tiistai 5. joulukuuta 2017

Kohti joulua - kirjoja joulunodotukseen

"Tervetuloa seuraamaan Kaksplussan blogiverkoston omaa joulukalenteria. Päivittäin eri bloggaajat julkaisevat jouluaiheisia postauksia, joiden matkassa pääset fiilistelemään joulun tunnelmaa aina aattoon asti. Laita tonttulakki päähän, ota kuppi kuumaa glögiä ja inspiroidu jouluvalmisteluista yhdessä lapsen kanssa, löydä ideoita itsetehtyihin lahjoihin tai testaa jouluherkkujen reseptejä."

Joulukalenteria voit seurata myös instassa #kakspluskohtijoulua

Jouluun voi laskeutua monin tavoin ja yksi varma tapa saada joulumieli kohdalleen on jouluisten satujen ja tarinoiden lukeminen. Sopivia kirjoja tähän jouluun virittäytymiseen löytyy valtavasti. Yksi kiva tapa lukea jouluisia teoksia on edetä kirjassa luku kerrallaan kohti aattoa. Harvassa kirjassa on juuri kaksikymmentäneljä lukua, mutta tekstin jaottelu onnistuu ilmankin näppärästi. Ja kun yksi kirja loppuu, voidaan aloittaa toista. Tai miten olisi oma kirja jokaiselle joulukuun päivälle? Vaihtoehtoja on rajattomasti! Tässä meidän vinkkimme jouluisiin lukuhetkiin koko perheelle.


Mauri Kunnas on jo itsessään klassikko ja mitä olisi joulunodotus ilman Joulupukkia. Tätä kirjaa ovat lukuisat vanhemmat tavailleet ollessaan itse lapsia ja nyt samaa teosta voi lukea omille pienokaisille. Joulupukki kertoo nimensä mukaisesti Korvatunturin väestä ja siitä mitä tapahtuu paitsi ennen joulua, myös joulutohinan rauhoituttua. Jos sinun pitäisi valita näistä kahdestatoista kirjasta yksi, nappaa tämä. 

12 lahjaa joulupukille on sekin Kunnaksen käsialaa. Pieni tonttupoika Ville haluaa ilahduttaa Joulupukkia, kun aattoon on enää kaksitoista päivää aikaa. Ville saa hyvän idean, hän antaa joulupukille lahjan jokaisena päivänä. Mutta sujuuko kaikki suunnitelmien mukaan?


Jatketaan Kunnaksella. Joulupukki ja noitarumpu on kirja, josta on tehty myös mainio piirretty versio ja me katsomme sen joka vuosi ennen joulua. Tarina alkaa, kun säkin pohjalta kaivellaan viimeisiä lahjatoiveita kirjattavaksi muistiin ja niiden joukosta löytyy kummallinen vanhalle paperille tehty töherrys. Kuka on sen tekijä ja mitä hän oikein haluaa lahjaksi? Samaan aikaan Korvatunturilla alkaa tapahtua kummia. 

Suomalainen tonttukirja puolestaan esittelee erilaisia tonttutyyppejä, niin riihitontun, saunatontun kuin myös äkäisen tontun. Kirja on kunnianiosoitus vanhoille ajoille, jolloin taloissa asustelevia haltijoita sanottiin tontuiksi. 


Puppe on tuttu hahmo kaikille lapsille. Pupen jouluseikkailu on kertomus siitä, kun Puppe auttaa joulupukin poroja löytämään kadonneen reen ja pääsee mukaan taianomaiseen seikkailuun. 

Richard Scarryn kultainen Eläinten joulu käsittää kahdeksantoista pientä satua ja lorua joulunodotuksesta ja niissä seikkailevat monenlaiset eläinhahmot. Scarryn kultaiset kirjat ovat täynnä  nostalgiaa, aivan kuten tämä tarinakokoelmakin. Sen on muuten suomentanut Marjatta Kurenniemi. 

Nukkekodin Nellin joulu on rakkaimpia kirjoja omasta lapsuudestani. Faith Jacquesin kirjassa joulu lähestyy, mutta Nelli huomaa ystävänsä Elmeri-karhun kadonneen. Vaaroja uhmaten Nelli lähtee nukkekodistaan ihmisten maailmaan etsimään ystäväänsä. 


Tämän päivän lapset muistelevat aikuisina varmasti Tatua ja Patua sekä Puluboita, kun lapsuuden lukusuosikeista puhutaan. Tatun ja Patun ihmeellinen joulu on kääntynyt jo elokuvaksikin, mutta myös kirjaan kannattaa tutustua. Tässä teoksessa paistetaan hyasintti ja laitetaan kanelia kainaloon, kun veljekset matkaavat Veeran luokse joulunviettoon. 

Puluboin ja Ponin komerokirja puolestaan on tämän syksyn uutuus. Ponilla on joulumieli kateissa, kun vanhemmat ovat lomalla ja paras ystävä muuttaa pois juuri joulun alla. Onneksi Poni auttaa piristämään ystäväänsä. Jos murrerunoilija Heli Laaksonen aikanaan lanseerasi termin "joulupatja", opit tästä kirjasta mikä oikein on "joulukomero". 


Myös Walt Disney taitaa joulunodotuksen taian ja Disneyltä löytyy amerikkalaiseen glitterjouluun vieviä kirjoja enemmänkin. Tässä Tupu, Hupu ja Lupu - Joulupukin pikku apulaiset -kirjassa ankanpojilta meinaa mennä koko joulu ohitse, sillä he ovat sairastuneet. Unen, tai taian jälkeen joulu on kuitenkin tullut sairastuvalle ja pojat pääsevät mukaan joulunviettoon.

Ja vielä kerran Kunnasta, hän taitaa tosissaan tykätä joulusta. Tassulan tarinoita -sarjassa ilmestynyt Onnin paras joululahja opettaa lapselle, ettei materia ole tärkeintä joulussa. Onnilla nimittäin on kaikkea mitä toivoa saattaa eikä mikään enää kiinnosta häntä. Kunnes Herra Hakkarainen lähtee jälleen kerran yölliselle kävelyreissulleen ja puuttuu asioiden kulkuun.


Eilen joulukalenterissa julkaisi Pandamama  ja hänen kirjoituksensa antoi vinkkejä jouluiseen leivontaan. Huomenna on puolestaan Ullan vuoro, kun Kadun aurinkoisella puolella vietetään itsenäisyyspäivää. Kurkkaa ihmeessä!


Ai se joulupatja? No sehän on Laaksosen joulurunon mukaisesti tällainen: 

1. Raahata parisänkyn patja huusholli suurimma huane lattial.
2. Kasata patjan pääl paketei, tyynyi, kirjoi, kaukosäätimi ja hyvä ruakka.
3. Laiteta ovi hualellisest lukku ja puhelimet piironki alalaatikko.
4. Ruveta lojuma patjal lempi-ihmiste ja -eläinten kans.
5. Maata, syärä ja hihitetä 3-7 vuarokaut. Nousemine ja murhettumine on kiället.
6. Nousta virkusenas ylös kohre uut vuat.


6 kommenttia:

 1. Aivan ihana joulupatja <3

  Kunnaksen joulukirjat on kyllä niin parasta <3 Kiitos kirjavinkeistä!

  VastaaPoista
 2. Voi, Mauri Kunnas on ihan paras. :) Meillä poika tykkää myös Tatusta ja Patusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mauri Kunnas ja Tatu ja Patu iskevät täälläkin niin lapsiin kuin aikuisiin.

   Poista
 3. Miksen mä oo tajunnut että oisin käynyt lainaamassa jotain ihania jouluaiheisia satukirjoja. No onneksi vielä ei oo myöhäistä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan ole myöhäistä, nytkin on vielä viikko aattoon aikaa. :)

   Poista