Yleisön pyynnöstä seuraavassa vinkkejä teille, jotka lähdette lahjaostoksille kirjakauppaan. Meillä yksi kirjalahja on vakio ja alla listattuja olen suositellut myös kysyjille. Jaottelin vinkit kolmeen kategoriaan, eli eka- ja tokaluokkalaisille sopiviin, kolmosnelosille mainioihin sekä vielä isommille koululaisille passeleihin kirjoihin. Sinä itse kuitenkin tunnet lapsesi ja hänen lukutaitonsa, sekä tottumuksensa parhaiten. Mieluummin vähän helpompi ja kuvitettu kirja kuin liian pitkä ja vaikea.
Mestarietsivä Peppunen, eli japanilaista huumoria ala-asteikäisille. Kyseessä on siis etsivä, jolla on pään tilalla takapuoli. Erään kolmosluokkalaisen sanoin selvä tuleva klassikko. Kirjassa on myös tehtäviä mukana. Toinen osa Kuuttoman yön jättiläinen on juuri ilmestynyt.
Haloo, täällä Hilja, eli Heidi Viherjuuren valloittava ekaluokkalainen on ehtinyt jo kolmanteen kirjaansa. Hiljan kanssa sattuu ja tapahtuu, myös ensimmäiset kaksi osaa ovat saatavilla.
Etsiväkaksikko on luottopakkini, kun pitää vinkata hyvin lukevia kakkosluokkalaisia tai isompaa tekstiä ja kuvitusta tarvitsevia kolmosia. Jörn Lier Horstin luomat Oliver, Tilda ja vainukoira Otto selvittelevät Virtakylän kummallisia tapahtumia, uusimmassa osassa tauluvarkaan oikeaa identiteettiä. Myös edeltävät osat ovat saatavilla.
Mortina on uusi tuttavuuteni, Barbara Cantinin luoma zombityttö. Kirjassa on kuvitusta ja kohtuuvähän tekstiä, erityisen hyvä eka-tokaluokkalaisille. Sarjan toinen osa ilmestyy pian.
Käsikirja supersankareille on ruotsalaisten Elias ja Agnes Våhlundin upea sarjakuvaromaani, jossa hieno kuvitus yhdistyy kiusaamisen ja sen voittamisen teemoihin. Alisaa kiusataan ja eräänä päivänä hän löytää kirjastosta supersankareiden käsikirjan. Voisiko hänestäkin tulla sankari? Toinen osa on jo ilmestynyt ja kolmaskin on tulossa. Tämä menee myös kolmosluokkalaisille kuin häkä.
Jari Mäkipään Masi Tulppa on toinen luottopakkini, menee kakkosista nelosluokkalaisiin heittämättä. Masi on kaikkien itsenäisten lasten sankari, joka haluaa pelata pleikkaa, piirtää sarjakuvaa ja katsoa dvd:tä koko kesälomansa ajan. Tästä alkaa videopelin tapaan pahiksia vastaan taistellen etenevä ensimmäinen osa Pääsy kielletty. Toinen osa Rooli päällä vie Masin vastentahtoisesti kesäleirille ja kolmas Klikkien kingi upottaa Masin Youtuben maailmaan.
Villitalo on Siri Kolun uusi lastenromaani, josta tykkään aivan älyttömän paljon. Tomtomin isä saa talonmiehen paikan vanhasta huvilasta, joka on muutettu usean perheen asuttavaksi. Eräänä yönä talo ottaa jalat alleen ja lähtee liikkeelle. Muutakin kummallista taloon liittyy, salakäytävistä arvoitukselliseen historiaan. Kunnollinen lukuromaani, odotan jo toista osaa innolla!
Riina ja Sami Kaarla siirtyivät Arttu Tirttu -sarjasta kirjoittamaan Pet Agents -sarjaa. Pääosissa ovat Kati-e sekä robottinsa Ti-bot ja yhdessä he ratkovat kaikenlaisia ongelmia. Erinomainen kuvitus saa ekstrapisteet! Sarjan toinen osa on ilmestynyt vastikään.
Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta on täsmälukemista Neropatin päiväkirja -faneille. Olga löytää roskiksesta Njään, kummallisen otuksen, joka näyttää hamsterin ja perunan sekoitukselta ja kakkaa sateenkaarikakkaa. Koska Olgasta tulee tiedenainen, on aika selvittää mikä Njää oikein onkaan. Sarjakuvaromaanissa kuvat vievät tarinaa yhtä paljon eteenpäin sanojen rinnalla.
Toinen täsmätärppi Neropattien lukijoille. Maailman paras puumaja, 13 kerrosta on sarjan ensimmäinen osa, toisessa puumaja on kohonnut jo kerrokseen 26. Näissä kirjoissa ei oikeastaan tapahdu mitään sen kummempaa, mutta sekoilua ja säätämistä löytyy senkin edestä. Hitti kolmasluokkalaisten keskuudessa.
Apassit-sarja on parasta mitä kotimainen lastenkirjallisuus tarjoaa ja sarjan kolmas osa Katoava muumio saa suositukseni. Ollaan sadan vuoden takaisessa Helsingissä ja Ateneumin taidemuseossa on avautumassa egyptiläisen taiteen näyttely. Ainoa ongelma on, että näyttelyn vetonaulaksi tuotu muumio ottaa hatkat. Taas tarvitaan neljän kaveruksen perustamaa Apassit-etsivätoimistoa apuun. Upea kuvitus on Carlos da Cruzin.
Sarah Rubinin Alice Jones koodaa ja ratkoo -sarjassa on ilmestynyt kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa Näkymätön vihje matikkanero Alice ratkaisee kadonneen tiedemiehen arvoitusta. Toinen osa Aavenäyttämö puolestaan sijoittuu teatterin maailmaan.
Kristina Ohlsson kirjoittaa jännitystä aikuisille ja laajensi vähän aikaa sitten tarjontaansa koskemaan myös lapsilukijoita. Lasilapset, Hopeapoika ja Kivienkelit ovat itsenäisistä teoksista kertova trilogia ja ainakin Lasilapset tarjoilee kauhun ja jännityksen sekaisia lukuhetkiä. Billie äiteineen muuttaa vanhaan taloon, jossa kattokruunu heiluu itsestään ja suljetusta huoneesta löytyy kädenjälkiä. Mistä on kyse? Tämän saa oma viidesluokkalaiseni joululahjaksi.
Tuula Kallioniemi kirjoittaa uudessa romaanissaan kiusaajasta. Verkot-romaanin päähenkilö on kuudesluokkalainen Sere, koulunsa kiusaajien ykköskaartia. Nyt Sere on käytöksensä vuoksi joutunut vaihtamaan koulua ja muuttaa asumaan vaarin luokse. Ainoa vain, että hiljalleen tieto Seren käytöksestä kantautuu myös uusien luokkakavereiden korviin. Tärkeä aihe, hyvä kirja.
Comedy Queen on riipaisevan surullinen ja samaan aikaan hauska kirja, tätä tarjoilisin kuudesluokkalaiselle lukijalle. Sashan äiti on kuollut ja Sasha päättänyt olla itkemättä. Äiti aiheutti niin paljon surua, että tästä eteenpäin Sasha haluaa vain nauraa. Hän ryhtyykin standup-koomikoksi, sillä kun nauraa, ei voi itkeä.
Eva Frantzin Osasto 23 kertoo pienestä köyhästä Stinasta, joka päätyy Vadelmarinteen keuhkoparantolaan. Pikkuhiljaa selviää ettei kaikki taida olla kohdallaan. Jännitystä, kauhua ja erinomaista ajankuvaa sadan vuoden takaa.
Vaikka maailma olisi zombi-invaasion myötä autio, voi siellä pärjätä Oreo-keksien, Mountain Dew -limsan ja oikean asenteen voimin. Näin ajattelee Maailman viimeiset tyypit -kirjan päähenkilö Jack Sullivan, joka on ainoana jäänyt jäljelle zombien autioittamaan kaupunkiin. Tärkeää on selviytyä jatkossakin ja tehdä siinä sivussa muutama sankariteko. Kolmosista kuutosiin, tämä kirja vetää lukijoita puoleensa kuin häkä. Toinen osa Zombiparaati ilmestyi tänä syksynä.