torstai 25. huhtikuuta 2019

Vauvan kanssa kotiin vai puolueen puheenjohtajaksi - case Annika Saarikko



Uutisista olemme saaneet lukea, että eräs poliittisen kentän puolueista(Keskusta)tarvitsee syksyllä uuden puheenjohtajan ja paikkaan kaavailtu nuori nainen (Annika Saarikko) on päättänyt olla asettumatta ehdolle. Syy? Hän saa samaan aikaan mahdollisen puheenjohtajapestin alkamisen kanssa perheenlisäystä. Tästä aiheesta on toimittaja Laura Saarikoski nyt kirjoittanut Helsingin Sanomiin. Hän kysyy pitäisikö suomalaisnaisten oppia olemaan huonompia äitejä?

Kysymys on tarkoituksella kärjistetty, tottakai. Saarikoski aloittaa kirjoituksensa siteeraamalla paikkaan kaavailtua Saarikkoa, jonka mukaan "elämältä voi saada paljon muttei kaikkea kerralla kuitenkaan." Saarikon mukaan todellisen tasa-arvon merkki on se, että hän voi kieltäytyä ehdokkuudesta.




Saarikoski tuntuu ymmärtävän Saarikkoa ja viittaa kirjoituksessaan jokaisen lapsiperheen vakkarivieraisiin. On väsymystä ja unettomia öitä, tarharumbaa ja täitartuntoja. Miksi pitäisi jaksaa vielä olla puheenjohtaja, kun helpommallakin voi selvitä. Samalla hän vetää yhtäläisyysmerkit siihen, että tarina on jälleen kerran se tavallinen. Miehelle isyys on meriitti, naiselle helpommin rasite. 

Saarikosken mukaan meidän naisten ja äitien, olevien tai tulevien, pitäisi tarkastella itseämme ulkoapäin. Olemme hyviä äitejä, haluamme lastemme parasta ja myös yhteiskunta tukee meitä pitkien äitiysvapaiden ja neuvoloiden myötä. Olemme äitiydessämme etuoikeutettuja moneen muuhun verrattuna. Tältä pohjalta Saarikoski toivoo naisten laskevan rimaa ja ottavan vastaan vaativia työtehtäviä vaikka se tarkoittaisi vähemmän aikaa lapsille ja vasemmalla kädellä hoidettuja kotiasioita. Voisimme siis olla hieman huonompia äitejä ja vähän parempia puoluejohtajia. 




Minä ymmärrän molempia, niin Saarikkoa kuin Saarikosken pointtiakin. On totta, että meidän naisten pitää ottaa vaativia tehtäviä haltuumme, oli meillä perheenlisäystä tulossa tai ei, jos sellaisia haluamme. Samaan aikaan yksilöllä on oltava oikeus kieltäytyä, sanoa että hetki ei ole paras mahdollinen paljon aikaa vievälle työtehtävälle.

Sen sijaan muuttaisin Saarikon sanomaa hieman. Hänen mukaansa kaikkea ei voi saada kerralla, minä uskon sen olevan täysin mahdollista. Kuka sitä estää. Sen sijaan kaikkea ei tarvitse saada kerralla, ja tässä on iso ero. Uskon vahvasti siihen, että kaikella on aikansa ja paikkansa. Uskon, että mikäli yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Olen myös itse elävä esimerkki siitä, että lapsille voi antaa aikaansa ja sen jälkeen rakentaa uraa. 




On hirvittävän raskasta ajatella, että elämä on jatkuvasti nyt ja tässä ja kaikki on otettava siitä irti. Vaatii rohkeutta sanoa, että tekee toisin kuin yleinen odotus on. Vielä raskaampaa siitä tulee, kun asettuu ratkaisullaan kokonaisen naissukupolven tulkiksi, hyvässä tai pahassa, halusi tai ei. Saarikon tapauksessa se tarkoitti sitä, että hän laittoi syntymättömän lapsensa edun valtion edun edelle. Yhteiskunta ehkä häviää, mutta arvatkaa kuka on tilanteessa voittaja? Se vielä syntymätön vauva, jonka kanssa olemisen äiti laittoi politiikan edelle. 

Sillä todella, uusia mahdollisuuksia tulee. Ovet eivät sulkeudu, jos joskus päätämme valita toisin. Ja ennen muuta elämää on senkin jälkeen, kun lapset ovat hieman kasvaneet. Jos se tarkoittaa sitä, että "pettää" hetkellisesti odotukset uran ja perheen täydellisesti yhdistävänä naisena, tarkoittakoon. Sillä ihan pian he ovat näin isoja eikä heidän kanssaan vietettyjä hetkiä tule koskaan katumaan.




Ylin kuva Sonia Pihlajamäki/Lumo Photography.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Olinkin missannut tällaisen uutisen kokonaan. Olen itse 'luopunut' urasta - valinnut kotiäitiyden. Olen tyytyväinen siihen päätökseen, mutta toisaalta välillä stressaan että entä jos en lasten kasvettua saakaan työtä! Lisäksi viime vuosina on mielestäni mediassa ollut sellainen sanoma, että äitien pitäisi mennä nopeammin takaisin työelämään. Itselle tullut fiilis, että teen nyt jotain väärin; en ole 'kunnollinen' kansalainen, kun en ole yhteiskunnalle tuottava. En voi sanoa että katuisin panostamista lapsiin, vaan tämä on juuri sitä mitä halusin nyt. Kun lapset kasvaa, ehdin olla työelämässä vuosikymmeniä kuitenkin ennen eläkeikää.
    -Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vietin unettomia öitä miettien miten työllistyn täysipäiväisesti omalle alalleni oltuani osa-aikaisena ja freelancerina niin monta vuotta. Nyt kuitenkin näen lapsistani joka päivä miten heille annettu aika on kannattanut ja miten oli oikea ratkaisu vähentää töitä lasten ollessa pieniä. Samalla se mahdollisti miehen uran rakentamisen. Ja kuten sanoit, minullakin on se kolmisenkymmentä vuotta vielä töitä edessä. Elämä kantaa.

      Poista
  2. Kotiäitiys ei ole aina helppoa paineineen,mutta en itsekkään kadu vuosia, joita vietin lasteni kanssa. Kuten sanoit, he kasvavat niin nopeasti. Annan myös Saarikon ratkaisulle täyden tukeni, vauva tarvitsee äitiään enemmän kuin puolue.
    T. Marsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin samaa mieltä, olen onnellinen että tein sen ratkaisun.

      Poista