perjantai 4. toukokuuta 2018

Kirjavinkkejä kevään uutuusromaaneista osa III


Kokosin teille tuhdin paketin hyvää luettavaa näin toukokuun alkuun. Nappaa kirjakaupasta mukaasi tai klikkaile itsesi kirjaston varausjonoon. Kaikki ovat totuttuun tapaan kevään uutuuksia.


Anne Swärdin Vera on kiehtova ja salaperäinen kirja, jota en malttanut laskea käsistäni. Vuonna 1945 ranskalainen Sandrine pakenee sotaa Ruotsiin päätyen naimisiin yläluokkalaisen lääkärin Ivan Cederin kanssa. Kesken hääjuhlan vieton Sandrine synnyttää lapsen. Arki Tukholmassa ei ota sujuakseen ennen kuin Sandrine ymmärtää muidenkin piilottelevan omia salaisuuksiaan. Takaumien kautta lukija pääsee näkemään Sandrinen menneisyyden. Lopulta on aika ottaa tulevaisuus omiin käsiin. Suomentanut Jaana Nikula.


Pauliina Rauhalan esikoisteos Taivaslaulu oli menestys ja toinen romaani Synninkantajat sijoittuu sekin lestadiolaisyhteisöön. 1970-luvun Pohjois-Pohjanmaalla eletään hoitokokousten aikaa. Naapurit tarkkailevat toisiaan ja yhteisön voimahahmo Taisto pitää huolen rajojen noudattamisesta. Aliisa kyseenalaistaa vallitsevan tilanteen ja tyttärensä Aurora on ylittänyt rajan. Aaron puolestaan kantaa huolta siitä ettei kukaan läheinen vain joutuisi helvettiin.

Ensin en jaksanut innostua Rauhalan teoksesta, sillä esikoisen jäljiltä mietin onko kaikki jo sanottu. Tekstiä ei ole helppoa lukea, siihen pitää keskittyä ja sen runolliselle ja kuvailevalle tyylille pitää antaa aikaa. Rauhala kirjoittaa vahvoin vertauskuvin, luonto ja sen eläimistö on kaikessa läsnä. Olisin itse kaivannut enemmän konkretiaa, sillä koukeroisuus myös uuvuttaa. Loppu on koskettava ja romaanin aihe tärkeä. Ihmisen tulee saada olla juuri sellainen kuin on. 


Olli Jalosen Taivaanpallo on kuin parasta seikkailuromaania lukisi. Eletään 1600-lukua, aikaa jolloin valistus alkoi sarastaa ja jumalusko laittoi täysillä kampoihin. Pieni Angus elää St Helenan saarella, toimii tähtitieteilijä Edmund Halleyn oppipoikana ja haaveilee tulevansa isona tiedemieheksi. Kun saarella alkavat levottomat ja väkivaltaiset ajat, ujutetaan Angus salaa purjelaivan kyytiin viemään avunpyyntöä Lontooseen herra Halleylle. Määränpäässä alkaa uusi aika ja uusi elämä.

Jalonen on kirjoittanut hienon, humaanin tarinan uskon ja järjen kamppailusta sekä yksilön uskosta mahdollisuuteensa luoda uutta. 


Vuoden erikoisin kirja ja kekseliäin idea löytyy Mike Pohjolalta. Sinä vuonna 1918 on romaani, jonka tapahtumiin lukija saa vaikuttaa. Kirjailija antaa alussa lukuohjeet, sen jälkeen kaikki on sinusta kiinni. Se millaisen hahmon valitset, millaisia ratkaisuja teet ja mihin suuntaan hänen tiensä suuntaat, määrittää lopputuloksen. Itsehän sain aikaiseksi pelkkää kurjuutta. Ensimmäisellä kerralla hahmoni katosi Venäjälle, toisella kerralla kuoli leirillä. Kolmannella kerralla taisin säilyä elossa, mutta ei sekään onnellinen elämä ollut. 

Suosittelen, erittäin hauska ja mielenkiintoinen konsepti! Yhdelle lukukerralle annetaan kestoksi noin tunnin verran.


Mikäli olet taipuvainen kyynelehtimään lukiessasi, tämän kirjan kanssa kannattaa pitää nenäliinat valmiina lähettyvillä. Sofia Lundbergin Punainen osoitekirja kertoo 96-vuotiaasta Doriksesta, joka miettii elämäänsä taaksepäin. Osoitekirjan henkilöistä moni on jo yliviivattu, jäljellä on enää Doris. Kiehtova ja hurja elämäntarina alkaa hiljalleen keriytyä auki Doriksen kirjoittaessa muistojaan paperille jälkipolvia varten.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti