras.

  Turvallista koulumatkaa kaikille koululaisille. <3

  Poletti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän me tosiaan nyt päädyttiin, vaikka kimppakyytejäkin on menestyksellä kokeiltu esimerkiksi harrastuskuskauksissa. Kun vaan pysyisivät kaikki turvassa, niin pieniä ovat ekaluokkalaiset tuolla mennessään. Juuri tänään sitä mietin.

   Poista
 8. Minä kannustaisin lasta ylittämään tien toisesta kohdasta, siitä missä ei kääntyviä autoja ole, mutta on kuitenkin liikennevalo. Se liikennevalo saatiin siihen muutama vuosi sitten juuri tätä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltäpäin tultaessa lapsen pitäisi lähteä ensin sinne toiselle valoristeykselle, mennä tien yli ja palata takaisin, tulisi siis reilu koukkaus. Niin hyvä kuin idea ja ajatus siinä onkin, ei se valitettavasti ole realistinen. Kun kaikki muutkin menevät suorinta reittiä, uskon omanikin menevän. Vaikka sanoisin mitä.

   Poista
 9. Tsiisus, on se vaikeeta. Miten olisi muutto jonnekin, missä EI EDES olisi autoja. Siis pyhä yksinkertaisuus - meteliä ei mistään. Jää kotiin päivätyöksesi lapsia viemään/tuomaan, tuskin toi duuni vaatii kaiken aikaa paikalla kökötystä. Siis haloo järkeä koko perheen kaikille päätä omaaville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään mitä vastaisin tähän enkä oikein tiedä vieläkään. Toivottelen vain kivaa alkusyksyä! :)

   Poista
 10. Meidän tokaluokkalainen kavereineen on malttanut kiertää tuon risteyksen. Kulkee aamuisin sillan yli ja iltapäivisin sen puiston vieressä olevan helpon kohdan kautta. Ajassa siinä häviää ehkä kolme minuuttia. Isoon risteykseen on kielto voimassa toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä, että kiertävät risteyksen. Lähellähän nuo kiertoreitit ovat, ei siinä mitään. Omani tuntien hän todennäköisesti haluaisi mennä suorinta tietä, valitettavasti.

   Poista