sunnuntai 2. lokakuuta 2016

"Ei kuulu sulle pätkääkään!"

Juuri äsken julkaistiin aivan loistava video, jolla Marja Hintikka ja Rakel Liekki ottavat kantaa naisen oikeuteen säilyttää yksityisyytensä. Nainenhan on vähän turhan usein vapaata riistaa silloin, kun hän ei ole raskaana, on raskaana, ei ole äiti, on äiti, on kerryttänyt pari kesäkiloa vyötärölle ja tätä rataa. Lasten hankkiminen tai hankkimatta jättäminen, äitiyden ajankohta, lapsiluku tai naisen vartalo voidaan nostaa kahvipöytäkeskusteluun koska tahansa ja asiasta huomauttaminen koetaan turhana närkästymisenä. "Hyvällähän minä vain kysyin", eikö vaan?Kannattaa katsoa tuo pätkä. Itse olen kuullut monenlaisia helmiä aiheeseen liittyen ja ajattelin jakaa ne teidänkin kanssanne:

- Etkö sä sitten oikeasti halunnutkaan tätä vauvaa? 

(Olin juuri kertonut, että mielestäni sanonta "päivääkään en vaihtaisi pois" on epätodellista ja turhanpäiväistä äitiyden kaunistelua, jossa ei uskalleta sanoa ääneen sitä tosiseikkaa, että välillä on ihan paskaa. Ja että vaihtaisin itse niin monta päivää pois että sekoan laskuissa.)

- Miksi sinä et hymyile, etkö ole onnellinen raskaudestasi? 

(Odottavan äidin pitää ehkä hymyillä nonstop, mutta minä saatoin olla omissa ajatuksissani juuri sillä hetkellä tai yksinkertaisesti vain väsynyt.)

- Voi kun vauva pysyisi vatsassa vielä tammikuulle. Voi kun vauva ei syntyisi joulukuussa. Voi harmi, että sattuikin tulemaan loppuvuoden poika. Lapsi raukka, mutta kyllä se siitä, ei kaikilla joulukuussa syntyneillä ole ongelmia. Voi harmi, kun se ei pääse baariin tai saa ajokorttia silloin kuin alkuvuodesta syntyneet kaverit. 

(Harmi tosiaan, että meille on tulossa lapsi.)

- Onneksi teillä on sentään toinen lapsista syntynyt tammikuussa.

(Tämä kasvatusalan ammattilaisen lausahdus on ehkä suosikkini kaikista.)

- Sulla on niin pieni maha, kasvaakohan se vauva lainkaan? Sulla on niin iso maha, onko siellä kaksoset? 

(Kuten tiedätte, koskaan ei ole hyvin.)

- Milloin teille tulee lapsi? Milloin teille tulee toinen lapsi? Ei kai teille enää kolmatta lasta tule?

(Niin tai näin, teit aina väärin päin.) 

- Ja vielä klassikko: no kyllä kai te  nyt sen tytön vielä teette. Onneksi ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä on hienotunteisia eikä puutu toisten yksityisasioihin. Sillä niitä nämä ovat, asioita, joista puhutaan puolison, perheen tai ystävien kanssa. Ja vaikka juuri minä olenkin hyvin avoin kaikesta tästä, voi joku toinen ahdistua pahemman kerran joutuessaan vastailemaan uteluihin. Eli mitä jos mietitään toisenkin kerran ennen kuin onnitellaan odotuksesta siellä työpaikan käytävällä kohdatessa. 

14 kommenttia:

 1. Itse näin tuon videonpätkän tänään facessa ja olin siitä niin samaa mieltä sun ja varmasti monen muunkin kanssa. Miksi ihmiset luulevat että heillä on oikeus udella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miksi yksittäisten ihmisten lisääntymishommat jotenkin kummasti kiinnostavat ihan kamalasti muita ihmisiä.

   Poista
 2. Just näin! Multakin on tulossa postausta tästä aiheesta :)

  VastaaPoista
 3. Miksei saa onnitella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkin saa onnitella, siinä vaiheessa kun toinen on raskaudestaan ilmoittanut. Siihen saakka kannattanee malttaa mielensä, ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun onnellinen odotus onkin vain kesäkiloja ja mieli pahoitettu.

   Poista
  2. Täsmälleen samaa mieltä! Noloa sekä onnittelijalle että onniteltavalle... Itse olen erittäin varovainen kommenteissani ihan omiin kokemuksiini perustuen. Luultavasti jossain muissa yhteyksissä minultakin pääsee sammakoita suusta, mutta kenenkään ulkonäköä en kommentoi koskaan.

   Poista
  3. Joo noi on ihan kamalia tilanteita. Itse uskallan kysyä onko joku tuttava raskaana tyyliin siinä vaiheessa, kun on aika jo jäädä äitiyslomalle.

   Poista
 4. Mulla oli hiekkalaatikolla just 2v. täyttänyt ja vaunuissa 2kk. Mun maha pömpötti (pömpöttää kyllä enivei ja kaksi sektiota auttaa asiaa mukavasti). Puistotuttu kysyi, "tuleeko teille kolmas". Olin pöyristynyt. Just synnyttänyt ei ilmeisesti saa näyttää siltä. T. Marjo H. :)
  ps. viikonloppuna tuli myös eka "kai te tytön vielä teette?" Ei tehdä, kiitos kysymästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen sitä mieltä, että tämä maailma tulee vielä tuhoutumaan ihan siksi, että ihmiset on niin hölmöjä. Tilannetaju on ilmeisen tuntematon käsite. En myöskään käsitä tuota tyttöjuttua yhtään. Mutta ilmeisesti me poikien äidit ei vaan voida olla onnellisia ennen kuin tulee myös tyttö perheeseen.

   Poista
 5. Samaan laariin menee tuttavan lausahdus minun ja mieheni erosta kuullessaan, että onneksi ette saaneet sitä kolmatta lasta. Ei sitten käynyt mielessä, että sehän saattoi juuri olla SE asia liitossa, mikä hiersi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just. Uskomatonta mitä sitä saa kuulla.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos! Video osui just eikä melkein naulan kantaan ja herätti paljon ajatuksia.

   Poista