maanantai 5. marraskuuta 2018

Esittelyssä lastenkirjallisuutta: Heidi Viherjuuren Hilja-kirjat


Heidi Viherjuuri: Hilja ja vihreän talon kesä. 
75 s. Kustannus-Mäkelä: 2017.
Heidi Viherjuuri: Seikkailu kutsuu, Hilja. 
98 s. Kustannus-Mäkelä: 2018.
Kirjat saatu arvostelukappaleina kustantajalta.


Olin katsonut Heidi Viherjuuren Hilja-kirjoja työpaikan hyllyillä jo jonkin aikaa. Hilja ja vihreän talon kesä sekä Seikkailu kutsuu, Hilja houkuttelivat värikkäillä kansillaan, mutta koskaan ei tuntunut olevan aikaa tarttua niihin. Kun sain kustantajalta lähetyksen, oli oiva aika paneutua Hiljan maailmaan. 

Hilja on 7-vuotias tyttö, tarkkaan ympäristöään havainnoiva ja utelias. Hän elää maalla vanhassa talossa yhdessä iso- ja pikkusiskon, isän ja äidin kanssa. Naapurissa asuu vaari ja lähistöllä vielä Valkoherukkamummo, Sadetakkimummo ja Mansikkatäti. Ensimmäisessä kirjassa Hilja ja vihreän talon kesä Hilja viettää kauniita kesäpäiviä muun muassa kissanristiäisten ja mökkeilyn parissa. Toisessa osassa Seikkailu kutsuu, Hilja syysloman suunnitelmat ovat vaarassa, kunnes mummokopla tulee hätiin ja vie lapset Martti-serkun luokse Helsinkiin kyläilemään. Viherjuuri on kirjoittanut Hiljastaan tarkkaavaisen ja ikäistään kypsemmän oloisen päähenkilön. Hilja kertoo vanhempiensa antaneen hänelle nimeksi Hilja, koska ajattelivat hänestä tulevan yhtä rauhallisen kuin isosiskostaan. Pieleen meni. Hilja kiipeilee puissa ja työntää pienen nenänsä kaikkeen eteen tulevaan ja vähänkin kiinnostavalta vaikuttavaan. Kiistat siskojen kanssa ja aikuisten toimien havainnointi ovat arkipäivää, mutta siinä ohessa ehtii leikkiä ja joutua vähän vaikeuksiinkin. Kaiken kaikkiaan Hiljan kokemusmaailma lienee yhteneväinen lukijoiden arkitodellisuuden kanssa.Viherjuuren kirjoissa on tekstiä vajaat sata sivua ja väliin on upotettu Nadja Sarellin kuvitusta. Teksti ei ole turhan vaikeaa, vaan jo hyvin lukevalle ekaluokkalaiselle sopivan haastavaa ja tokaluokkalaiselle samaten sopivaa. Osa huumorista tosin menee todennäköisesti lapsilukijalta ohitse, onhan kerronta paikoin melko aikuismaista. Äidin yöpöydän kirjoista nimensä saaneet paperinuket Kaari Utrio ja Sirpa Kähkönen huvittavat minua, mutta eivät ehkä toimi lapselle. Ja niin siinä kävi, että molemmat Hilja-kirjat löytyvät tätä nykyä 1-2 -luokkalaisten kirjavinkkilistaltani. Laadukasta lastenkirjallisuutta ei ole koskaan liikaa ja tähän tarpeeseen Viherjuuri vastaa Hiljallaan mainiosti. 

4 kommenttia:

 1. Kirjoitin nimet heti muistiin, tuntuu tosi kivoilta kirjoilta! Viisivuotiaamme ei vielä osaa lukea mutta kävisi varmaan myös ilta-saduista :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä Mrs. Eriksson <3
  Kirjojen yksi tavoite on viihdyttää myös aikuislukijaa, joka toivottavasti lukee kirjaa ääneen lapsen kanssa, joten sillä nämä lapsilta ohi menevät mutta luentaa häiritsemättömät silmäniskut aikuisille =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuisen viihdyttäminen onnistui ainakin täällä osoitteessa, Kähkönen ja Utrio hymyilyttävät yhä.

   Poista