lauantai 16. joulukuuta 2017

Vuoden viimeiset kirjavinkit

Tässä muutama kirjavinkki vielä ennen joululomia ja jouluun rauhoittumista. Ehkä näitä neljästä kirjasta löytyy vaikkapa se pyhien ja lomapäivien lukunautinto!

Margaret Atwoodin Nimeltään Grace (Alias Grace) on syksyn juttu Netflixin kirjaan perustuvan sarjan myötä ja yhtä hyviä ovat niin itse teos kuin myös sen pohjalta tehty televisiosovitus.

Atwoodin romaanin tarina perustuu tositapahtumiin. Grace Marks, köyhä irlantilaissiirtolainen, tuomittiin 1800-luvun puolivälissä vankilaan isäntänsä ja talon taloudenhoitajan surmista. Kirjan mittaan Grace alkaa kertoa tarinaansa tohtori Jordanille ja paljastaa elämänsä kulkua ja sen käännekohtia. Mitä oikeastaan tapahtui ja voiko Gracen kertomaan todella luottaa? Tajunnanvirta yhdistyy Gracen puheeseen tohtorille ja kirjailijalle tyypillisesti romaani haastaa lukijan useine teemoineen ja mahdollisuuksineen. Ei helpoin eikä yksinkertaisin lukukokemus, mutta sen arvoinen.

Teoksen on suomentanut Kristiina Drews.


Ruth Waren toinen romaani The woman in cabin 10 jatkaa esikoisen linjalla. Siinä missä Synkän metsän siimeksessä sijoittui metsän keskellä sijaitsevaan taloon, ollaan tällä kertaa risteilyaluksella Norjan vuonojen liepeillä. Lo Blacklock on matkalehden toimittaja, joka pääsee elämänsä juttureissulle luksusristeilijälle. Matkalla Englannin rannikolta Norjaan Lo:n epäilykset heräävät, kun hän omasta mielestään todistaa viereisessä hytissä tapahtuvan murhan ja näkee ruumiin heitettävän mereen. Harmi vain, että kaikki matkustajat ovat tallella laivassa vielä seuraavana aamuna. Mistä on kyse, joutuu Lo pohtimaan yrittäessään selvittää tapahtumia. Vai onko kaikki vain kuvitelmaa ja stressireaktiota, joutuihan Lo murtovarkauden uhriksi juuri ennen lähtöään. Tykkäsin tästä kirjasta Waren ensimmäistä enemmän. 


Anni Kytömäen esikoisteos Kultarinta oli ilmestymisvuonnaan laajalti kiitetty ja muun muassa Finlandia-palkintoehdokas. Useammalla aikatasolla liikkuvassa romaanissa  eletään vuotta 1917, kun kartanon perillinen Erik kohtaa köyhän hamekaartilaisen Lidian. Elämällä on tarjota monenlaisia käänteitä ennen kuin Erikin tytär Malla ottaa elämänsä haltuun monta vuosikymmentä myöhemmin ja kääntää sen kulun. Metsä, metsässä kulkeminen ja sen tarkkailu kasvaa yhdeksi päähenkilöksi muiden rinnalla. Itse pidin Kytömäen toisesta romaanista, tänä vuonna ilmestyneestä Kivitasku-teoksesta enemmän. Hieno on tämäkin, ei sillä, ja Kytömäki ehdottomasti uusista nykykirjailijoista kiinnostavimpia.


Toinen tuntematon on Suomi 100 -juhlavuoden tilaustyö, jossa Ellun kanat -viestintätoimisto pyysi nykykirjailijoita tarttumaan kynään ja kirjoittamaan tarinat Tuntematon sotilas -romaanissa esiintyville naishahmoille. Syntyi reilun kahdenkymmenen novellin kokelma, joissa kuvitellaan tulevaa tai mennettä muun muassa kapteeni Kariluodon puolison Sirkan, rintamasotilaan äidin tai Petroskoin Veeruskan silmin. Osa novelleista on osuvia, osa liikuttavia, osa yhdentekeviä. Kokoelman idea on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen ja tuo esiin sodan toisen puolen kotirintamalla.


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas kirjavinkeistä. Olen löytänyt monta mielenkiintoista kirjaa kuluneen vuoden aikana sinun vinkkaaminasi.
    Koska tiedän, että pidät dekkareista, niin kysynkin, että onko sinulle tuttu norjalainen Geir Tangen ja hänen kirjoittamansa Maestro?
    Rauhallista joulun aikaa ja toivottavsti saatte viettää joulua terveinä.
    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin Geir Tangenin Maestron sen ilmestyttyä ja nyt helmikuussa ilmestyy uusi dekkari Tangenilta, nimeltään Sydämenmurskaaja. Aion lukea senkin, ihan pätevää dekkariviihdettä minun mielestäni. Ihanaa joulunaikaa myös sinne ja tosi kiva kuulla, että näistä vinkeistä on ollut iloa!

      Poista