perjantai 29. kesäkuuta 2018

Kirja-arvostelussa Enni Vanhatapion Absentia


Enni Vanhatapio: Absentia. 304 s. Gummerus 2018. 
Kirja saatu arvostelukappaleena Gummerukselta ja 
arvio julkaistu Suomen Kuvalehdessä.


Lähelle on pitkä matka

Absentia tarkoittaa poissaoloa. Tämä teema kantaa läpi Enni Vanhatapion esikoisromaanin.

Absentia on kertomus Aavasta, Kaisasta ja Olavista. Aava on paennut Lontooseen toivoen voivansa unohtaa kaiken. Eräänä päivänä hän saa puhelun sisarensa mieheltä Olavilta, joka kertoo olevansa kaupungissa tyttärensä Siirin kanssa. On tullut aika kohdata mennyt ja vastata siihen tärkeimpään kysymykseen. Mikä oli Aavan osuus sisarensa Kaisan kohtalossa viisi vuotta sitten?

Enni Vanhatapio käyttää takaumia hyväkseen ja johdattaa niiden kautta lukijan takaisin siskosten nuoruuteen. Poissaolon tematiikka kytkeytyy jo tyttöjen suhteeseen vanhempiinsa. Aava puolestaan on aina kokenut jääneensä mielenterveytensä kanssa kamppailleen Kaisan varjoon. Samaan aikaan oman osansa tapahtumien kulkuu tuo Iiris-niminen vanhus sattumalta tekemänsä löydön kautta.

Vanhatapio käyttää paljon dialogia, joka vuorottelee kertovien jaksojen kanssa. Lyhyet luvut korostavat tapahtumien kohtausmaista luonnetta ja teksti kulkee vaivattomasti. Hiljalleen kolmiodraama Aavan, Kaisan ja Olavin ympärillä alkaa hahmottua.

Nuoruus näyttäytyy epätoivoisena, ehdottomana ja väkivaltaisena. Lontoo puolestaan avautuu hienosti pienipalkkaisen baarityöntekijän näkökulmasta, kun sähköa ostetaan kortille ja pöydät ovat illan jäljiltä tahmeita.

Jotain tapahtumissa ja niiden kulussa jää kuitenkin vaivaamaan. Tavallaan tämä myös sopii romaanin kokonaisuuteen, onhan muistijälki vain välähdys, ehkä oikea tai sitten ei. 

Vähän lisää konkretiaa ja selitystä olisi kuitenkin auttanut hahmottamaan myös pieniä yksityiskohtia. Samaten Iiriksen osuus ja historia jää irralliseksi kokonaisuudelle.

Lopulta Siiri on Aavalle avain mahdolliseen muutokseen. Menneen voi vihdoin jättää rauhaan, mikäli niin valitsee. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti