perjantai 23. elokuuta 2013

Syksyllä minä luen, osa II

Miltä näyttää käännöskirjallisuus ja ulkomainen kirjasyksy?

Ensin ilouutinen, Bridget Jones on palannut! Vielä ei ole tihkunut sen kummempia tietoja tästä kolmannesta osasta nimeltään Mad about The Boy. Joka tapauksessa Bridget on jälleen nyky-yhteiskunnan aallonharjalla ongelmineen ja tavoitteineen. Hetkessä kiinni, niin sanotusti, onnistuen välillä paremmin ja välillä vähän huonommin. Otavan sivuilla ilmoitetaan kirjan ilmestyvän marraskuussa. Ja minä tiedän, mitä teen sitten. Luen.


Henning Mankellin ennen julkaisematon pienoisromaani Haudattu (Otava) oli parin illan nopea lukukokemus. Ihan kuin olisi tavannut vanhan ystävän pitkän tauon jälkeen. Kertomus sijoittuu aikaan ennen viimeistä Wallander-kirjaa Rauhaton mies ja on kirjailijan mukaan viimeinen tarina, joka Wallanderista on olemassa. Tässä ei tärkeää ole selvitettävä tapaus, vaan Kurt, Linda ja muut tutut. 


Zadie Smith tuli yleisön tietoisuuteen teoksellaan Valkoiset hampaat ja on pysynyt listojen kärjessä siitä saakka. Uutuusteoksessaan Risteymiä (WSOY) eri taustoista tulevat nuoret hakevat suuntaa elämälleen ja pohtivat niin etnisiä juuriaan kuin tulevaisuuttaan.


Olen Kepler-koukussa. Nämä kirjailijapariskunta Ahndorilin salanimellä Lars Kepler kirjoittamat teokset ovat olleet menestys ja nyt minäkin olen ehtinyt lukemaan kyseiset kirjat Hypnotisoija, Paganini ja paholainen sekä Tulitodistaja. Sarjan neljäs osa Nukkumatti (Tammi) ilmestyy suomennettuna jo ensi kuussa ja jatkaa siitä mihin kolmas osa jäi. Joona Linna on jälleen tapahtumien keskiössä ja tällä kertaa myös hänen menneisyytensä. Itse en malttanut odottaa, vaan hain romaanin alkukielellä jo kirjastosta. Sandmannen on huippuhyvä!


Ranskalaista palkittua nykykirjallisuutta edustaa Marie NDiayen Kolme vahvaa naista (Gummerus), joka nimensä mukaisesti kertoo kolmen monikulttuurisen naisen tarinan. Jokaisen on tehtävä matka menneisyyteensä ja kohdattava juurensa voidakseen ottaa paikkansa maailmassa. Siirtolaiskysymystä ja naisen asemaa yhdistettynä vahvaan kieleen ja kerrontaan.



Lisäksi uutuuksia ilmestyy muun muassa Liza Marklundilta, Carlos Ruiz Zafonilta, Patricia Cornwellilta ja monelta muulta, erityisesti dekkaristeilta.  

Myös alkuperäiskielellä löytyy luettavaa, jos allekirjoittaneen tavoin ei halua odottaa suomennosten ilmestymistä. Erityisesti odotin uutta Wexford-romaania Ruth Rendelliltä, se kantaa nimeä No Man's Nightingale ja on nyt kaupoissa. 

Myös ruotsista kuuluu, kun Mari Jungstedtin uutuusromaani Du går inte ensam on ilmestynyt. Komisario Anders Knutas jatkaa tutkimuksiaan. Jungstedtin edellinen romaani on juuri ilmestynyt suomennettuna.

Donna Leon puolestaan jatkaa tuotteliasta linjaansa. Suomennoksissa ollaan päästy romaaniin nimeltä Turvasatama, jonka jälkeen on ilmestynyt vielä kaksi Guido Brunettista ja Venetsiasta kertovaa kirjaa lisää. Uusin, kahdeskymmenestoinen romaani sarjassa kantaa nimeä The Golden Egg.

Kaikki kuvat adlibris.com.


4 kommenttia:

  1. Kaksi ensimmäistä pääsee ainakin lukulistalle. Minulle onkin jo ollut ikävä Kurtia ja Lindaa sekä tietysti tuota ihanaa brittikohteltajaa :)

    VastaaPoista
  2. Nää kirjapostaukset on hyviä ja laadukkaita, kiitos. :)

    VastaaPoista