lauantai 28. huhtikuuta 2018

Lastenkirjauutuuksia kesälle ja syksylle


Nyt kun aikuisille tarkoitetut uutuuskirjat on esitelty, on aika siirtyä vähän pienempiin lukijoihin. Suomessa lastenkirjallisuuden tilanne on ilahduttava, luettavaa löytyy pienille ja vähän isommillekin vaikka millä mitalla.

WSOY:

Meren syvyyksiin on uudenlainen taskulamppuseikkailu, jossa kirjaan on kätketty piilokuvia valon avulla löydettäväksi. Rinna Saramäen teos kertoo tutkimusalus Langustin matkasta pinnan alle. Kirjaa suositellaan 4-8-vuotiaille. Ilmestyy 10/18.

Meren syvyyksiin

Astrid Lindgrenin luoma mestarietsivä Kalle Blomkvist on naapurimaassamme klassikko ja nyt WSOY julkaisee koko etsivätrilogian uusina suomennoksina. Saimme vastikään ensimmäisen osan kustantajalta ja esittelyä tulossa, kunhan esikoinen ehtii kirjan lukea. Mestarietsivä Blomkvist vaarassa on sarjan toinen osa:

"Valkoisen ruusun ritarit Kalle Blomkvist ja hänen kaverinsa Eva-Lotta ja Anders käyvät armotonta sotaa vihollistaan Punaisen ruusun ritarikuntaa vastaan. Kesken kuuman kamppailukesän uneliaassa pikkukaupungissa tapahtuu kauheita. Ritarien taistelutantereelta löytyy murhatun vainajan ruumis. Mestarietsivä Blomkvist käärii jälleen hihansa ja ryhtyy selvittämään rikosta - mutta onko tehtävä tällä kertaa liian vaarallinen hänelle?" Ilmestyy heinäkuussa.

Mestarietsivä Blomkvist vaarassa

Kepler62-fanien toive täyttyy syyskuussa, kun sarjan toinen tuotantokausi alkaa ja Uusi maailma - kaksi heimoa ilmestyy:


"Alkuperäisen Kepler62-retkikunnan nuorin jäsen, Joni on saanut harteilleen päällikön tehtävän, joka ei ole helppo. Leirissä on ongelmia: Joku sabotoi vähän kaikkea ja jättää uhkaavia viestejä ja merkkejä. Viljelykset eivät onnistu, sillä Keplerin tuholaiset syövät sadon toistuvasti. Jonin avuksi tulee kuitenkin Asla, juureton katutyttö, joka ei ole kotoisin mistään ja on siksi Keplerissä kuin kotonaan."


Kepler62 Uusi maailma

Tammi: 

Risto Räppääjä ja juonikas Julia käsittelee plagioimista ja reilua peliä, kun Riston ja Nellin uusi tuttavuus, kitaristi Julia, nappaa Riston tekemän riimittelyn omaan ohjelmistoonsa. Risto on imarreltu tekstinsä saamasta suosiosta, mutta läheiset ymmärtävät ongelman. Ilmestyy 7/18.

Risto Räppääjä ja juonikas Julia

Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjojen ystäville on luvassa hieman jännittävämpi seikkailu, kun Martin Widmarkin kirjoittama Ruusun salaisuus ilmestyy lokakuussa. Romaanissa seikkailu yhdistyy sarjakuvaan ja sitä suositellaan yli yhdeksänvuotiaille:

"On vuosi 1918, ja Stefan ja hänen isänsä viettävät joulua ensimmäistä kertaa kahden kesken. Äidin poismeno on jättänyt monia kysymyksiä, joihin Stefanin on löydettävä vastaus. Hän lukee salaa kirjeen, jonka äiti on kirjoittanut juuri ennen kuolemaansa. Äiti kuulostaa siinä pelokkaalta. Yritys, jolle hän työskentelee, tuntuu pitävän häntä silmällä. Kirjeen lopussa on kuva ruususta, jonka terälehdillä kiemurtelee pienen pieniä kirjaimia. Äidin arvoituksellinen viesti johdattaa Stefanin ulos talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä. Vähitellen Stefan tajuaa, että joku on hänen kannoillaan. Johtolanka johtolangalta hän alkaa ymmärtää, että hänen takaa-ajajansa on vastuussa myös hänen äitinsä kuolemasta."

Ruusun salaisuus

Uusia osia ilmestyy myös sarjoissa Yökoulu, Maukka ja Väykkä, Ella ja kaverit, Heinähattu ja Vilttitossu sekä Tagli ja Telle. 

Otava:

Outolan poikien seikkailuja olemme seuranneet jo yhdeksäntoista kirjan ajan ja nyt kahdennenkymmenennen teoksen kunniaksi onkin juhlan aika. Tatu ja Patu, elämä ja teot valottaa verhoa monien salaisuuksien edestä. Saamme tietää enemmän veljesten lapsuudesta, keksinnöistä ja monista monista muista asioista. Ilmestyy 7/18.

Tatu ja Patu, elämä ja teot

Mari Kujanpään 102 askelta mummilaan kertoo isovanhemman ja lapsen suhteesta. Akselilla on maailman paras mummi, jonka kanssa tehdään, touhutaan ja ollaan läheisiä. Mutta sitten mummi alkaa yhtäkkiä unohdella asioita. Ilmestyy 8/18.

102 askelta mummilaan

Karisto:

Geoetsivät-sarjan yhdeksäs osa ilmestyy heinäkuussa ja on nimeltään Geoetsivät ja Linnavuoren lurjus

Myllylahti: 

Marjo Ahon Allu ja Riku -kirjasarjassa esitellään lapsia kiinnostavia teemoja huumorin keinoin, mutta faktat säilyttäen. Tällä kertaa ollaan keskiajalla kirjassa Täältä tullaan, keskiaika! Ilmestyy 9/18.

Avain: 

Ismo Loivamaan Kuka kukin on lastenkirjoissa esittelee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia lastenkirjojen hahmoja viimeisen sadan vuoden ajalta. Mukana ovat kaikki muumeista etsiväneiteihin ja Lassiesta Paddingtoniin. Hahmojen taustaa yhdistetään kulttuurihistoriaamme. Ilmestyy 9/18.

Minerva Kustannus

Onni-poika on ollut meidän perheessämme yksi luetuimpia kirjasarjoja alusta alkaen. Sanna Pelliccionin uusin teos Onni-pojan talviseikkailu vie koko perheen Lappiin. Tällä kertaa Onni kiinnostuu paitsi hiihtämisestä ja poroista, myös eräästä tytöstä. Ajattelin ensin, että meillä näistä kirjoista aletaan olla jo ohitse. Kuvaus kertookin Onni-pojan olevan yhä ajankohtainen. Ilmestyy 9/18.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti