tiistai 17. huhtikuuta 2018

Remontti edessä - sisustussuunnittelu nelihenkisen perheen kotiinOlen moneen otteeseen kirjoittanut tämän meidän kotimme remppatarpeista, ensimmäisen kerran näköjään jo kolme vuotta sitten. Senkin jälkeen olen kotikuvien ohessa pyöritellyt mietteitäni. Nyt ollaan vihdoin siinä pisteessä, että pyörät on laitettu pyörimään.

Missä ja miten me asumme?

Otetaan tähän alkuun pieni kertaus. Asumme kerrostalossa, sataneliöisessä neljän huoneen ja avokeittiön asunnossa, johon kuuluu lisäksi kylpyhuone saunoineen, erillinen wc sekä kesällä yhden lisähuoneen virkaa toimittava ison iso parveke. Ostimme kotimme rakennuttajalta siinä vaiheessa, kun kaikki materiaalivalinnat oli jo tehty emmekä näin ollen pystyneet tekemään mitään muutoksia rakennusvaiheessa. Sen sijaan saimme kuitenkin kivoja juttuja kaupanpäälle, esimerkiksi mustan kivitason keittiöön ja Hansgrohen tyylikkäät hanat. Muutoinkin valinnat ovat olleet mieleemme, vaalea parketti ja valko-harmaat pesutilat ovat simppeleitä ja ajattomia valintoja.Olemme nyt asuneet täällä kuusi vuotta. Jo olemassa olleiden muutostoiveiden oheen on hiljalleen ilmaantunut muitakin tarpeita. Pinnat nuhjaantuvat väkisinkin ja pintaremontin tarve alkaa olla ilmeinen. Pitkään olen asiaa jahkaillut ja siirtänyt, sillä akuuttia tarvetta ei ole ollut. Nyt päätin siirtyä ajatuksen tasolta toimintaan.

Tapaaminen sisustussuunnittelijan kanssa

Törmäsin paikallisessa Facebook-ryhmässä sisustussuunnittelijan mainokseen ja pyysin hänet kahville. Tuo kartoituskäynti oli ilmainen ja toteutui viime viikolla. Samalla kävi ilmi, että lapsemme ovat rinnakkaisluokilla koulussa, pieni maailma. 

Oli hienoa saada meille ylimääräinen silmäpari miettimään ongelmakohtia. Olen niin monta kertaa itse seisonut jossain kohtaa kotiani miettien erilaisia ratkaisuja ilman, että minkäänlaista selvyyttä on asioihin tullut. Minulla olikin esittää monenlaisia toiveita, joista osa on puhtaasti toiminnallisia, loput viihtyvyyden parantamiseen tähtääviä. 

Mitä huoneille tehdään?

Ainoat huoneet, joihin ei pahemmin puututa, ovat olohuone ja keittiö. Ne ovat toimivat, tosin sanoin miehelle juuri viikonloppuna kuinka kaappien ovet tulevat siinä viiden vuoden kuluttua kaipaamaan uusimista. Nyt ne kuitenkin jätetään rauhaan. Kerroin ensisijaisen ongelmani tällä hetkellä koskevan työtilan puutetta ja toivoin ratkaisua työtilaongelmaani. Olisiko meidän kotimme huonejärjestystä mahdollista muuttaa sillä tavalla, että minulle saataisiin työrauha? Tällä hetkellä saan töitä tehtyä hyvin aamupäivisin, mutta esikoinen pääsee kahtena päivänä kahdeltatoista. Tuntuu kurjalta sanoa ettei meille koskaan pääse kavereiden kanssa, joten sen sijaan olen siirtynyt tuolloin makuuhuoneen sängylle kirjoineni ja koneineni. Keittiön pöytä ei siis pidemmän päälle palvele tilannetta.Toinen selvä kohde oli kylpyhuone, jonka toimintoja pitäisi vihdoin ja viimein järkeistää. Tällä hetkellä tilaan jää tuollainen typerä ja hyödytön nurkka, kun rakennuttaja on vain lätkinyt kalusteet paikoilleen ilman toiminnallisuuden nostamista keskiöön. Haluan jonkin verran tasotilaa puhtaan pyykin lajitteluun, nurkan hyötykäyttöön ja pienemmän kalusteet. Kuva on ikivanha, ei meillä enää pottaa ole ollut vuosiin kylpyhuonetta koristamassa.Seuraavaksi suuntasimme eteiseen, käytävälle ja makuuhuoneisiin. Annoin vapaat kädet pohtia makuuhuoneiden toiminnallisuutta ja tilanjakoa, kerroin myös että vaatekaapit saa vapaasti purkaa mikäli keksii vaatesäilytykseen fiksumman tavan. Tähän liittyen eteisen tilankäyttöä kannattaisi ehkä tehostaa, ainakin haluan liukuovet kaappien eteen. Käytävälläkin on leveyttä, mikäli sitä haluaa hyödyntää.
Näiden toiminnallisten muutosten lisäksi haluaisin maalauttaa kaikki seinät uudelleen ja mahdollisesti tapetoida poikien huoneissa. Juttelimme budjetista ja siitä, että emme tule kaikkia muutoksia rysäyttämään kerralla, vaan teemme pienissä erissä aina sitä mukaan, kun ylimääräistä rahaa on. Tästä tulee pitkä projekti, mutta toivoakseni askel askeleelta parempaa viihtyvyyttä tuova. 

Seuraavaksi otetaan mittoja ja suunnittelija pääsee hommiin. Olen superinnoissani, tästä se vihdoin ja viimein alkaa edetä!

5 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Olen miettinyt myös meille pintaremonttia tms. joten jään mielenkiinnolla seuraamaan teidän projektia. Lisäksi teidän kesämökin tilanteesta olisi kiva kuulla nyt, kun kevät on tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäpaikalle on tarkoitus mennä todennäköisesti jo tulevana viikonloppuna, ellei nyt tule tosi kylmää ja koleaa. Mies aikoo tehdä itse vessaremppaa ja minun aikeenani on maalata yläkerran lattia vielä ennen kesäkauden alkamista. Tästä meidän kodin rempasta ja suunnitelmista kerron heti, kun ollaan seuraavassa vaiheessa ja saatu suunnitelma käsiimme.

   Poista
 2. Hei, minäkin jään mielenkiinnolla seuraamaan. Meillä myös kaksi poikaa, vähän vanhemmat kun teillä ja asutaan suunnilleen saman kokoisessa vajaa 10 vuotta vanhassa asunnossa Helsingissä. Meillä ois myös pintaremontin aika ja muutenkin pitäisi miettiä varsinkin poikien huoneita uusiksi kun pikkulapsiajat on ohitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siis todella samanlaiselta tilanteelta teilläkin! Tuo lasten huoneiden sisustus on itselleni sellainen mietinnän paikka, yhtä aikaa haluaisin ajatonta ja myös teinille sopivaa, mutta kuitenkin lapsen tämänhetkiset toiveet huomioiden.

   Poista
 3. Mukava lukea näitä remppakirjoituksia, innostaa itseänikin. Meidän kerrostalossa on alkamassa remontti, ovipuhelin esimerkiksi tullaan uusimaan ja muutenkin maalaillaan rappukäytävää. Olemme myös miettineet, pitäisikö meidän omassa asunnossakin uusia jotain pintoja tässä kaiken muutoksen keskellä.

  VastaaPoista