maanantai 23. huhtikuuta 2018

Kesän ja syksyn kirjauutuuksia INyt on kuulkaa sellainen kattaus kotimaista ja ulkomaista kaunoa, tietokirjallisuutta sekä lastenkirjoja tulossa että morjens! Hyvä etten pieniä ilokiljahduksia päästänyt kustantamoiden katalogeja selaillessani. Kirjapaljouden vuoksi olen jakanut aikuisten romaanien sekä tietokirjojen esittelyn kahteen osaan. Kolmannessa kirjoituksessa keskitytään puolestaan lastenkirjallisuuteen. Kirjat on jaoteltu alla kustantamoiden mukaan.

WSOY

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys sekä Lopotti ovat kirjoja, jotka ovat jättäneet minuun lähtemättömän jäljen. Kinnusen uusi romaani Pintti vie meidät erääseen tehdaskylään sodanjälkeisessä Suomessa ja siellä asuvan Tyynelän perheen kohtaloihin. Erityisesti sisarusparven vanhin Jussi kasvaa ikää, mutta ei taitoja. Silti juuri hän näkee maailman tarkemmin kuin kukaan toinen. Ilmestymisaika 8/18. 

Pintti

Myös Katja Ketun Kätilö on teos, jonka olen lukenut useasti. Uudesta romaanistaan Rose on poissa kerrotaan seuraavasti: 

"Suomalainen Ettu herää reservaatista Minnesotasta ja huomaa, että rakas Rose on poissa. Poliisiasemalla selviää että Etulta on kadoksissa 35 vuotta. Hän muistaa vain ajan, jolloin Rose oli hänen vierellään. Mihin seudun intiaanitytöt katoavat, ja miksei tapauksia selvitetä?Rosen ja Etun tytär Lempi on puoliksi ojibwa-intiaani ja puoliksi suomalainen. Lempi ei tiedä miten päin elää, sillä hän on reservaatissa liian valkoinen ja sen ulkopuolella liian intiaani. Lempi kokoaa omaa elämäänsä äidin lähellä olemisen muistosta, elämänkokemustensa sirpaleista ja kaukaisista sukujuuristaan Suomessa. Isovanhemmissaan, Etun isässä ja äidissä, Lempi kokee häivähdyksen tuota nostalgista maata, jota hän todellisuudessa ei ole itse koskaan nähnyt." Teos ilmestyy 9/18.

Rose on poissa

C.J. Tudorin Liitu-ukko jatkaa tällä hetkellä supersuosiossa olevaa dekkaribuumia ja sitä kuvaillaan vuoden trilleri-ilmiöksi:

"On vuosi 1986. Eddie ja hänen kaverinsa ovat kaksitoistavuotiaita. He täyttävät päivänsä pyöräilemällä ympäriinsä uneliaassa englantilaiskylässä ja yrittävät löytää jännitystä elämäänsä. Liitu-ukot ovat heidän salainen koodinsa: he jättävät toisilleen viesteinä pieniä liitu-ukkopiirroksia, joiden merkityksen vain he tietävät. Mutta sitten salaperäinen liitumies johdattaa heidät suoraan paikalle missä silvottu ruumis lojuu - eikä mikään enää ole ennallaan.

On vuosi 2016. Eddie on aikuinen ja uskoo että mennyt on mennyttä. Kunnes hän saa postitse kirjeen joka sisältää ainoastaan kuvan liitu-ukosta. Käy ilmi, että ystävät ovat saaneet tismalleen saman viestin ja he uskovat, että kyseessä on vain karkea pila. Sitten yksi heistä kuolee.Eddie oivaltaa, että kykenee pelastamaan nahkansa vain selvittämällä, mitä kauan sitten todella tapahtui." Ilmestyy 8/18.

Liitu-ukko

Uusia teoksia ilmestyy myös muun muassa Tuomas Kyröltä, Ilkka Remekseltä, Anja Snellmanilta, Joni Skiftesvikiltä ja Claes Anderssonilta. Uusia suomennoksia puolestaan ilmestyy Elena Ferrantelta (Napoli-sarjan viimeinen osa Kadonneen lapsen tarina)ja Kristina Ohlssonilta.

Gummerus:

Minna Rytisalon Lempi oli ilmiö, jonka luettuaan osasi odottaa esikoiskirjailijalta hyviä teoksia myös jatkossa. Uudessa romaanissa Rouva C. Rytisalo kertoo kuinka meidän kaikkien tuntemasta Minna Canthista tuli juuri se naisen itsenäisyyden ja toimijuuden esikuva. 

”Ehkä sellainen on avioliitto, Minna ajattelee, kahdella sanalla pikaisesti solmittu mutta hitaasti kasvava.”Harjun juurella järvikaupungissa on harmaa talo, jossa on kahdeksan kamaria, kuusi lasta sekä lehtori ja hänen rouvansa. Rouvan sisällä myrsky katkoo oksia eikä hiljene. Keittiössä kakut palavat tai jäävät raaoiksi, eikä rouvalle vieläkään riitä se, mikä riittää muille.Ilmestyy 9/18.Heidi Jaatinen aloittaa uuden Kiuruvedelle sijoittuvan romaanisarjan teoksellaan Koski. Eletään 1800-luvun loppua, kun Tuure keksii keinon välttää armeijaan joutumisen. Hän ryhtyy kotivävyksi ja vaimon menehdyttyä yhdentoista lapsen synnyttämisen jälkeen pyytää vielä vaimon sisarelta tämän tyttären kättä. 

"Koski kertoo uusperheestä, jossa miehet syövät ja naiset yrittävät rakastaa. Se on romaani sodasta, uusista aluista ja ihanteiden luhistumisesta, hinnasta, jonka jälkipolvet maksavat. Silti: ei koskaan niin kipeää etteikö maistuisi tirripaisti." Ilmestyy 10/18.

Sisko Savonlahden esikoisteos Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu kertoo kaupunkilaisuudesta, erosta ja ulkopuolisten odotusten täyttämisestä. Romaani ilmestyy 9/18.

Anne Holt on norjalaisen dekkarikirjallisuuden supernimi, jonka Hanne Wilhelmsen -sarja on ollut jonkin aikaa odotustilassa. Nyt Holt on vielä kerran tarttunut aiheeseen ja kirjoittanut sarjan päättävän teoksen Tomussa ja tuhkassa

"Kolmevuotias Dina kuolee traagisessa onnettomuudessa vuonna 2001. Myöhemmin tytön äiti menehtyy epäselvissä olosuhteissa, ja isä Jonas tuomitaan teosta.Kun tapaus vuosien päästä päätyy ratkaisemattomia rikoksia tutkivan Henrik Holmen työpöydälle, hän yrittää vakuuttaa mentorinsa Hanne Wilhelmsenin siitä, että Jonas tuomittiin todennäköisesti syyttömänä. Mutta Wilhelmsenillä on kädet täynnä muita töitä: tunnettu maahanmuuttovastainen bloggari on tehnyt itsemurhan, eikä Wilhelmsen usko, että selitys siihen on yksinkertainen. Lisäksi on vielä Eurojackpot-miljonäärin lapsenlapsen kidnappaus.Yhdessä Holme ja Wilhelmsen käyvät tapausten kimppuun. Aikaa on kuitenkin vähemmän kuin he kuvittelivat - ja pelissä on lapsen elämä. Heidät pitää kiireisenä eräs, joka on menettänyt kaiken ja on sitä mieltä, että nyt on muiden aika kärsiä." Ilmestyy 6/18

Uusia romaaneja ilmestyy myös Päivi Alasalmelta, Paula Havasteelta ja Vera Valalta. Suomennoksina ilmestyvät Claire Mackintoshin Anna minun olla ja Jussi Adler-Olsenin seuraava Osasto Q -jännäri Selfiet.

S&S:

Elina Tuomi on kirjoittanut nuorille suunnatun tietokirjan suomalaisista vaikuttajanaisista. Itsenäisiä naisia - 70 suomalaista esikuvaa esittelee menestyjiä, toimijoita ja lasikaton rikkojia monelta eri alalta. Heidän tarinansa ovat tähän saakka jääneet  marginaaliin, mutta tulevat nyt näkyviksi. Ei ole mitään syytä miksei tätä kirjaa kannattaisi aikuistenkin lukea. Ilmestyy 8/18.

Avain:

Krista Launosen teos Ofelian suru yhdistelee henkilökohtaisen suruprosessin käsittelyn Shakespearen Hamletiin ja romantiikan ajan taidemaalaukseen. Kustantaja vinkkaa tämän olevan mainiota luettavaa sille, joka piti Mia Kankimäen teoksesta Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin tai Anna Kortelaisen tutkimusmatkasta Virginien maailmaan. Ilmestyy 10/18.

Siltala:
Aki Ollikaisen Pastoraali on yhdenpäivänromaani, joka nimensä mukaisesti kertoo tarinaa maaseudulta, suviyöstä ja kesäisistä kohtaamisista. Mitä kaikkea ehtii aamuun mennessä tapahtua? Ilmestyy 8/18.

Tammi:

Leena Lehtolaisen Tappajan tyttöystävä koostuu kummitustarinoista ja rikoskertomuksista, joissa seikkailevat niin edesmennyt Pertti Ström kuin entinen päällikkö Taskinen yhdessä Maria Kallion kanssa. Hilja Ilveskerokin tekee visiitin. Ilmestyy 8/18.


Tappajan tyttöystävä

Jari Järvelä ammentaa lapsuusmuistoistaan teoksessa Kosken kahta puolta. Eletään vuotta 1977, johon vaikuttavat muistot sisällissodan vuodelta. Punaisten ja valkoisten jälkeläiset rakastuivat ja saivat pojan, joka toisessa mummolassaan hakee vettä kaivosta, toisessa istuu kristallikruunun alla Mannerheimiä ihaillen. Ilmestyy 8/18.

Nimimerkillä Lars Kepler kirjoittavan pariskunnan luoma sankari Joona Linna on taas täällä, nopeammin kuin uskalsimme toivoa. Sarjan seitsemäs osa jatkaa siitä mihin Kaniininmetsästäjä jäi ja saa Joonan miettimään voiko hän enää koskaan olla turvassa. Alkukielisenä dekkari kantaa nimeä Lazarus. Ilmestyy 10/18.


Seuraavaksi loput kustantamot ja niiden uutuudet! 

Kaikki kuvat kustantamoiden verkkosivut tai adlibris.fi.


2 kommenttia:

 1. Ihanaa, kiitos näistä! Aika moni löytyi jo helmetin varaussysteemistä. Täytyy palata myöhemmin tähän postaukseen, että saa loputkin laitettua varaukseen.

  Hih, tuo aloituskuvan Maria Lang vähän hämmensi, kun otsikkona oli uutuuskirjat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vielä ajattelin, että ei kukaan sitä aloitusta katso. Ei ollut uutta kuvaa, niin nappasin vanhan vaan tuohon. Pahoittelen hämmennyksestä! :D

   Ja todella, aivan mieletön loppuvuosi kirjojen osalta. Seuraavassa erässä on yhtä paljon ihania uutuuksia. Minullakin Helmetin varauslista jo täyttyy.

   Poista