maanantai 31. joulukuuta 2018

Kevään 2019 kirjauutuuksia aikuisilleOlen lukenut viimeisen puolen vuoden aikana vähemmän kaunokirjallisuutta kuin koskaan ennen. Tarkoitan aikuisten kirjallisuutta, lastenromaaneja olen puolestaan kahlannut niin valtavan määrän etten ikinä. Tälläkin hetkellä iso osa viime kevään ja kesän uutuuksista roikkuu kirjaston varauslistallani lukittuna, en kuitenkaan ehtisi niitä lukea. Yksi kerrallaan niitä sieltä vapauttelen, kun huomaan sopivan romaanin mentävän aukon kalenterissani kaikkien Patejen ja Ellojen keskellä. Joululomalla on ollut aikaa lukea paljon, mikä nautinto!

Sen verran olen tässä menneenä syksynä pysynyt kärryillä, että Olli Jalosen Taivaanpallon luettuani ajattelin sen olevan varma Finlandia-ehdokas. Toivoin myös sydämestäni sen voittoa. En olisi tosin noussut barrikadeille Katja Ketun tai Jari Järvelänkään voittaessa. Taivaaanpallon lukeminen laajentaa käsityksiämme ihan kaikesta tässä elämässä, joten suosittelen lämmöllä sen lukemista jokaiselle. Jestas miten hieno kirja.

Mutta nyt alkaa tämä kirjallisuusvuosi olla taputeltu ja aika katsoa mitä uutta kevät tuo tullessaan.

Otava:

Enni Mustonen jatkaa lukijoiden rakastamaa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaansa uutuudella Sotaleski. Ajassa on hypätty lähes kymmenen vuotta eteenpäin ja ollaan talvisodan kynnyksellä. Idan huvila tarjoaa turvapaikan Kirstille tyttärineen miesten ollessa rintamalla. Manninen suunnitteli tästä alkujaan viisiosaista kirjasarjaa, mutta tämänkin jälkeen lisää osia on tulossa.


Sotaleski

Paula Nivukosken esikoinen Nopeasti piirretyt pilvet vie 1920-luvun Isoonkyröön. Kun Kalle lähtee tavoittelemaan parempaa elämää meren takaa, joutuu Liisa ottamaan harteilleen tilanhoidon. Kuinka pitkälle pelkällä sinnikkyydellä pystyy venymään?

Nopeasti piirretyt pilvet

Veera Salmi on tunnettu Puluboi-kirjoistaan, mutta kirjoittaa toki myös aikuisille. Perhoset veljeni ympärillä kertoo Johanneksen katoamisesta ja siitä mitä se tekee muulle perheelle. 

Perhoset veljeni ympärillä

Rakastin Katja Kallion ensimmäistä kirjaa Kuutamolla ja olen lukenut sen useasti. Nyt Kalliolta ilmestyy Valkokangastuksia, kertomuskokoelma ja edellisen leffa-aiheisen teoksen Elokuvamuistin sisarteos. Tässä kirjassa eletään ja hengitetään elokuvaa.

Valkokangastuksia

Camilla Läckberg on jättänyt Fjällbackan asukkaat Erika Falkin ja Patrik Hedströmin syrjään ainakin hetkeksi ja siirtynyt psykologiseen jännitykseen. Kultahäkin päähenkilö on Faye, joka eräänä päivänä huomaa saaneensa tarpeekseen ja päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Teos on kaksiosaisen sarjan avaus.

Ruth Waren uusin suomennettu dekkari on nimeltään Rouva Westaway on kuollut. Harriet Westaway saa kuulla perineensä isoäitinsä valtavan omaisuuden tilanteessa, jossa raha todella on tarpeen. Harmi vain, että perinnöstä kertova kirje on lähetetty väärälle Harrietille. Waren edelliset dekkarit Synkän metsän siimeksessä, Hytti nro 10 ja Valhepeli ovat kovasti mieleeni, suosittelen tutustumaan. 

Rouva Westaway on kuollut

Uusia romaaneja ilmestyy myös muun muassa Donna Leonin Guido Brunetti -sarjaan sekä Eppu Nuotion Ellen Lähde -sarjaan. 

Gummerus:

Johanna Laitilan esikoisromaani Lilium Regale kertoo Elsestä, joka elämänsä matkalla tapaa merkittäviä naisia. Kustantajan sivuilla kirjan kerrotaan käsittelevän elinikäisiä rakkauksia, sodan nähnyttä sukupolvea ja vaiettuja tarinoita. 


Lilium regale

Sami Maijalan Ei ketään meidän jälkeemme kertoo keskiluokkaisen elämäntavan ja erään yhteisön alasajosta. Lauralla on avioliitto, kaksi lasta, talo hyvällä asuinalueella ja kaikki mitä hän on toivonut. Sitten pieni tyttö katoaa. 


Ei ketään meidän jälkeemme

Niina Meron esikoinen Englantilainen romanssi yhdistää kustantajan mukaan Bridget Jonesin henkilöhahmon, Downton Abbeyn juonittelut ja Kotiopettajattaren romaanin goottilaisen synkkyyden. Nora osallistuu Oxfordissa pidettäviin häihin, mutta saa siellä ollessaan selville aatelisperheen vanhemman pojan kadonneen aikaa sitten. Kartano kätkee sisäänsä salaisuuksia.


Englantilainen romanssi

Bazar: 

Katja Kärjen esikoisteos Jumalan huone kertoo yhden suvun naisten vaiheista 1930-luvulta vuoteen 2009. Vaiettuja salaisuuksia ja tukahdettuja tunteita löytyy, kun kolme naista reflektoi mennyttä.

Jumalan huone

Flavia de Lucen seikkailut ovat edenneet kymmenenteen osaansa nimeltä Kuolon kultaiset kiehkurat. Tällä kertaa leikataan hääkakkua, kun Flavian isosisko menee naimisiin. Mutta ei Alan Bradleyn luoma sankaritar olisi oma itsensä ellei häissäkin menisi jotain pieleen. Tällä kertaa muun muassa bestman katoaa ja hääkakusta löytyy sormi. 

Kuolon kultaiset kiehkurat

Tammi:

Paljon uutuuksia muun muassa Pauliina Vanhatalolta ja Katri Lipsonilta sekä suomennoksia Elly Griffitsiltä ja Ninni Schulmanilta. 

WSOY:

Johanna Venhon Ensimmäinen nainen on historiallinen romaani, joka kertoo Sylvi Kekkosen tarinan presidenttimiehensä rinnalla. 


Ensimmäinen nainen


Suvi Ahola on toimittanut kirjan Mitä Minna Canth todella sanoi? jossa kurkistetaan maamme ensimmäisen feministin ajatuksiin. 


Mitä Minna Canth todella sanoi?

Myös Stefan Ahnhemin uusi dekkari ilmestyy suomeksi nimellä Motiivi X.


Motiivi X

Teos:
¨
Laura Lindstedtin kolmas romaani Ystäväni Natalia kertoo seksuaaliterapiassa käyvästä naisesta tämän terapeutin silmin. Miten identiteetti rakentuu ja kenellä on valta kertoa toisen tarina?


Ystäväni Natalia


Kaikki kuvat adlibris.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti